A rendszerváltás liberális eszméiről, konkrétan

2019. október 27. 17:21

Közéletünkben alighanem kevés látszólag olyannyira túlbeszélt, ugyanakkor távolságtartóan csak oly ritkán elemzett kérdés akad, mint a liberális értelmiségiek és eszmék rendszerváltozás folyamatában betöltött szerepére vonatkozó.

2019. október 27. 17:21
Laczó Ferenc
Mérce


„Akár a magyar nyilvánosság balliberális, akár a jelenleg domináló jobbos-illiberális felére tekintünk, valóságos mítosz, bár – értelemszerűen – ellenkező előjellel ellátott mítosz lengi körül az 1989-ben és az azt követő években liberálisként fellépő egykori emberi jogi-demokratikus ellenzéket. A támogató jellegű és a negatívan ítélkező elbeszélés megegyezik abban, hogy e liberális értelmiségiek nagyban meghatározták a rendszerváltás politikai értékrendjét és irányát, ily módon pedig középtávon is befolyásolni tudták Magyarország sorsának alakulását. Orbán illiberális, a szélsőjobboldali eszmék iránt módfelett nyitott pártja mindmáig e politikai hatás felülírásában látja egyik legfőbb – vagy legalábbis egyik legnyíltabban artikulált – célját. A jelenlegi rezsim idősebb generációkhoz tartozó prominens értelmiségi kritikusai közül pedig számosan épp a rendszerváltás ezen liberális szellemiségét kívánják megóvni-megőrizni.

Amint azt Bozóki András (Gördülő rendszerváltás) vagy Szűcs Zoltán Gábor (Az antalli pillanat) részletes kutatásai is alátámasztják, a rendszerváltás folyamatában a pesti értelmiségiek – így a liberális beállítottságú társadalomtudós elit, akárcsak a nemzeti történelem (elsősorban az MDF-hez köthető) konzervatív értelmezői és népi értelemadói – valóban kiemelkedő szerephez jutottak. Kétségtelen az is, hogy az elsősorban a Beszélő című szamizdat lap köréhez tartozó értelmiségek 1989-re nemcsak kiemelkedőnek számító intellektuális nívóval, de – nyolcvanas évekbeli ellenzékiségükből következően – kivételes morális hitellel is rendelkeztek, a rendszerváltás éveiben továbbá nem ritkán komoly nemzetközi elismertségnek is örvendtek.

A liberális és kezdetben részben balos profilú Szabad Demokraták Szövetségén keresztül pedig komoly politikai befolyásra tettek szert, mely időleges közéleti kulcsszerepük további zálogául szolgált. Ezen liberális-értelmiséginek nevezhető történelmi pillanat azonban mindössze néhány évig tartott, a kilencvenes évek közepére gyakorlatilag lezárult. Ezen írás célja annak elemzése, hogy a szabad demokraták emblematikus férfi képviselői anno mit is értettek a liberalizmus fogalma alatt, és mit tartottak a liberális demokrácia magyar programjának.

Ennek megvizsgálására aligha találhatnánk jobb forrást, mint az 1989-től professzionális hetilapként megjelenő Beszélőt, mely hivatalosan nem kötődött ugyan a szabad demokraták pártjához, de mely ezzel együtt is az informális liberális körök egyik központi orgánuma volt és melybe az egykori demokratikus ellenzék prominensnek nevezhető – és immár jellemzően a Parlamentben ülő – tagjai közül számosan továbbra is visszatérően  írtak. A Beszélő hetilap rendszeres szerzői között megtaláljuk a kor olyan kiemelkedő formátumú tudósait és gondolkodóit, mint Eörsi István (1931–2005), Kis János (született 1943-ban), Konrád György (1933-2019), Szabó Miklós (1935–2000), vagy Tamás Gáspár Miklós (sz. 1948). Egykori tevékenységükről a rendszerváltás 1989-es kulcsévének harmincadik évfordulójához kötődő megemlékezésnek tragikus távlatot ad, hogy – Konrád György közelmúltbeli elhalálozása után – immár csak e társaság két legfiatalabb tagja van köztünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2019. október 28. 09:49
Ha a rendszerváltás lényegéről szeretnél némi információt akkor itt egy remek dokumentumfilm: Elsikkasztott történelmi lehetőség - Kibulizott ország (Bereznay András-történész, történelmi térképész 1978 óta Londonban él) I. rész: https://www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ II. rész: https://www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc Mindenkinek ajánlom...
forsteandretredjemann
2019. október 28. 07:20
Ha jól emlékszem a Beszélőben jelent meg annak idején a magyar szekértábor-politizálást máig meghatározó “mi jobban gyűlölünk titeket mint ti minket” neolib alapvetés. Ott indult el a belvárosi übermensch kontra vidéki bunkó szemlélet máig tartó hirdetése. A ma használt politikai fegyvertár jó része onnan származik; a barátnak mindent ellenségnek semmit alá nem író elnök-bábtól a sajtómonopóliumra való törekvésig. Aztán az eszközök túlzásba vitt használata és főleg a gazdasági hozzá nem értés visszaütött. De tényleg máig meghatározó az örökség.
catalina9
2019. október 28. 07:03
Laczó elvtárs piszkos vízzel mosogat...
vizesnyolcas
2019. október 27. 21:06
Itt a szadesz bagázs is, meg a fejüket azóta fel-fel ütő más liberálisok is (úgy általában a teljes "szürkeállomány") eléggé zavaros elképzeléseket képviselnek. Keverik a gazdasági neoliberalizmust az emberjogista liberalizmussal. Mintha nem vennék észre, hogy a kettő az egyéni felelősség és szabadság kérdésében szögesen ellentétes nézeteket vall. Persze meglehet, nekik inkább az számít, hogy mind a két irányzat (ugyan ellentétes irányokból) a társadalom atomizálása a társadalom immunrendszerének bázisát képező közösségek erodálása irányába hat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!