A populizmus védelmében

2019. október 18. 10:08

Nem tapasztaltuk meg a tényleges újraegyesítést Nyugat-Európával, ehelyett arra kényszerítettek bennünket, hogy alkalmazkodjunk a Nyugathoz.

2019. október 18. 10:08
Schmidt Mária
New York Times

„Nekünk, magyaroknak ritkán könnyű az életünk. Mint a többi nemzetnek is – amelyek a Szovjetunió közvetlen uralma alá tartoztak a 20. században –, nekünk is küzdenünk kellett a nemzeti kultúra és életmód megőrzése érdekében. Ugyanakkor ezek a törekvések felkészítettek minket a 21. század kihívásaira.

A II. Világháború után a Szovjetunió arra kényszerített bennünket, hogy közel fél évszázadon át kommunista társadalomban éljünk. 1956-ban hőseink fellázadtak a szovjetek által támogatott rezsim ellen. A cél a nemzeti függetlenségünk visszanyerése volt. A forradalom azonban kudarcot vallott, és súlyos árat fizetettünk érte. A felszabadulás csak évtizedekkel később jött el, a Szovjetunió összeomlása után.

Gorbacsov 1985-ben a Szovjetunió vezetőjévé vált. Kádár János tudta, hogy Gorbacsov reformjai halálosnak bizonyulnak majd. Igaza volt. A nyolcvanas évek végén hatalomra került fiatal tisztviselők már átengedték magukat a változásnak. 1989 júniusában engedélyezték Nagy Imre, az 1956-os forradalom után kivégzett volt miniszterelnök újratemetését. Ebbe a légkörben tűnt fel a fiatal Orbán Viktor, aki szabad választásokra szólított fel és a szovjet csapatok kivonását követelte Magyarországról.

Azt hittük, hogy más nemzetek is átérzik a kommunizmus alatti szenvedéseinket, és segítő kezet nyújtanak a nehézségek leküzdéséhez. Sajnos ahelyett, hogy mint potenciális szövetségesekként tekintettek volna ránk, miután végre csatlakozhattunk a szabad világhoz, a nyugat-európai országok úgy bántak velünk, mint a hidegháború legyőzött veszteseivel. Nem tapasztaltuk meg a tényleges újraegyesítést Nyugat-Európával. Ehelyett arra kényszerítettek bennünket, hogy alkalmazkodjunk a Nyugathoz. Az sosem merült fel Nyugaton, hogy talán nekik kellene alkalmazkodniuk mihozzánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. október 19. 16:25
A leghihetőbb változat az, hogy a Habsburgok, akiknek már Mátyás előttről célpontjuk volt Magyarország, meggyilkoltatták a magyar királyt, hogy aztán átvegyék a hatalmat. Aztán így is lett. Előtte kicsit szenvedtették, hogy örüljön nekik a nép.
BőröndÖdön
2019. október 18. 21:58
Mariska bármire képes,azért a tengernyi közpénzért...
Gregorius
2019. október 18. 21:33
Nem tudom én nem akartam egyesülni sem Kelet sem Nyugat-Európával ( Mo marad...). Becsületes kereskedelmet ( COCOM lista eltörlése), korrekt kapcsolatokat és szabad utazást szerettem volna.
toef36
2019. október 18. 19:08
Ami nincs, nem kell védelmezni. A népben-nemzetben gondokodás történelmileg magyar népi mozgalom eszméje, mindenek előtt a népi írók (Veres Péter, Szabó Pál, Féjja Géza, Illyés Gyula, Németh László és mások ) és más művészeti ágak mozgalmaként ismeretes. Akik ezt nem ismerik és nem tudják, mi miért törént, jobb ha mélyen hallgatnak. Semmi okunk védekezni - mindenféle svihákokkal szemben... A népben-nemzetben való gondolkodás és cselekvés ma időszerűbb, mint valaha...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!