John Locke és az új intolerancia

2019. szeptember 11. 10:01

A jelek szerint tehát méginkább megelőzte korát, mint korábban feltételeztük.

2019. szeptember 11. 10:01
Frank Füredi
Frank Füredi
Látószög

„Locke mindenekelőtt arra törekedett, hogy megóvja a vallási hitet az állami erőszaktól. Amikor a vallási türelmet hirdette, az volt a célja, hogy a hatóságok ne szóljanak bele az egyes ember lelkiismereti és életmódbeli döntéseibe. Azt vallotta, hogy az ember fejében és szívében lakozó vallásos hitet nem helyes állami szabályozásnak alávetni. A hatalmi eszközökkel kikényszerített hitből eleve nem sarjadhat őszinte meggyőződés, és ha az állam ilyesmire törekszik, önnön hatalmának ésszerűsége iránt ébreszt kétséget. A vallási toleranciát ezenkívül már csak abbéli meggyőződésből is a legjobb megoldásnak tartotta, hogy az igazság nem kényszeríthető ki kívülről, hanem csak belülről fakadó igazságkeresés eredménye lehet.

Locke tehát igen messzire ment a más vallásos hitek iránti türelem hirdetésében, a katolikusokra azonban vonakodott kiterjeszteni a türelem elvét. A protestáns Anglia elkeseredett vallási küzdelmei közepette a katolikusokat egy idegen hatalom ügynökeinek állították be. A katolikusok iránti intoleranciát azonban Locke nem vallási okokkal magyarázta, hanem a politikai szükséggel. Nem vallási alapon kellett, úgymond, megkülönböztetni a katolikusokat másoktól, hanem politikai megfontolásokból. Locke az államra leselkedő veszélyt látott a katolikusokban – a katolikusoknak, úgymond, nem jár oltalom, mert egy idegen hatalomhoz köti őket hűség.

Most azonban, hogy előkerült az értekezés, melyben Locke kifejti, »Miért is tűrjük a pápistákat, akárcsak mindenki mást«, kiderült, hogy a 17. század minden vallási ellentéte közepette is Locke kifejezetten foglalkozott a gondolattal, hogy a tolerancia elvét a katolikusokra is kiterjesszék. A jelek szerint tehát még inkább megelőzte korát, mint korábban feltételeztük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2019. szeptember 11. 17:17
"Jacques-Bénigne Bossuet francia teológus még 1691-ben is azt hirdette, hogy a katolicizmus minden vallások közül a legkevésbé toleráns. „Jogomban áll üldözni önt, mivelhogy igazam van, önnek viszont nincs igaza” – hangoztatta." És milyen igaza volt! :-) Füredi cikkében, nyilván, nem tudatlanságból, összemossa a fogalmakat. A vallási türelem, a vallásszabadság és a tolerancia korántsem rokonértelmű szavak. Ha zongorázni tudnám közöttük a különbséget, én volnék Szvjatoszlav Teofilovics Richter. Abból, hogy Locke mint gondolt magában a katolikusok iránti vallási türelemről (mert nyilvánosságra azért nem merte hozni) semmiféle messzemenő következtetést nem vonhatunk le a toleranciával kapcsolatos mai kérdésekre.
nemecsekerno_007
2019. szeptember 11. 14:13
"Vagy lásd a Moszkvához hű Orbánt, aki Rákosihoz és Kádárhoz hasonlóan árulja el a hazát a Kreml érdekeiért." Még, még, még, sok ilyet még!!!!! Megint néhány százalék a Fidesznek!!!! Muhahahahahahahaha!!! Már-már azt gondolom, hogy az ellenzék nagy része kripto-fideszes.... Mert nekik szereznek újabb szavazatokat...
catalina9
2019. szeptember 11. 11:54
Locke az államra leselkedő veszélyt látott a katolikusokban – a katolikusoknak, úgymond, nem jár oltalom, mert egy idegen hatalomhoz köti őket hűség." van ilyen, lásd libsik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!