Ma a világ vallási üldözötteinek nyolcvan százaléka keresztény

2019. szeptember 05. 09:16

Egymás után találunk Európában is szövetségeseket, az olaszok is érdeklődtek, és Ausztria is küldött némi pénzt a régió keresztény közösségeinek. Interjú.

2019. szeptember 05. 09:16
Azbej Tristan
Magyar Hírlap

„Egészen máshogy tevékenykednek, mint a többi nemzetközi segélyszervezet. Miért?

Irak mellett Szíriában és a Közel-Kelet több más országában, valamint Afrikában a formabontó magyar metódussal dolgozunk, közvetlen kapcsolatban vagyunk egyházi intézményekkel, ezt a nyugati államok és a nemzetközi szervezet a világnézeti semlegességre, illetve a szerintünk képmutató politikai korrektségre hivatkozva elutasítják. A kereszténységet agresszív, elnyomó vallásnak beállító, ugyanakkor az Európába való tömeges migrációt támogató szélsőséges liberálisok hangja sajnos még mindig nagyon erős Brüsszelben. Mi viszont azt tapasztaltuk, hogy nincs más út az adományok eljuttatására a valóban üldözött, a legtöbb támadásnak kitett közösségek számára, mint a felekezetekkel való közvetlen együttműködés. Súlyos a helyzet, ma mintegy kétszázmillió keresztényt ér diszkrimináció a hite miatt. Ha a Közel-Keleten nem lépünk fel azonnal, a kereszténység kétezer éves bölcsőjéből egész egyszerűen eltűnnek a Krisztus-hívők.

Kik a partnerek?

Nem reménytelen az ügyünk, nehéz diplomáciai munkával és lassan, de egymás után találunk Európában is szövetségeseket, a visegrádi négyek mellett az olaszok is érdeklődtek, sőt Róma külön pénzügyi keretet különített el a célra, és Ausztria is küldött némi pénzt a régió keresztény közösségeink. Lengyelországgal Szíriában egy ortodox árvaházat támogatunk. Reméljük, hogy egyre több kormány ismeri fel korunk egyik legnagyobb emberjogi válságát. Biztató fejlemény, hogy az Egyesült Királyságban kormányzati utasításra kutatás készült az üldözött keresztények helyzetéről. Ez visszaigazolta a magyar álláspontot, és kiderült: a világ vallási üldözöttjeinek nyolcvan százaléka ma keresztény. A készítők olyan javaslatot is tettek a brit külügy számára, amelyet a magyar kormány bevonásával dolgoztak ki. Éppen a napokban volt egy munkaértekezletünk az államtitkárság, a szigetországi szaktárca és az itteni nagykövetség részvételével, és a közös fellépés lehetőségét is vizsgáltuk.

Akadnak ma is, akik szerint ez csak »fügefalevél«, és az Orbán-kabinetet a bevándorlás elutasítása miatt embertelenséggel vádolják. Ehhez mit szól?

Munkaelvünk, hogy ne mi döntsük el, az érintetteknek mire van szükségük. Ezért élő kapcsolatot építünk ki a közösségekkel, egyetlen kérdést teszünk fel nekik: hogyan tudunk segíteni? A válasz sohasem az, hogy támogassuk őket Európába jutni olcsó munkaerőnek, hanem éppen ellenkezőleg, azt kérik, segítsük őket a szülőföldükön való megmaradásban. E közösségi vezetők egyetértenek velünk abban, hogy a migráció valójában senkinek sem jó, sőt veszélyt jelent a befogadó és az érkező számára egyaránt. A magyar kormány a bevándorlási kihívásokra válaszul józan, emberséges, de szigorú politikát érvényesít, védve egész Európát. A keresztény szolidaritást ugyanakkor komolyan vesszük, erről szól a Hungary Helps. Az elmúlt években ötvenezer ember szülőföldön való megmaradásához, illetve boldogulásához járultunk hozzá. Ezért minden egyházi vezető köszönetet mond Magyarországnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. szeptember 05. 17:27
Ma Magyarország vallási támogatottjainak a nyolcvan százaléka keresztény
golyakalifa
2019. szeptember 05. 13:47
"Ma a világ vallási üldözötteinek nyolcvan százaléka keresztény" Valamiért, a világ médiájának 80%-a mégis az antiszemitizmusért ajvékol.
Pelso j.
2019. szeptember 05. 11:51
" Ha a Közel-Keleten nem lépünk fel azonnal" -lépünk? Lépsz te, a magyar adófizetők pénzéből, akik ez ügyben sem lettek megkérdezve, ugye.
Öreg
2019. szeptember 05. 10:03
A keresztényüldözés tény, az otthonmaradó keresztények támogatása kötelező! Ha észrevenné az eseményeket, a templomainkban a perselypénzekből is küldünk támogatást. Ha hazánk békében él, annak megtartása szükségessé teszi az ilyen támogatásokat, éppúgy, mint a határon túli magyar intézmények támogatását!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!