A magyar állam harca a magyar kultúra ellen

2019. augusztus 04. 13:09

Azokban a kőszínházakban is látványosan eluralkodott a félelem és az öncenzúra, amelyek még nem jutottak káderkézre.

2019. augusztus 04. 13:09
Szijártó Imre
Mérce

„Nade mit sikerült nekik kilenc év alatt a kultúra tekintetében tető alá hozniuk?

A lassan mögöttünk lévő évtized kultúrpolitikája másból sem állt, mint a magyar szellemi és kulturális élet kegyelmet nem ismerő üldözéséből. Egymás után kerültek csókosok irányítása alá a kultúra meghatározó intézményei, beleértve a kőszínházakat, támogatási struktúrákat és múzeumokat. És ahogy a szakmai helyett egyre inkább pártpolitikai szempontok érvényesültek, úgy vezetett ez nem meglepő módon a színvonal hanyatlásához. A hazai állami intézményrendszertől bármi módon függő alkotók rettegnek és hallgatnak.

A »forradalom után« elsők között penderítették ki Alföldi Róbertet, az ország talán legzseniálisabb konzervatív rendezőjét a Nemzeti Színház éléről, akinek az volt a bűne csupán, hogy az ő  – talán önmaga által sem felismert – konzervatívizmusa nem a prűd kispolgáré volt, aki toporzékol, ha csúnya beszédet hall, és medvecsapdába lépett kóbor kutyaként nyüszít, ha neadjisten egymásra vizelő férfiakat lát a színpadon, hanem a társadalom alapjainak megváltoztathatóságával kapcsolatos burke-i szkepszis, és az emberi természettel kapcsolatos mély pesszimizmus. Aztán jöttek a független színházak, amelyek nagy részét kicsinálták, de még azokban a kőszínházakban is látványosan eluralkodott a félelem és az öncenzúra, amelyek még nem jutottak káderkézre.

Az egész társadalmat, így a kulturális életet is igazgató fortélyos félelem kikezdi a szolidaritást, a szakmabeliek ritkán állnak ki egymás mellett, ahogy az látható volt a kulturális TAO pénzek elvételével szemben tanusított számottevő ellenállás hiányából.

Ha a magyar társadalom és kultúra válságát komolyan firtató színházra kíváncsi az ember (a hétköznapi politikai esemenyek felszínes kapargatásán vagy magánéleti eseményeken való viccelődésen kívül), akkor sajnos külföldre kell utaznia, ahogy azt a szabadabb mozgásra vágyó alkotók egy része is teszi, mert Magyarországon egyszerűen nincs olyan állapotban a színházi szakma, hogy saját társadalmi pozíciójára komolyan reflektálni tudjon súlyos politikai kockázat nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. augusztus 05. 07:39
Hát inkább a kultúra ellen harcoljon a magyar állam mint a ti államotok a nagyapám magyar földje ellen, amit egészben meg nyertetek, valamint az én magyar nyugdíjam ellen amit meg félig megnyertetek.
nyugalom
2019. augusztus 04. 23:30
Az alternatív színházak tartsák el magukat, támogatóik támogassák őket. Azt azért ne várják, hogy agyba-főbe orbánoznak, diktatúráznak, majd tartják a markukat, sőt követelzőnek!
néhai Ch.Pilot
2019. augusztus 04. 23:16
Utolsó bekezdésed a megfelelő megoldás! Menjetek a trágárkodó, egymásra vizelő, lélekfertőző színházatokkal külföldre! És maradjatok ott (de akkor is, amikor már muszlim uralom lesz arrafelé)!
puszika
2019. augusztus 04. 19:57
Fiam ! Bizonyítod,hogy mekkora ökör vagy! Alföldit nem penderítették ki HANEM LEJÁRT A SZERZŐDÉSE!! Amúgy neked fingod sincs mi a zsenialitás. Ha lenne AZONNAL ABBAHAGYNÁD AZ ÍRÁST! Önkontroll nélkül csak LÉZENGENI LEHET!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!