Áldozatok

2019. augusztus 01. 09:01

A tünet is jelzi, hogy nemcsak a pénz miatt mennek el, mint például a szobafestők, hanem az életüket mentik ki az orvostársadalom feudálisnak jellemzett világából.

2019. augusztus 01. 09:01
Nagy N. Péter
168 Óra

„Az általánosnak látszó orvoshiány hozta elém a sokak által ma is az orvosokra kívánt röghöz kötés képét. Idebilincselhetik őket még inkább, majd nem jelentkezik senki orvosira. Ezt elkerülendő viszont az összes szakmát nem lehet újra a határok közé betonozni. Az orvoshiány pedig bonyolult. A fővárosban még van, aki felvegye a sztetoszkópot, a falvakban már alig, ez ismert. Az alkoholbetegeknek viszont, bárhol élnek is, lassan csak az öngyógyítás esélye marad. Az alkohológiákon az orvosállások fele üres. Addiktológiai szakképzésre kilenc év alatt hárman jelentkeztek. Néhány év alatt megfeleződött a klinikai onkológiai szakképzést választók száma is. A sugárterápiás szakképzésre egyetlen ember jelentkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint.

Tény, e területeken kevés öröm lehet a páciensekben. Feltétlen áldozatkészségre van szükség.

Elvárhatnánk? Bátorkodjunk, csakhogy a betegeknél már csak az orvosok vannak rosszabb állapotban. Nő az orvoshiány, mert a betegek lassabban halnak, mint az orvosok, mondta előadásában Márky Ádám életmódorvostan-szakorvos. Életesélyeik egy szinten vannak a nyolc általánost végzettekéivel.

Ez a tünet is jelzi, hogy nemcsak a pénz miatt mennek el, mint például a futballisták, az operaénekesek vagy a szobafestők, hanem az életüket mentik ki az orvostársadalom feudálisnak jellemzett világából. Személyes függőségi láncok, önkény, igazságtalanság jellemzi ezt. Azt szenvedik, amit a világunkban sokan mások, csak kínjaik átszállnak a páciensekre is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. augusztus 01. 19:15
1990 előtt, a kommunizmusban persze minden jobban ment, igaz? Minden orvos és minden beteg boldog volt. Nem is ment ki senki külföldre, mert itt sokkal jobban ment a sora, versenyképesebbek voltak a bérek, jobbak a körülmények, nagyobb a szabadság! Akkor, a kommunizmusban nem volt feudális orvostársadalom, az valahogy a rendszerváltás után fejlődött ki az isten tudja, hogyan... Szóval kár volt rendszert váltani, igaz Nagy N(ulla) Péter elvtárs? :-)
tango47
2019. augusztus 01. 18:03
Tény az orvosok kiszolgáltatottsága a főorvos-rémuralom miatt.Az is elgondolkoztató, hogy az agyelszívás mindig is a gazdagabb országoknak kedvezett és a szegényebb országok finanszírozzák, ami ugye nem valami igazságos. Viszont hurráztunk, hogy végre a munkaerő szabadon áramlik, ha bele is döglünk.
balbako_
2019. augusztus 01. 16:04
6000-el több orvos van ennyivel nőtt a létszámuk 9 év alatt. Tehát a tragikus hangvétel indokolatlan.
tevevanegypupu
2019. augusztus 01. 14:42
A feudális orvostársadalom mindig feudális orvostársadalom volt..kórházakbanmeg főleg. Kisebb városokban az egész város ismerte az osztályvezető főorvosokat, az egyes osztályokon olyan fegyelem volt mint egy kaszárnyában..és az osztályvezető főorvosok kilencven százaléka meg is érdemelte,hogy mélységesen tiszteljék. A viziit sokáig tartott, minden betegnél megálltak és elcseverésztek vele..A körzeti orvosok jó nagy többségét is egyébként, akik éjjel-nappal és leggyakrabban biciklivel jártak ki a betegekhez..bármikor, éjjel is..Most - a rendszerváltozás után - a rendszer is megváltozott..Már nem olyan nagyon nagy tudásu mindegyik osztályvezető főorvos, már nincs olyan nagy fegyelem az osztályokon..és a körzeti orvos még BMW-jével sem megy ki beteghez..Erről jut eszembe Fekete István Téli berek c.könyve, ahol az abban szereplő orvost a falusiak "futvaszariknak" nevezték, mert a falu egyik végtől a másikig állandóan járta a betegeket..Hálapénze disznótoros meg pár kiló gyümölcs, pálinka, bor és tepsi sütemény volt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!