Világos üzenet

2019. augusztus 01. 07:20

Nagyhatalmi játszmák közepette a német–magyar kapcsolatokat érdemes higgadtan kezelni, a józan ész medrébe terelni.

2019. augusztus 01. 07:20
Kottász Zoltán
Magyar Nemzet

„Németország mindig is iránytű, igazodási pont volt a szláv népek gyűrűje által körbevett Magyarországnak. A történelmi és kulturális összefonódás legalább olyan jelentős, mint Lengyelország viszonylatában – a gazdasági még annál is lényegesebb –, s bár két jó barát kapcsolatáról talán nem beszélhetünk, megbízható partneréről és szövetségeséről igen. A németekben ugyanis – más európai népekkel, gyakran ellenséges szomszédainkkal szemben – mindig megvolt a kellő józanság ahhoz, hogy a viszonyunkat megterhelő legviharosabb időkben is fennmaradjon a párbeszéd iránti igény. Természetesen érdeke volt ez a mindenkori berlini vezetésnek is, amely nem akarta átjátszani a kelet-európai térségben betöltött vezető szerepét más nagyhatalmaknak.

Kétségtelen, hogy kapcsolatainkban nagy törés keletkezett a bevándorlási válság kirobbanásakor, amikor a Willkommenskultur és a nyitott kapuk német politikája állt szemben a kerítést építő Magyarország filozófiájával. Rendszeresen zúdulnak ránk a német lapok kritikái is, amelyek szerzői úgy festik le sötét diktatúrának hazánkat, hogy közben sosem jártak nálunk.

Ettől függetlenül a jelenlegi jobboldali magyar kormány Németország-politikájának középpontjában a konstruktív, párbeszédre épülő viszony fenntartása áll, függetlenül attól, hogy kereszténydemokrata, szociáldemokrata vagy liberális irányultságú berlini külügyminisztériummal kell dolgozni. Ez a viszony akkor is működőképes, amikor Angela Merkel megkérdőjelezi az illiberális demokrácia értelmét, Manfred Weber kijelenti, nem kér a magyarok szavazataiból, Martin Schulz pedig a menekültügyi szolidaritást kéri számon Budapesten.

Magyarországnak azonban túl kell lépnie a választási kampányokból és az aktuálpolitikai eseményekből fakadó üzengetéseken. A nagyhatalmi játszmák okozta bizonytalanság közepette a német–magyar kapcsolatokat érdemes higgadtan kezelni, mindig a józan ész medrébe terelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. augusztus 02. 22:31
"Természetesen érdeke volt ez a mindenkori berlini vezetésnek is, amely nem akarta átjátszani a kelet-európai térségben betöltött vezető szerepét más nagyhatalmaknak." A berlini vezetés 1945. óta nem egy nagyhatalom vezetése, hanem csak egy megszállt országé.
Akitlosz
2019. augusztus 02. 22:30
"„Németország mindig is iránytű, igazodási pont volt a szláv népek gyűrűje által körbevett Magyarországnak." Ausztria és Románia mint szláv népek gyűrűje? Hát jó foghíjas.
rajgy
2019. augusztus 02. 13:42
"......... a német–magyar kapcsolatokat érdemes higgadtan kezelni, mindig a józan ész medrébe terelni........." Tehát az a helyes, ahogy Orbán csinálja? Itthon telepofával henceg, nyugaton szolgaian lenyel mindent. A Merkel azt hazudta ebben az interjúban, 9:40-től: https://youtu.be/GGEmgsWoaLg?t=579 hogy állítása szerint...... 2015 szept 4-én Orbán kérte Faymannt, hogy a Hegyeshalom felé vonuló migránsokat/menekülteket engedje be!..... Orbán biztosan hallotta ezt, de gondolom, a békesség kedvéért lenyelte. Egyéb magyarellenes médiauszítás miatt se nagyon tiltakozott Orbán nagykövete. (Az EU-s pénzek újraosztásáért viszont tiltakozna!)
balbako_
2019. augusztus 01. 15:46
A német gazdaság döcög, a főbb résztvevői meg menekülnek onnan - szerencsére hozzánk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!