Elhullt csatában a derék?

2019. augusztus 27. 19:24

Nem a balsors babrált ki velünk, hanem mi magunk idéztük elő a mostani helyzetet, amiből csak akkor van visszaút, ha gondolkodunk.

2019. augusztus 27. 19:24
Farkas István
Maszol.ro

„Van politikus, aki tömeges szülésre szólít fel, és valóban fontos a faj, a nemzet fennmaradása, de tudni kell, hogy a következő évtizedekben élet-halál harc következik a Földön, háborúba születnek a gyerekek, akiknek kevés esélyük lesz a túlélésre. Fontoljuk meg a walesi bárd szavát: ne szülj rabot te szűz! A legnagyobb demográfiai kihívást nem az jelenti majd, hogy házasodhatnak-e és vállalhatnak-e gyereket a melegek, hanem az, hogy zsugorítani tudjuk-e az ökológiai lábnyomunkat, mert sokkal tovább nyújtózkodtunk, mint amennyire a takarónk ért. Remény van, de vajon akarat is, vagy lefoglalnak a belügyek, a fegyverkezés, a politikai játszmák? Amíg Trumpok, Putyinok, Bolsonarók, Kim Dzsong Unok és Boris Johnsonok vannak polcon, amíg a klímaváltozás elleni, amúgy remekül induló tinédzserakcióból médiahaknit kreálnak, addig lehetnek kételyeink. Pedig az emberiségben megvan a potenciál. Hérodotosztól tudjuk, hogy az ókori görögök bejárták Közép-Ázsiát, igaz hogy fél Görögország erdőségeibe került a hajógyártás; Amerika eljutott a Holdra, igaz, nem úgy, ahogy Jules Verne javasolta, de a lényeg ugyanaz; Nemzetközi Űrállomás kering a Föld körül, ember által épített eszköz jutott a csillagközi térbe, véghajrában a Mars-expedíció, készül a kolonizálási terv és más galaktikus álmok stb.

Sokáig azonban még a Föld lesz az egyetlen hely, ahol élhetünk, mert Extra Terrum non est vita, si est vita, non est ita. Ehhez azonban nem elég megszületni. Nem elég, ha néhanapján felemeli valaki halk szavát az emberi ostobaság ellen, tettekre is szükség van. A legfontosabb például megszerelni a klímát, kitakarítani a tengereket-óceánokat és valahogy megérteni azt, hogy nem kopik el senkinek a talpa, ha gyalog vagy kerékpárral jár munkába és hogy az elektromos autó lítiumos akujának a legyártása is sok-sok széndioxid-molekulát szül a kínai bányák körül. Van aki azt javasolja, hogy a Mercosur-államokkal szemben olyan ökológiailag motivált szankciót vezessenek be az okosabb/tehetősebb országok, ami előbbiek exportképtelenségébe torkollik, ha továbbra is környezeti károkat okoznak.

Az ilyen azonban nem fog menni egyik napról a másikra, eredménye sem azonnali. És addig is jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem a balsors babrált ki velünk, hanem mi magunk idéztük elő a mostani helyzetet, amiből csak akkor van visszaút, ha gondolkodunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. augusztus 28. 09:52
A fehér emberek ügyesn fogyásnak indultak. Már csak nem kéne az eltünő fehérek helyére másokat engedni. A gazdasági zsugorodásba meg bele kellene törődni. A nigériaiknak meg megmondani, hogy nem engedjök ki őket. Ha egymiliárdan lesznek, akkor egymás fején fognak állni.
Onurisz
2019. augusztus 28. 00:18
A Föld elszennyezése és kimerülése sokkal aggasztóbb dolog annál, minthogy divathisztériák mentén foglalkozzunk vele. A folyamat évtizedek óta tart, az indonéziai, közép-afrikai és Amazonas-menti őserdők régóta égnek, pusztulnak, s a helyükön szaporodnak a profitszempontok szerint működő ültetvények és farmok. 2019-ben még csak rekordok sem dőlnek meg ezzel kapcsolatban. Mindössze annyi történt, hogy az EU-választáson a liberális politikai erők sikeres kampánytémává tették a kérdést és ezzel megúszták, reméljük, csak elnapolták a vereségüket. Ezeket a pártokat és politikusokat azonban a globalista elit zsebéből finanszírozzák, ez az elit pedig haszonélvezője az őserdők helyén létrehozott ültetvényeknek (is). Márpedig egy szájból nem lehet egyszerre hideget és meleget is fújni.
KannibálTatárÚr
2019. augusztus 28. 00:17
Most egy buta okoskodik, vagy egy okos butáskodik?
Bernard
2019. augusztus 27. 21:38
Marha! Jönnek a nyamnyamok a pici lábnyomaikkal és belaknak minden feladott területet. A Gréta tündérre hivatkozni már most mese habbal kategória. Holnap pedig ciki lesz. Azért nem kell az "Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita " mondást kifordítani, hogy tudjuk -Földünk csak egy van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!