Azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány

2019. július 04. 11:04

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit jelent férfinak és mit jelent nőnek lenni. Elvettük tőlük.

2019. július 04. 11:04
Mihalec Gábor
Facebook

„Régen ezt mondták akkor, amikor valaki nagyon összezavarodott, alapjaiban ingott meg. Ma egyre inkább életérzéssé kezd válni ez a mondat. A minap a fiammal nyári ruhatárfrissítésen voltunk. Amikor beléptünk a Benetton üzletbe, egész sor póló fogadott bennünket, amelyen fiú és lány jelek szerepelnek nagy kérdőjellel a közepén, vagy a nemi identitást elmosó angol nyelvű szövegekkel. Persze mindez a szivárvány minden színében. A jelenség önmagában is összezavaróan hatott rám (utólag elolvastam a brand weboldalán, hogy a kampány állítólagos célja a nemek közötti egyenjogúság megteremtéséhez való hozzájárulás), de aztán bevillant egy másik jelenség is a gondolataimba, amelyet a Walt Disney weboldalán olvastam a minap. Eszerint a világ legnagyobb rajzfilm gyártója és szórakoztatópark üzemeltetője Magical Pride néven ünnepségeket szervezett parkjaiban (többek között Párizsban is), amelyen az ismert rajzfilmhősök szivárványszínbe öltöztek és hirdették nemek és szexuális orientációk közötti határok eltörlésének ideológiáját. 

Ugyanakkor azt hirdetjük, hogy erős önbizalmú, öntudatos, magabiztos és céltudatos gyerekeket akarunk kibocsátani otthonainkból a társadalomba. Csak nekem tűnik ellentmondásosnak a két üzenet? Hogyan legyenek érett gondolkodású, egészséges önbizalmú gyerekeink, ha mindent elveszünk tőlük, ami stabilitást és biztonságot jelenthet számukra? 

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy van két ember, aki akkor is kiáll mellettük, ha kisbalták potyognak az égből. Elvettük tőlük ezt a biztonságot, hiszen már több mint felük egyszülős családban nő fel, sokan pedig évekig nem is látják az apjukat (minden tiszteletem azoké a szülőké, akik emberfeletti munkával tartják fenn családjukat és próbálnak két szülő helyett is helytállni). Még meg is ideologizáljuk tetteinket. Sokat hallom párterápiás üléseken, hogy: »Ha elmúlt a szerelem, akkor tovább kell lépni. Csak nem maradhatok benne a rossz házasságomban a gyerekeim miatt? Ezzel hazugságra tanítanám őket.« Mi marad, ha ezt a fontos alapot elvesszük tőlük? A szorongás.

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit jelent férfinak és mit jelent nőnek lenni. Elvettük tőlük. Mivel vannak emberek, akik küzdenek a nemi identitásukkal, egyesek kitalálták, hogy könnyítsük meg az életüket azzal, hogy állapotukat egészségesnek, normálisnak, sőt kívánatosnak kiáltjuk ki és akkor már nem kell magukat furcsának érezniük (tudom, aki akarja, ezt a mondatot is kicsavarhatja, de hadd tegyem világossá: személyesen ismerek ilyen embereket, önmagammal minden tekintetben egyenrangúnak tekintem őket és minden együttérzésem és szimpátiám az övék, mert láttam, milyen emberfeletti küzdelmeken mennek keresztül olyan dolgok miatt, amelyekről a legkisebb mértékben sem tehetnek). Az eredmény az lett, hogy elvettük a bizonyosságot attól is, aki eddig tudta, hogy hová tartozik. Mi maradt? A szorongás.

A gyerekeknek világos értékrendet kell közvetíteni, hogy különbséget tudjanak tenni jó és rossz között. Ezt is sikerült elvennünk tőlük. Hogy hogyan? Nézzünk néhány példát: a Star Wars korai részeiben teljesen világos volt, hogy kik a jók, és kik a rosszak. Luke Skywalker jó, Darth Vader rossz. Az újabb részekben megjelenik a kis cuki Anakin, aki hol nagyon szeretni való és pozitív karakter, hol meg gyerekgyilkos hóhér, aki lemészárolja a Jedi-iskola apró padavanjait. Christopher Reeve idején még teljesen világos volt, hogy Superman a jó oldalon áll, Lex Luthor pedig a gonosz megtestesítője (még bibliai párhuzamok is felfedezhetők a történetben: a mi világunkon kívülről jön valaki, hogy megmentsen bennünket attól, amit mi magunk rontottunk el és ezért még az életét is képes feláldozni). A DC univerzum újabb kori darabjaiban már egyáltalán nem világos, hogy ki a jó és ki a rossz. A rossz olykor nagyon is jónak tűnik, a jó meg rossznak. Ráadásul még a két eddig jónak hitt karakter (Superman és Batman) is egymásnak esik. Ha már megszűnik a határvonal jó és rossz között, akkor mi marad? A szorongás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranyhegy
2019. július 05. 09:57
Szerintem sem kell államilag megmondani hogy mi a jó és mi a rossz. Azért van a család. Ha a cikk írója jó apa, hiteles a gyerekei szemében, akkor rá fog hallgatni a fia. attól még nem kell eltörölni a többi lehetőséget. Meg kell hagyni a választást. Ki az az okos aki biztosra tudja és megmondja mit kell gondolni. Egyszer olvastam egy jó mondást. " Nem teríthetsz szőnyeget a világra. Vegyél fel szandált!"
annamanna
2019. július 04. 21:02
a nemiségnek vannak nagyon mély, szimbolikus rétegei is - amik azokban a gyerekekben/fiatalokban/felnőttekben is biztosan működnek, akik esetleg eltévednek a világ által rájuk zúduló nemi mintákban. Ez pedig, hogy a szimbólumok szintjén a tűz (és talán a föld) a férfiassághoz, a víz (és talán a levegő) a nőiességhez kötődik. Ezt érdemes megfigyelni az álmokban, az érdeklődésben, úgy általában rengeteg dologban ki fog derülni, hogy esetleg az, aki tévelyeg a nemi identitása terén, teljesen egyértelműen és természetesen kötődik az ilyen szimbólumszinten a saját neméhez. Érdemes megvizsgálni, tudatosítani, kinek ilyen ösztönös kapcsolata van ezekkel az őselemekkel. Pl Andersennek, a dán meseírónak talán nem volt rendben a nemisége, de azt teljesen természetesen tudta, hogy a kis hableány a vízhez, az ólomkatona a tűzhöz kötődik.
Akitlosz
2019. július 04. 15:59
"A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit jelent férfinak és mit jelent nőnek lenni. Elvettük tőlük. " Mert egy szemét, azért vette el tőlük. Ráadásul 6 ökör is, azért beszél csak saját magáról többes számban. Mert királynak biztosan nem király.
ráadás-éve
2019. július 04. 13:38
Nem a Benettonba kell járni, hanem túrázni. Kimenni a természetbe, akadályokat kihívásokat legyőzni. megérezni mi az éhség, szomjúság. Nem kell filozófálni. A férfiak nagykorúvá válása a vadászaton kezdődött. A nőké odahaza. (bár nem mindegyik kultúrában)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!