„Van olyan helyzet, amikor nincs más lehetőség” – felvidéki fiatalok arról, miért szavaztak Čaputovára

2019. július 20. 13:00

A Gombaszögi Nyári Táborban kérdeztük a felvidéki fiatalságot az újonnan megválasztott szlovák államfő, Zuzana Čaputová politikájáról, a magyarság felé tett gesztusairól és a szabadegyetemen történt látogatásáról. Videónk.

2019. július 20. 13:00
Heincz Barnabás

A MandinerTV csapata a Gombaszögi Nyári Táborban járt, ahol többek között megszólította a felvidéki fiatalságot az új szlovák államfő, Zuzana Čaputová személyéről, a szlovák politika átrendeződéséről, az MKP és a Híd közötti ellentétekről, Bugár Béláról és az EP választásokról. Első videónk témája Zuzana Čaputová politikája és a magyarság felé tett gesztusai.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2019. július 21. 11:11
A Szlovák Köztársaság elnökének Facebook posztja. "Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekei számára, ezért folyamatosan aggódnak, hogy valóban mindenük megvan-e, amire szükségük van. Biztos vagyok benne, hogy minden anya és apa ilyen. Valószínű ezért is tettem régebben fel magamnak a kérdést, milyen választ adnék arra a kérdésre, hogy: "Ha a lányod szerelmes lenne egy másik nőbe, milyen országban szeretnéd, hogy ez megtörténjen?" Nagyon szeretném, ha azt mondhatnám, hogy legyen az Szlovákia! Természetesen ez hipotetikus kérdés, de megfontolandó. Csakis a legjobbakat szeretném a szeretteinek. Azt szeretném, hogy egy jó, nyitott és tisztességes társadalomban éljenek, bármilyen körülmények között. Tehát egy olyan országban, ahol mindenkinek ugyanolyan esélye van a boldog életre, nemzetiségüktől, hitüktől, nemüktől, szexuális irányultságuktól vagy más kapcsolatuktól függetlenül. Épp ezért értem azon emberek vágyát kiknek az érzései saját nemükhöz irányulnak, hogy olyan társadalomban szeretnének élni, amely tisztességesen viselkedik velük. Jogaik tiszteletben tartásával lehetőséget kapnának arra, hogy szabadon élhessenek, hogy boldogok és elégedettek legyenek. Megértem az emberek aggodalmát a családjaink helyzetével kapcsolatban. Támogatom a család védelmét, legfőképp attól, ami azt valóban fenyegeti. Ezek főként a rossz társadalmi és gazdasági feltételek, alacsony bérek vagy családok, amelyekben a szülők külföldi munkavállalása elkerülhetetlen. A család nehéz élethelyzete, gyakran annak szétesését eredményezi. Ettől kell megvédenünk a családokat. Megértem az emberek félelmét a családi értékek függvényében is. Azon értékeket, melyek védik azt. Segítsük a családokat, és ne féljünk annak értékeinek elvesztésétől. Még a meleg orientált embernek is van anyja és apja, nagyapja és nagymamája -van családjuk, amely számukra ugyanúgy fontos, mint mindannyiunk számára. Megértem sokak félelmét a másságtól, de úgy gondolom, hogy a felebaráti szeretet az, ami egyesíthet minket. Végülis mindannyian egy nagy család részesei vagyunk és nem szabad megengednünk, hogy megosztottak, polarizáltak legyünk. Bárcsak meghallgatnánk egymást. Ha több toleranciát és türelmet fordítanánk a másikra, nem folytatnánk állandó vitákat. Akkor képesek leszünk nyitottan látni a dolgokat és megoldásokat keresni azokra problémákra, amelyek leginkább megoldásra várnak Szlovákiában. Amint azt az elnöki palota elfoglalása előtt elmondtam, szombaton nem veszek részt sem a Pozsonyi Pride-on, sem a Büszkék a családra meneten. Ugyanakkor tiszteletben tartom mindkét közösségnek a szabad véleménynyilvánítási jogát. Úgy vélem azonban, hogy nem szabad hallgatnom és fel kell hívnom a figyelmet arra hogy javítani kell az LGBTI-közösséghez tartozó emberek jogainak helyzetén, valamint azt, hogy javítani kell a szlovákiai családok támogatásának és védelmének feltételeit. Zuzana Čaputová - elnök"
kombinátor
2019. július 21. 10:03
most azt hiszi, szebb lett a teste? a hatalmasra tágított fülcimpáktól meg hányingert kapok ...
Vivid
2019. július 20. 17:57
A felvidéki fiatalságnak sajnos rendesen átmosták az agyát, képtelenek átlátni, hogy Caputová az ottani magyarság teljes asszimilációja előtti utolsó állomás. Persze, érthető, belefáradtak a folyamatos elnyomásban és most az első kis gesztusban is a nagy lehetőséget látják, miközben Caputová személye a momentuméhoz hasonlóan lett felépítve hónapok alatt. A többség, aki rá szavazott, a sárga napszemüveges gyerek színvonalán gondolkodik a politikáról. (Akit egyébként volt "szerencsém" személyesen is megismerni, és a jövendőbelimet előle csakliztam el ;)
viewty
2019. július 20. 16:19
Egyetértek, de a kivarrt férfiak is u.ilyen kiábrándítóak. Némelyik ember úgy néz ki mint egy képregény, röhej. Nyilván nem okos dolog általánosítani, de a legtöbb tetkós irtó közönséges és inkább az alsóbb néprétegre jellemző szokás ez. Meg persze a rockzenészekre, de nekik munkaköri kötelességük tökig kivarrni magukat, szóval az másik kávéház. De az se' szép szvsz. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!