Miért van elegem a pride-ból?

2019. július 07. 10:51

Mint szimbólum, a pride-zászló az én ünneplése. Ez nárcizmusra való biztatás. A pride, mint intézmény, antiszociális. Ma nem a homoszexuálisokat üldözik; hanem a kritikusaikat.

2019. július 07. 10:51
Brendan O'Neill
Spectator
A brit Spectator szerzőjének írása.

„Kinek van még elege a pride-zászlóból? Mindenhol ott van. Szinte minden épületen ott lobog London belvárosában. A városházákat országszerte ez díszíti. Minden bank, vállalat, szupermarket és a celebek Twitterei szivárványossá váltak. Vannak pride-os szendvicsek, sörös dobozok, sütemények. Jon Snow pride-színű zoknit viselt. Azt is hihetnéd, hogy elfoglalt minket egy idegen hatalom, ami minden sarokra kitette, minden repedésbe és nyílásba betűztenemzete zászlaját.

Természetesen pride-hónap van. Azért egy egész hónap, mert az ötvenedik évfordulója van az 1969-es a New York-i Stonewall-zavargásoknak, amikor melegek, leszbikusok, dragqueenek és mások szembeszálltak a rendőrséggel, ami rendszeresen razziázott a melegbárokban és zaklatta a vendégeket. Ez már valami, ezt nagyszerű megünnepelni. A Stonewall-felkelés nagyon pozitív mozgalom volt. Lendületet adott a melegek szabadságért és egyenlőségért való küzdelmének. A melegjogi harcosok előző öt évtizedben sok lenyűgöző és fontos célt értek el.

Az viszont nyomasztó, hogy ez a nagyszerű mozgalom mára oda jutott, hogy mára a pride kedvesen kötelező lett. S ez sokat mond a radikális politika örökségéről. A hatvanas-hetvenes évek zavargó ellenkulturalistái szabadságot akartak. Nem nagyon érdekelte őket, hogy mit gondol róluk a »morális többség«– csak azt akarták, hogy a morális többség hagyja őket békén.

2019-re viszont ez a történelmet íróemberi ösztön magára maradt, és a szabadságot felváltotta az elismerés terapeutikuspolitikája. Ma a melegaktivisták nem autonómiát követelnek – hanem megerősítést. Mindenkinek kötelező lobogtatni a zászlajukat és magáévá tenni azt a furcsa, új elképzelést, hogy a transznők a szó szoros értelmében nők, és ha nem fogadod ezt el, akkor átvitt értelemben a gulágra kívánnak.

Már nem elég hagyni a homoszexuálisokat, hogy éljenek, ahogy akarnak és elítélni bármiféle diszkriminációt vagy bármilyen rosszakaratú cselekedeteket feléjük, ami a szexualitásukat helyezi a középpontba, ami teljesen rendben van egy civilizált, liberális társadalomban. Nem; hanem ma pozitívan meg kell erősíteni az identitásukat és ünnepelni a döntéseiket. Ma meg kell emelned a kalapod az előtt a mindenhol jelen lévő, nyavalyás szivárványos zászló előtt. Manem a homoszexuálisokat üldözik; hanem a kritikusaikat, legyen szó Ann Widdecombe-ról vagy Tim Farronról, s meleg hancúr iránti viszolygásuk miatt, vagy a birminghami muszlim szülőkről, akik úgy gondolják, hogy a hat éves Mohamednek nem szükséges tudnia, hogy egyes férfiak férfiakkal alszanak.

Az új morális többség inkább melegpárti, semmint melegellenes. Ebben benne vannak a politikusok, a kapitalisták, a média és a celebek. Az ő zászlójuk a pride-zászló. Márkája és üzenete kikerülhetetlen. Ha igazán tökös gyerek vagy, akkor magadra aggatod az őj morális többség politikai felszereléseit, a pride-jelvényt, a pride-pólót, és a pride-zoknikat viseled a tévében (ugye, Mr. Snow?). Mindezzel mindenki tudtára adhatod, hogy jó ember vagy. Hogy a történelem jó oldalán menetelsz. Hogy benfenntes vagy.

De jópár oka van, hogy miért is lehet mégis jó ötlet távol maradni a pride-konformizmustól, és elutasítani a pride-zászló előtti hajlongást. Ez a szivárványos zászló ugyanis megtestesíti korunk összes hibáját. Mert például azt üzeni, hogy legyél büszke arra, ami egyszerűen vagy – például mert úgy születtél, ahogy Lady Gaga énekli –, és nem arra, amit elértél.

Mint szimbólum, a pride-zászló az én ünneplése, a születési véletlenek ünneplése, és olyan hétköznapi dolgok ünneplése, hogy kivel alszol. Ez nárcizmusra való biztatás, és mint ilyen, tovább erodálja a társadalmi szolidaritást és közösségérzést, amire oly sokan vágyunk ma. A pride, mint intézmény, antiszociális.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KötőDániell
2019. július 08. 16:36
Én nem merek semmi szivárványosat a gyerekre adni, nehogy félreértés az emberek. Pedig nagyon jól illik ez a színösszeállitás a gyerekekhez... Megfosztották a gyerekeinket a szivárványtól...!
catalina9
2019. július 08. 07:16
Miért van elegem a pride-ból?" hát ennyi ízléstelen, gusztustalan figurát együtt ritkán látni...a helyzetet még súlyosbítja a velük elegyedő libsi-bolsi politikusok hada, Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely, akik önmagukban is gusztustalan sekélymagyarok. Szóval erősen viszolygok tőlük, ha pedig arra gondolok, hogy esetleg valamelyik unokám ilyen figurák közelébe kerül, hát erősen aggódom. Az a helyzet, hogy Soros elvtárs érzékenyítése nálam már bevált, szóval érzékeny vagyok...
Valodi
2019. július 08. 01:05
"tovább erodálja a társadalmi szolidaritást és közösségérzést, amire oly sokan vágyunk ma." - azt a modern, jóléti kapitalista életmód erodálja... az az ember, akinek a létfenntartását nem a társai, hanem 100-120 olajrabszolga biztosítja, jódolgában és unalmában meghülyül... A hivalkodó buziskodás is csak egy pótcselekvés!
golyakalifa
2019. július 07. 17:14
LE A KÖZTÉRI ABERRÁCIÓ TERRORJÁVAL! DEMOKRÁCIÁT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!