Nem az a rejtély, hogy miért lázadunk, hanem az, hogy miért nem tettük eddig

2019. június 03. 08:15

A sárga mellényesek mozgalma nem egyszerűen „elfáradt” – a mozgalmat rendőri erővel felszámolták.

2019. június 03. 08:15
Balázs Gábor
Mérce

„A lázadás valódi volt – ha valakinek kételyei vannak erről, vessen egy pillantást arra, hogy milyen represszióra volt szükség a leveréséhez. A sárga mellényesek mozgalma nem egyszerűen »elfáradt« – a mozgalmat rendőri erővel felszámolták.

A képek bejárták a világsajtót, nincs nagyon mit nekünk hozzáfűzni (friss dokumentumfilm a rendőri erőszakról): kilőtt szemek, leszakadt kezek, több ezer sebesült, elképesztő jelenetek a rendőri brutalitásról, megalázásokról (emlékeznek még az órákig térdelő gimnazistákra Mantes-la-Jolie-ból?) – mindez anélkül, hogy a kormány vagy Macron részéről a rendőri erőszak és brutalitás ellen a leghalványabb kritika elhangzott volna, vagy az empátia legkisebb jelét mutatták volna népük irányába.

A mozgalommal szembeni rendőri represszió a hatalom politikai támogatását élvezte: mindenhol és minden körülmények között. Aki számára ezek után Macron továbbra is valamiféle »liberális jófiúnak« számít – mi azoknak nem nagyon tudunk mit mondani.

A mozgalommal szembeni példátlan pszichológiai hadjárat és propagandaháború (és persze maga a fizikai represszió) után a lázadás „kifulladását” a médiák és politikusok a kormány győzelmeként fogják értékelni, de maguk a résztevők aligha. Mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy egyszerűen nincs alternatíva. Ezért a kezdetben hangsúlyosan erőszakellenes mozgalom lassan elfogadta, tolerálta, sőt támogatta az erőszakos tagjait – mert rájött, hogy enélkül láthatatlanok maradtak volna.

Lehet, hogy arányaiban végül is igen kevesen mennek az utcára, hogy megdöntsék a rendszert (vagy legalábbis számon kérjenek rajta bizonyos morális alapkövetelményeket), de még kevesebben vannak azok, aki egy szalmaszálat is keresztbe tennének a védelmében…A rendszer két támaszának, a médiáknak és az elnyomó apparátusoknak (elsősorban a rendőrségnek), a nép ösztönszerű éléslátásával üzent hadat a mozgalom. Mely végül is felvetette a demokrácia legfontosabb kérdését: a valódi néphatalom megteremtésének igényét. Nem csoda, ha a hatalom válasza nem volt túl barátságos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. június 03. 17:56
A tüntizők "társadalmi bázisa" is lekenyerezhető. Feltehetőleg ez történt, a mozgalom kifáradása mellett.
egy genetikusanalattvaló
2019. június 03. 13:15
Már arcra is a nagy előd Che Guevara jut eszembe erről az alakról. A szövege is ugyanaz az önmagáért való forradalmi hevület.
egy genetikusanalattvaló
2019. június 03. 12:27
Mi lenne, ha megpróbálnátok dolgozni?
puszika
2019. június 03. 11:28
Kisfiam! Vagyunk jónéhányan akik már megtapasztalták a "néphatalom" "áldásos" tevékenységét. Mit gondolsz miért van az a nagy ellenállás ha szóba kerül? Mert negyven éves uralma alatt TÖNKREMENT AZ ORSZÁG. De az nem volt elég,mert az időközben átvedlett ismét hatalomra került képviselői ugyanott folytatták ahol abbahagyták. Te ezt nem láttad, nem éltél benne,nem érted a következményeket. Az abban éltek nem akarják még egyszer azt! Kérdezd csak meg a nagyszüleidet! Ők tudják mi a "néphatalom" a valóságban!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!