Hetilap

Szörényi Levente

Orbán kemény fickó, ellenáll a befolyásolási kísérleteknek
VI. évfolyam 9. szám

Harmincegy

2019. április 02. 16:37

A minap 31 éves lett a Fidesz. Két hónappal vagyok idősebb nála. Ilyen életkorban van mire visszatekinteni és van miről tűnődni a jövő kapcsán is.

2019. április 02. 16:37
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Mandiner

A minap 31 éves lett a Fidesz.

Az emberi életben komoly kor ez, ennyi idősen az ember más minimum gondolkozik a családalapításon, ha éppen nem tevékenyen tesz érte. Egzisztenciálisan elkezd beérni: ha nem is bölcsen, de megértőbben látja a világot, és a jövő minduntalan felvázolása mellett legalább annyira foglalkoztatja a jelen is.

Harmincegy évesen az ember már nem fiatal, de nem is öreg. A középkorúság kapujának előtere, látod a kilincset és a küszöböt, és világosan látod azt is, hogy hamarosan belépsz rajta. Messze még az az állapot, hogy számot kelljen vetned, de már van mögötted annyi, hogy abból bőven meríthetsz egy-egy döntésednél.

Én is 31 éves vagyok.

A 31 év nem csekély időtáv egy politikai közösség életében sem. Nem egy nyugat-európai mérföldkő, ahol akár évszázados hagyományokkal is bírhat egy ma is létező párt, de egy olyan fiatal demokrácia esetében, mint a magyarországi, több mint tiszteletet parancsoló. Különösen úgy, ha megnézzük – és ezt aztán nézhetjük –, hol maradt el a Fidesz mellett a többi rendszerváltó párt. Az MSZP-t hagyjuk, posztkomcsi pártként nem mérce az életkora – valójában sokkal idősebbek –, de a többi egykor befolyásos párt szépen eltűnt a semmiben. Megszűntek, jelentéktelenné váltak, elporladtak.

Mondhatnám, az idő igaz, és eldönti, ami nem az.

Biztosan vannak még páran, akik elmondhatják magukról, de a Fidesz története egy kicsit az én történetem is.

Alig két hónappal vagyok idősebb a Fidesznél: szüleim a pécsi szervezet alapítói voltak, és mindketten jelentősen ott hagyták kezük nyomát a párton, országos és helyi, kormányzati és képviselői, közösségszervezői és vezetői szinten is.

Nagy büszkeség számomra a falat emelős debreceni beszéd, ami mostanra – és szerencsére! – minden eddiginél jobban meghatározza a párt politikáját, de akkor még a közösségen belül is meg-megriadtak tőle: „…ma már a baloldal hétfejű nemzetpusztító sárkányával szemben kevés a fal. Ezek nem kisstílűek, az utolsó szál bőrt is lenyúzzák, ha hagyjuk. A baloldalt és kaméleon szövetségeseit végleg el kell felejteni Magyarországon, legalábbis ami a kormányzást illeti”.

Hát persze, hogy 31 év alatt változik egy párt. Fiatalemberekből középkorúak lesznek az alapítók, a nagy hangon világba kiáltott, akkor igaznak vélt jelszavakból pedig kormányzati felelősség, nemzetféltés.

A közéletben nem a változás hiteltelen. A magyarázhatatlan, organikus fejlődést „megspóroló”, aktuálpolitikai érdekek mentén, a saját hajánál fogva előrángatott változás a komolyan vehetetlen. Akik a tegnapra sem emlékeznek, azok számára nyilván hihetetlen, hogy

a Fidesz annak idején sem volt „csak” liberális párt.

Versengett ott mindenféle nézet, és a kezdeti évek után – de még inkább a Demokratikus Charta elindulását követően, ami egészen egyszerűen a komcsik kebelre ölelését volt hivatott sikerre vinni – egyre jobban kidomborodott a jobboldali, nemzeti, konzervatív arcél.

Ez nyilván köszönhető volt annak, ahogy az akkor magukat nyeregben érző komcsik és az SZDSZ egészen világosan közölte a Fidesszel, hogy vagy velük tartanak – értsd, a Demokratikus Charta berkei közé –, vagy tönkreteszik őket és a szemetesben végzik. A Fidesz vállalta a harcot – aminek nyílt színi kirobbanása is kötődik a debreceni kongresszushoz –, pedig benne volt ám a pakliban, hogy az akkor legnépszerűbb pártként is mért fiatal demokraták 1994-ben végül a Parlamentbe sem jutnak be.

A komcsik ez alkalommal sem hazudtak, és a hadjáratuk majdnem sikeres lett.

A balos és liberális guruk fékezhetetlen, magyarázhatatlan és egészen illogikus Orbán- és Fidesz-gyűlölete különben pontosan ebben a kudarcos kísérletben gyökerezik. Ezek a tótumfaktumok azóta sem tudják megemészteni, hogy nem sikerült legyilkolni a velük szembeszálló pártot. Hiszen akkor még a kezükben volt minden szükséges eszköz, és mégsem sikerült. Nem ment. Csodálkozhatunk azon, hogy ezek után engesztelhetetlenül utálják azt, amit képtelenek voltak elpusztítani?

És amit el akartak pusztítani,

az utána teljesen újrapozicionálta a közéletet és Magyarországot is.

És azok a fiatalabb megmondók, akiket nap mint nap látunk megnyilvánulni, ugyanezen oknál fogva gyűlölködnek. Atavisztikus, magyarázhatatlan érzelem, de politikai felmenőik a legnagyobb becsben plántálták beléjük.

Nyilvánvaló, hogy fog még változni a Fidesz, ez a dolgok természetes rendje. A lényeg azonban mindig az lesz, hogy azokat, akik úgy vélik, hogy minden hibája mellett ez az elérhető legjobb választás, mindig több fogja összekötni, mint elválasztani. Ez a jobboldal igazi ereje a pozdorjává széteső és fogcsikorgatva összepréselni akart mai ellenzékkel szemben. Lehet, hogy ősszel egy sor helyen egyazon jelölt neve mellé kerül a Jobbik és a DK logója – ha a szavazólapon nem is, de gyakorlatilag igen –, ám ne legyen kétségünk, hogy a felszín alatt ők gyűlölik egymást. Bármit is érnek el, az csak időszakos lehet, mert a harmadik napon egymás torkának ugranak.

A gyűlöletük tárgyán kívül semmi közös sincs bennük. És ez a jobboldal sikerének igazi, hosszú távú letéteménye.

A mai magyar jobboldal egy olyan tágas, sokszínű mező, ahol különféle parcellákon különböző növények sarjadnak, és van is helyük sarjadni egymás elfojtása helyett, útját állva a baloldali gaz térfoglalásának is. És ez maradjon is így. A baloldal meg tanulhat a jobboldaltól – ha képes rá.

Ebből születhet egészséges közélet, épeszű, józan és használható jövőkép. A következő 31 évben is ez legyen a cél.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2019. április 03. 13:01
"Már látszanak a repedések és csak globális viha kérdése,hogy mikor tépi ki a Fidesz gyökereit:)" Tévedsz. A Fidesz gyökerei olyan erősek, szélesek és mélyek, hogy azt nem lehet csak úgy kitépni. A Fidesz történelmi tette, hogy egy olyan ideológiát volt képes adni a magyar nemzetnek, ami magában foglalja a nemzeti-konzervatív-keresztény fundamentumok mellett a klasszikus baloldali-liberális eszmék történelmi magvát is, amit mára a magát baloldalinak vagy liberálisnak nevező politikai erők már teljes egészében elvetettek.
Libraman
2019. április 03. 07:39
31 éves Kristóf, nem akarlak megbántani, de legalább 42 -nek nézel ki! Ideje lenne elgondolkodni az életmódváltáson, és valamilyen sportot is választhatnál! :-))))
néhai Ch.Pilot
2019. április 03. 00:34
És ugye, a remény hal meg utoljára, komcsikám! :-)
Valodi
2019. április 02. 21:43
"a többi egykor befolyásos párt szépen eltűnt a semmiben." - höhöhö... én 67 éves naiv Mario vagyok, korai SZDSZ, később 4x fidesz, végül 1x Jobbik szavazó - ezt tapasztaltam: eltartott vagy 25 évig, de a fidesz végül csak beteljesítette az SZDSZ lázálmát: "Mihályi Péter(SZDSZ): ...Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. ... Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak. Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu? Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani?" https://mno.hu/migr_1834/faluv.. ... ez pedig már az Orbán-tettek eredménye: (Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 2018) „Azok a falvak lesznek még nehéz helyzetben, amelyek környékén túl jó a föld, ugyanis a nagybirtokos mezőgazdaság nagyon kevés embernek ad munkát... .a 3100 önkormányzatból 2700-nak szinte nincs adóbevétele, csak a központi költségvetésben meghatározott támogatásból gazdálkodik." https://issuu.com/horizontmedi.. A maradék kis földjeik az osztatlan közös tulajdonból nemsokára átkerülnek a fidesz agráriparosaihoz, az eladhatatlan házacskáikból pedig tömegével fognak - hogy is mondta Mihályi? - "elmozdulni"... Itt tartunk most: „A gond az, hogy ennyire extenzív mezőgazdaság nincs sehol Európában, legfeljebb rajtunk kívül még Szlovákiában” – mondja Raskó, aki szerint az ágazatba öntött uniós milliárdok elkényelmesítették az agrárvállalkozókat, semmilyen késztetés nem volt arra, hogy olyan művelésbe kezdjenek, amivel növelték volna a hozzáadott értéket, a munkahelyek számát. Mostanra elfogytak a földek, aki kimaradt az osztozkodásból, végleg kívül rekedt, de Raskó szerint a falvak belterületeinek üres portáit nem szabad parlagon hagyni, ha a kormány valóban fel akarja támasztani a vidéki kultúrát." Tehát a falvak kipusztult lakóinak portáit adjuk oda a kistermelőknek, mert a falvak határa már foglalt - azon Csányi Bonafarm Sándor, Mészáros Incitatus Lőrinc meg Raskó György és tsaik gyilkolják a jövendőt, némi profit ellenében.... Meglásd, hogy a fidesz úgy ugrik majd erre a nagy ötletre, mint tyúk a takonyra.... Igazi NERemekmű a Nemzetnek ez a nyomorúságos állapota!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik