A felvidéki magyarság stációi – avagy keresztre feszítésünk története

2019. április 20. 15:33

Nekünk lesz-e feltámadásunk, még a Golgota előtt, vagy elpusztulunk?

2019. április 20. 15:33
Dániel Erzsébet
Felvidék Ma

„A közel száz éve szülőföldjén »hontalanként« élő magyarság kálváriája jutott eszembe a nagyhéten, a feltámadás ünnepére várva. Azokra a felmenőimre gondoltam, akik még a Monarchia idején születtek, éltek – s ugyanazon a földön, de már egy teljesen idegen országban haltak…

Tőlük örökségbe kaptuk a szülőföldet, de sajnos a Hazát már nem. Mert azt tőlük is elvették, illetve kitiltották őket hazájukból, megkérdezés nélkül. 1920-ban brutálisan, kegyetlenül, igazságtalanul húzták meg az új határt. Ez volt a megalázás első stációja.

Lelkek omlottak össze, de éltek tovább, dolgoztak látástól-vakulásig, családot alapítottak, és hittek Istenükben.

A megalázás második stációja: újra talpra állni, megmaradni a szülőföldön, idegen hatalom, idegen uralom alatt – mégis reményben, hitben.

A második világégés borzalmai a megalázás harmadik stációját hozták életükbe. Hazát lelve ugyan rengeteg sírással, veszteséggel, gyötrelemmel, szenvedéssel cipelték keresztjüket a hegyre, melyen nem tudták, ha egyáltalán felérnek, mi vár rájuk.

A megalázás negyedik stációja a »volt Hazám, de újra nincs« megélése.

A megalázás ötödik stációja a megmaradt vagyonkájuk, házuk, földjük, termelőeszközeik elrablása volt. Amikor padlásaikat lesöpörték az idegen hatalmasok, vagy a közülük valók, akiket már megtörtek. Ekkor született meg bennük a dac, a gyűlölet.

A »mindenki egyformán fog élni« szlogen sokakkal elhitette, hogy majd a közösben jó lesz. Ezek a mi szüleink voltak, akik már kezdtek úgy gondolkodni, hogy az ő gyerekük ne szenvedjen annyit, »érvényesüljön«, tanuljon, »ne túrja a földet«. Az »itt élünk, meg kell tanulni az államnyelvet« jegyében sokan szlovák iskolába adták gyermekeiket. Ez volt a megalázás hatodik stációja – amikor a lelki és szellemi halál felé vitt a keresztút.

Krisztust keresztre feszítették, meghalt értünk a keresztfán, majd harmadnapon feltámadt. Nekünk lesz-e feltámadásunk, még a Golgota előtt, vagy elpusztulunk?”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2019. április 21. 12:13
A szlovák egy kicsinyes, maradi gondolkodású kis népség, szégyen, hogy a keresztény közösséghez tartoznak.
balbako_
2019. április 21. 07:09
A fel nem sorolt okok közt a legfontosabb, hogy az anyaország magukra hagyta a határon túl rekedt magyar testvéreinket a szocializmus idején és a szoclíb rezsimek idején. Az Orbán kormányok alatt már lett anyaországuk,ami kiáll az érdekeikért és erkölcsi, anyagi támogatást nyújt a magyarságuk megtartásához.
Kup Lung
2019. április 20. 21:50
Hát nem tudom hogy valaha is Szlovákia elnézést kér e a stációkon végigment magyarságtól . Vagy legalább belássa hogy ez nem volt ideális út . Ahogy a csehek megtették a németekkel úgy mindenképpen elvárható lenne. ----- Minden esetre nem érdemes csak várakozni erre . Hisz a bocsánatkérés kevés is lenne már önmagában (még ha a léleknek öröm) . A hit mellett cselekvőként kell élni a magyarságnak mert a többiek legfeljebb csak a következő stáció felé menő irányt mutatják meg ! ------ Senki mást nem érdekel a kisebbségi ügyünk az EU-ban sem (meg sehol sem) csak minket . Az asszimiláció erős és fogy a magyar kisebbség Felvidéken . Ebből kell kiindulni mert ez a helyzet . Ne szépítgessünk . ----- Maga az anyaország sem mindegy hogy milyen állapotban van . Mind mentálisan mind gazdaságilag . Ezek meghatározzák a cselekvés erejét . Tehát sok a teendő . ---- A feltámadás reménye adott , az irány adott . A cselekvő ember ideje jött el . Bármiből lehet teremteni . Egy marék agyagból is lehet gyönyörűséges kancsót létrehozni . Senki máson nem múlik csak a magyarságon . Másokat meg úgysem érdekel .
lististerc
2019. április 20. 21:02
Nagyon komoly, szép és figyelmeztető írás. Nem igazán biztatásként, de Szlovákia kivándorlási és népesedési adatai olyan katasztrofálisak, hogy ha nem térnek észhez, először Kelet felől "befeketedik", aztán elfogy az ország. (Sajnos - de érthetően - a felvidéki magyar fiatalok exodusa a népességfogyás fő oka)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!