Christchurchi merénylet: Marx és a fehér keresztények

2019. március 28. 10:17

Ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig „keresztény-fehérnek” tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki. Interjú.

2019. március 28. 10:17
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Vasárnap

A történtek alapján levonható eszmetörténeti síkon bármilyen következtetés? Vajon az emberiséget megmételyező eszmevírus egyik feléledésével állunk újra szemben? 

A liberális közéleti panelekben ez esetben is megint csak azt hallhattuk, amit máskor is: ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig »keresztény-fehérnek« tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki, az mindig kollektíven a keresztények bűne lesz. Az igazi szellemi elkövetőket is hamar megtalálják, s ilyenkor merül fel újra és újra Donald Trump vagy a mi esetünkben Orbán Viktor neve. 

Tehát, amikor fehér keresztény elkövetőről van szó – mondjuk a keresztényre később rátérek, hogy mennyire lehet ebben az esetben erről beszélni –, akkor a felelősségnek mindig megtalálják valamiféle furcsa, metafizikai láncolatát, tehát azt, hogy ki kit miképpen befolyásolt, inspirált. 
Ha visszagondolunk arra, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott Marx szobránál, akkor a felelősségnek ezen metafizikai láncolata valahogy nem rajzolódott ki. Sőt, ott kifejezetten arról volt szó, hogy Karl Marx semmiben sem vétkes, amit később a kommunista rezsimek elkövettek, hiába írt ezt-azt, viszont ha Trump vagy Orbán mond valamit, akkor annak következményei azonnal megjelennek mindenféle elmebeteg merénylő cselekedeteiben. 

Vagyis, ha valaki a fehér faj és a nyugati civilizáció nevében öl – ott van például az új-zélandi elkövető példaképe, a norvég Breivik is –, ott mindenképp kimutathatónak vélik, hogy a nyugati, jobboldali, populista politikusok a valódi szellemi elkövetői ezeknek a cselekményeknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2019. március 30. 07:27
De, elgondolkodtam az ellentmondásokon. Fura az egész. Lehet, hogy pont az USA, Kína, Putyin mozgatja a szálakat, ha az EU gyengítése a cél. Ha van ilyen cél egyáltalán. És nem az atlanti szövetség gyengül, csak Európa. 3. bekezdés: nyilván nem lehet várni, miért tennék? Eddig azért ment lassan a dolog, mert nem volt globális kommunikáció, vagy azért, mert változott a cél. És pont az utolsó bekezdésed a legkevésbé hihető. Ennyit nem lehetnek hülyék, mert ez azt jelentené, hogy Orbán az okos, márpedig az Univerzum 1. számú axiómája az, hogy OV nem okos, hanem geci. Másrészt ha ebben a kérdésben hülyék, akkor valami óriási baj van az EU vezetőivel. Mert más jellegű kérdésekben azért nincs nagy nézeteltérés az oldalak között.
Akitlosz
2019. március 28. 18:06
"Ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig „keresztény-fehérnek” tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki." Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy titkosszolgálati akció volt. A nagyon látványosan üldözött és betiltott, de persze azért "kiszivárgott" mert állítólag "online" közvetített videó ugyanis hát furcsa, hogy úgy mondjam. A repkedő töltényhüvelyek ugyanis eltűnnek a levegőben, nem esnek le és persze hangjuk sincsen. Túl gyanús ahhoz, hogy ne legyen gyanús.
barany
2019. március 28. 16:00
Kelecsényi néni szövege nagyon trágár. Nem kéne engedélyezni.
dekoninck
2019. március 28. 13:38
A kérdéseid fele értelmetlen. 1. Hogy mi a cél, azt csak a Belső Párt tudja. 2. Azt nem gondolom, hogy a totális káosz, az EU gyengítése, stb. a cél, gazdaságilag nem biztos hogy jó, bár ki tudja. Ezt a másik kommentelő mondta. De még az is elképzelhető, hogy ez a cél, és a megrendelő pl a gyarmattartó volt európai országok elleni bosszú, és az ez segítők egy marék zimbabwei gyémántot kapnak cserébe :-D 3. A szabadkőműveseket nem érdeklik a hagyományok (csak a sajátjaik) 4. A terv, ha van ilyen, még egyáltalán nem valósult meg, épp csak elindult. És hogy tudd, nincs bajunk a más színű és vallású emberrel. Közülük van sokaknak baja a fehér, egyébként kisebbségben lévő emberrel és szokásaival. Na, ezzel már bajunk van. Mert ezek épp ide tartanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!