Genderedik

2019. február 05. 21:23

Szilveszter előtt ért el a hír, hogy az Európai Parlament genderszótárt adott ki fordítóinak, hogy megszabadítsa őket a hímsovén kifejezések tolmácsolása okozta gondoktól.

2019. február 05. 21:23
N. Gyurkovits Róza
Magyar Fórum

„Szilveszter előtt ért el a hír, hogy az Európai Parlament genderszótárt adott ki fordítóinak, hogy megszabadítsa őket a hímsovén – pl. chairman – kifejezések tolmácsolása okozta gondoktól.

Elképzelem, micsoda megerőltető munka lehetett gendersemleges szavakat fabrikálni az eleve három nemet megkülönböztető nyelveken, s eszembe jut a mi »foltos nyakorjánunk« (zsiráf), mert hát nyelvújítás mifelénk is volt. Csak éppen nálunk nem parlament döntött.

Akadémiai talajon, nyelvtudósok hatáskörébe tartozik a nyelvhasználat minden kérdése, hogy a nyelvújítás szerves legyen, a »nyelvi jogállamiságnak« megfelelő, hogy az europarlamenti képviselők is értsék. Mert tetszik, nem tetszik, minden nyelvnek megvannak a maga törvényszerűségei, amelyeket megerőszakolni akkor sem kifizetődő, ha az ilyen cselekmény ellen nem indul világraszóló #MeToo mozgalom.

Mert ugye a józan paraszti ész nem médiaesemény. Gondolom, jól megfizették a szótárírókat, s az OLAF soha nem fogja vizsgálni, felülbírálni, jogszerűen, a szabályok betartásával és értelmesen költötték-e közös adógarasainkat a közkasszából a projekt kitalálói. Hogy kócos szőke, nemüket utáló asszonyságok vagy furcsán fésülködő, harsogó hangerővel dübörgő, nemüket megunt uracsok voltak-e kútfői az ötletnek, szinte mindegy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. február 06. 11:14
A MAGYAR szép nyelv, jó nyelv, árnyalt nyelv, szabatos nyelv. Épp ezért mondom magyarán ÉS KÖLTŐIEN:A GENDERESEK ELMENNEK AZ ANYJUK HÓTTKÓROS, REDVES, BÜDÖS PICSÁJÁBA!
Rideg Planeta
2019. február 06. 09:42
Mi ez ha nem diktatúra? Gyártanak egy idelógiát ami kb az emberek 0,001%-át + a belőle profitálokat érdekli és ráerőltetik immár a beszélt nyelvre is.. Igaz még nem csuknak le senkit, de már a megélhetését simán elveszitheti egy-egy őszinte szó után valaki.
syphax
2019. február 06. 08:21
Az Európai Parlament genderszótárkiadói bekaphatják a F..OMAT(!). Azt az attribútumot, amelyik nem "társadalmi himtag" hanem természetes-valóságos és Isten teremtette. (meg nem is műanyaggyárak állitották elő társadalmi termelés folyományaként-- mondjuk fröccsöntéssel!)
lynx
2019. február 05. 22:24
Itt az alkalom, hogy a magyar legyen a világnyelv. Nem kellene mindenféle der, die, dast, on, áná, ánót, she, het megtanuljunk, elvégre mindenki beszélné nyelvünket, amely már több mint ezer éve nem tesz különbséget a nemek között. A magyar egy élő nyelv, nagy szókinccsel. Először is az Európai Parlament hivatalos nyelve legyen a magyar. Ezt ugye minden genderszakos ceus támogatni tudja. Engedjünk tehát teret vágyaiknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!