Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nyílt levél René van Hell úrnak, Hollandia budapesti nagykövetének

2019. február 05. 10:03

Delegációt alakítok, s néhány barátommal Hollandiába utazunk megvizsgálni a holland jogállam és demokrácia állapotát.

2019. február 05. 10:03
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Idők

„Excellenciás uram!

Tegnap reggel, egy átvirrasztott, nehéz éjszaka után arra az elhatározásra jutottam, hogy delegációt alakítok, s néhány barátommal Hollandiába utazunk megvizsgálni a holland jogállam és demokrácia állapotát. Ebben kérem az ön segítségét. Jómagam és delegációm tagjai nagyon komolyan aggódunk a holland jogállamiság és demokrácia miatt, s ezzel szoros összefüggésben elengedhetetlenül szükségesnek tartjuk, hogy megvizsgáljuk Judith Sargentini patella-, pupilla-, továbbá musculus masseter-reflexeit.

A legfőbb indok a következő: a holland alkotmány 120. cikkelye szerint a hollandiai bírók nem jogosultak (ismétlem: nem jogosultak!) a holland törvények, továbbá a nemzetközi szerződések alkotmányosságáról véleményt mondani és ítélkezni. Vagyis: a holland bírák függetlensége és hatásköre olyan sérelmet szenved el Hollandiában, amely egész egyszerűen összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel és jogrenddel egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy fenti alkotmányos rendelkezésből logikusan következik az is, miszerint Hollandiában egész egyszerűen nincs alkotmánybíróság. Ideje tehát feltenni a kérdést: miképpen nevezhető jogállamnak és demokráciának egy olyan ország, ahol nincs alkotmánybíróság? Miképpen lehet tagja az Euró­pai Uniónak egy olyan ország, ahol ez megtörténhet?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 311 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2019. február 06. 08:54
Rene a pokolbol.
xoltan
2019. február 06. 01:19
Az volt már, hogy légyszíves vissza se gyere?
Valodi
2019. február 05. 22:17
".... a holland parlament ne tétlenkedjen, hanem haladéktalanul lásson hozzá az alkotmány átírásához" - miképpen azt kis honunkban akárhányszor megtesszük, mindenféle akadékoskodó ellenére: "...amikor a frakcióülésen rajtam kívül több hozzászóló is kérdéseket fogalmazott meg, és kísérletet tett arra, hogy az „integrált mezőgazdasági termelésszervezés” helyett a "szövetkezés" és a "családi gazdálkodás", mint alappillérek kerüljenek be az Alaptörvénybe, akkor ezt a(z előterjesztő) miniszterelnök igen ingerülten utasította vissza..." "Na ugye!"
Valodi
2019. február 05. 22:08
"Tegnap reggel, egy átvirrasztott, nehéz éjszaka után" - höhöhö.... "Jég, tripla whieskyvel!" Legalább hat, mint Tállai Andrásnál szokás....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!