Trükközés a Hunyadi film körül

2018. november 12. 22:37

Baj van ezzel az új történelmi produkcióval. Van pénz, paripa, fegyver, csak hiányzik belőle a lélek.

2018. november 12. 22:37
Stefka István
Stefka István
Az Öreg

„A Hunyadiak címere, a fekete holló mindig is a reménységet, a győzelmet, a nemzeti büszkeséget jelentette. Arany János csodálatos verse (Mátyás anyja) engem is megihletett, ezért a levelesládámban találtam egy forgatókönyvet Az utolsó bástya címmel, Hegedűs Bálint tollából. Az Egri csillagok óta (rendezte: Várkonyi Zoltán – 1968.) nem készültek jelentős történelmi filmek a magyarság nagy győzelmeiről, de most végre adódik egy hatalmas lehetőség, filmet készíteni a nándorfehérvári diadalról, Hunyadi Jánosról. A lehetőség szó azonban keserű szájízzel keveredik, mert olyan emberek kapták meg a lehetőséget ismét egy film készítésére, mint Szász János vagy Hegedűs Bálint, akik nem jelentenek garanciát arra, hogy ezt a hatalmas, világraszóló magyar győzelmet (1456) a nemzet történelemtudatának megfelelően, a nemzettudatra jótékony hatással alkossák meg. (...)

A tények. Hunyadi és Kapisztrán világraszóló győzelme határtalan örömet váltott ki a keresztény országokban. III. Calixtus pápa élete legszebb napjának nevezte, amikor jelentették neki a nándorfehérvári diadalt. Hunyadi János halálát követően maga a pápa mutatott be gyászmisét, majd a »hit védelmezője« címmel tüntette ki Hunyadit.

E diadal után Nyugat-Európa számára a magyarok neve egybeforrt az oszmánok elleni legfőbb védelem fogalmával. A magyarság volt az egyetlen nép, amely a török elleni keresztesharc gondolatából nemzettudatot alakított. Hunyadi ezt panaszolja 1448-ban: »A rettenetes veszedelem, a pogány hódítás már Európa szívéig, ennek az országnak, hazámnak testéig ért…Isten csodája, hogyan tudta eddig is kiállani ez a nép azt a tengersok szenvedést, amit, ha a hit nem tartja meg, soha ki nem állhatott volna…« (Ranzanus).  A pestis végzett Hunyadi Jánossal és Kapisztrán Jánossal is. A hagyomány szerint a kormányzó Hunyadi halálos ágyán azt kötötte bajtársai lelkére, hogy a keresztény hittel együtt minden erejükkel a magyar birodalmat s népét védelmezzék a török ellen. A magyarság tehát saját hősét, saját eszméinek képviselőjét ünnepli Hunyadi Jánosban. Jellemző ezzel kapcsolatban az a másik hagyomány (Bonfini), amely szerint Szilágyi Mihály, mint »nemzeti királyt« ajánlotta Mátyást, Hunyadi fiát, megválasztásra.

Ezekből a tényekből a tervezett filmben semmi nincs.

A filmforgatókönyv címével is bajok vannak. Mi az, hogy Az utolsó bástya? Nándorfehérvár még csak a kezdet volt. A magyar végvárak 1686-ig, Buda felszabadításáig küzdöttek a hazáért, a szabadságért, a függetlenségért.

Mit mondjak? Baj van ezzel az új történelmi produkcióval. Van pénz, paripa, fegyver, csak hiányzik belőle a lélek, a történelmi múlt ismerete és a nemzet iránti elkötelezettség. Nem tudom, ilyen trükközésekkel lehet-e legalább olyan filmet legyártani, mint amilyen az Egri Csillagok volt. Kócos meg Csikó, mint nemzeti hős! Nevetséges!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2018. november 14. 03:25
Volt mar Zoltai is kormanytanacsado... attol, hogy libsik kapjak a zsiros allasokat, nem lesznek hazaszereto magyarok/filmrendzok.
Türelem
2018. november 13. 19:19
Kíváncsiságból meghallgattam a Karc FM mai adását. Kissé meglepődtem a kormánypárti tábor, egyébként nem alap nélküli felháborodásán, radikális hangvételén. Valahogy ellen mentek a róluk kialakított, Ner-birkanyáj képnek. Nem kérdéses, hogy a döntést egy személyben Orbán Viktorhoz kötik. Egy biztos, Gyurcsány alatt nem fordult elő, hogy milliárdokat szórtak volna Őt személyében, s a kormányát naponta megalázó, itthon és külföldön lejárató alkotásokra, alkotókra. Most ez történik. Ha ezt a kormány meglépi, akkor jelentősen fogja apasztani a szavazóbázisát. S ehhez még hozzájön az ásott-fúrt kutak kérdésköre, ami lázban tartja a vidéki gazdálkodókat, Fidesz törzsszavazókat, amit ha a terveknek megfelelően szabályoznak, a Fidesz vidéki bázisát roppanthatja meg. Az ellenzéknek már nem is politizálnia. Itt van ez a film hogy a kormány permanensen bohócot csinál a konzervatív oldalból, , majd a kutak kérdése, s a Fidesz simán meg fog bukni. Ugyanis ma még a migráció kérdése az egyedüli integráló erő, de egy ponton, a folyamatos sérelmek felülírják ezt, s el fogják engedni a Fidesz kezét... A bukás is művészet kérdése....
zöldalma
2018. november 13. 18:01
Vazze, Öreg, spoilereztél. Nyilas-komcsi tempót nyomsz. Készüljön még egy Hunyadi film, nagyonissimo nemzeti rendezőtől, oszt majd meglátjuk melyik mű az igazi.
simonvitéz
2018. november 13. 15:35
És még mondja valaki, hogy az Szdsz megszűnt. De hiszen Andrew Vajna személyében ott van a képviselője a magyar filmgyártás élén! !Ráadásul miniszterelnöki jóváhagyással...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!