A pofozógéppé tett liberalizmus

2018. november 16. 09:13

Titánkeménységű tengelyfogalom lehet a liberalizmus, illetve a neoliberalizmus

2018. november 16. 09:13
Nagy N. Péter
168 Óra

„Titánkeménységű tengelyfogalom lehet a liberalizmus, illetve a neoliberalizmus. Évtizedek óta ütik őket mindenfelől azzal, hogy ha nem törnek meg, elferdül a világ tengelye. És mégis állnak. Nehéz is e két izmussal bírni egy világban, amelynek erősebbik részén, mint mágnes a reszeléket, úgy rendezi az életet a szabadság, legyen gazdasági, kulturális vagy magánéleti.

Sajátos, hogy a liberalizmus és neo változata ebben a zárótűzben szinte nem is védekezik. Nincs, aki a nevében kiállna, és azt mondaná, Vive la liberté! Él az magától is. Már ahol.

Nálunk a gazdaságban – szabad lenne a verseny? –, a politikában – volna egyenlőség a közéletben? – komoly sérüléseket szenved, de keményebben tartja magát, mint gondolnánk.

Az viszont kétséges, hogy értelmet visznek a vitákba, akik az illiberális államot a liberalizmus és a neoliberalizmus taposásával támadják. A kormány és médiája eredményesen használja ezt a fegyvert. Mindenki más azonban elbizonytalanodhatna, amikor azzal az eszközzel él, mint a vele szemben álló. Legalább váljék ilyenkor tétovává. Csak annyira, amennyire befogadóit azzá teszi, amikor a kormánypolitikát vitatva ráront a hatalom dedikált ellenségeire.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2018. november 17. 12:53
Az MSZP vezetői és háttérben levő machinátorai egy életre összebatyuztak az SZDSZ-el. Nem tehetnek mást több okból is. Emiatt nem indít kemény harcot az MSZP a neoliberalizmus ellen. Orbán felismerte, ha az MSZP nem akar különbséget tenni a népnyúzó neoliberalizmus és a hagyományos liberalizmus között, akkor ő is összevonhatja a kettőt, és együtt püfölheti mindkét eszmét. Ez ilyen 1xű.
zsiráf
2018. november 16. 15:34
"egyenlőség a közéletben? " Egyenlőség? Ne röhögtessen. Max. a matematikában, egyéb helyen álságos hazugság.
puszika
2018. november 16. 13:26
Az, az titánkeménységű! Valahogy úgy ,hogy mára TI TÁN MÉG KIHÚZZÁTOK AZ ÉVTIZED VÉGÉIG ELVTÁRSAK!! Haldokoltok Petike!! Főleg a magyar libsik,mert még arra is képesek/hogy egyáltalán szó essen róluk/,nagy csindarattával ünnepelnek egy olyan végelgyengülésben kihalt pártot amely már a térképen sincs. Ez már tőröl metszett pótcselekvés!!
CZoli71
2018. november 16. 12:37
Szép szavak... Az ízelítő, amikor a liberálisok határozták meg az oktatást, a kultúrát és a gazdaságot - ezeket a tárcákat ők vezették, az első kettőhöz már 94-ben is ragaszkodtak - magáért beszél. Valami okának csak kell lennie, hogy a 90-es választástól kezdve folyamatosan veszítették el a választóikat, míg végül csak egy ideológiailag abszolút elkötelezett törpe kisebbség maradt. Akkor kellett volna bizniszelés és helyezkedés helyett a valódi, pozitív liberalizmust működés közben bemutatni, amikor erre lehetőség volt összesen 12 éven át. Ezek így csak súlytalan szavak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!