Hét dolog, amiért előremutató volt a szombati diáktüntetés

2018. november 25. 20:33

Éljen az internacionalizmus!

2018. november 25. 20:33
Kulcsár Árpád
Azonnali

„A legnagyobb üresség a tüntetések másnapján van, amikor jó a hangulat, érzik a résztvevők, hogy van erő a hangjukban, hogy erős politikai közösséggé válhatnának, de aztán hazamennek, és másnap folytatódnak a politikailag leamortizált hétköznapok.

Az Occupy pont erre jó, hogy életben tartsa az érzületeket, hogy közösséget formáljon, hogy minél több arra járóval állhassanak a térfoglalók szóba, s közben olyan előadásokat, performanszokat csináljanak, amelyekből mint a saját tágabb társaságuk, mind egy átlagos arra járó sokat tanulhat. Az utcai politizálás is lehet hatásos, ezt az Occupy Wall Street annak idején remekül megmutatta, ahogyan számos más városban mutatták még meg tér- és házfoglaló önszerveződő politikai csoportok. Mindenképpen új jelenség a tüntetői palettán.

7. Nemzetközi diákság

A városban több ezer diák él, akik ideiglenesen tartózkodnak itt, Erdélytől Tokióig. A szombat esti tüntetés megmutatta, hogy őket is be lehet vonni, lehet angolul is kommunikálni, elmondani a legfontosabbakat. Több szónok is, bár magyarul készült, összefoglalta mondandója lényegét a végén pár mondatban angolul is, ahogyan a skandálások is két nyelven történtek.

Ők azok a tömeg, akikben van potenciál, de akiket a pártok sosem próbáltak megszólítani. Viszont ugyanúgy fontos nekik a város, az ország, a mikro- és makrokörnyezet, ahol élnek. És persze sokan hajlandóak is kiállni a magyar barátaikért, társaikért, ahogyan tették is szombat este. Mit is mondhatnánk?

Éljen az internacionalizmus!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. november 26. 18:09
„Ahogy elnézi az ember a tüntikékről készült képeket, lassan személyes ismerősként köszönt mindenkit. Itt van mindenki, megint. Itt vannak a rossz szagú szakállal tüntikézők, a vádli nélküli rövidnacisok, az öntudatos kékharisnyák, feminkék és maszkulinkák, apuci virággyerekei, a sorsot fogsorukon hurcolók, a nyírott szakállú vékonykák, vegák és még vegábbak, a mariskaszívók meg a lángosképű munkásőrök, a bi-, homo- és metroszexuálisok, meg azok is, akikről nagyon nehéz lenne megmondani, kicsodák-micsodák, nekem csak az a kedves lány hiányzott nagyon, aki a múltkor egy vibrátort követelt magának a maga készítette ötletes, innovatív és kreatív transzparensen. .."
Héja
2018. november 26. 12:48
...és nemzetközi vééééé lesz, holnapra, aaaaa viláááág! Ez a fiúcska 100 évet késett. Bár a dalocska akkor is hamis volt.
puszika
2018. november 26. 11:27
Mentegeted az ismételt nagy leégést fiam? Nincs jobb dolgod?
makapaka2
2018. november 26. 09:16
Vesszen az internacionalizmus! A csőcseléket és a megtévesztetett agymosottakat mindig könnyű összetrombitálni. A szarkeverők pedig mindig szeretnek a zavarosban halászni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!