Sztárértelmiségiekről, avagy a Harari-jelenségről

2018. október 02. 09:48

Kötetét Angela Merkel, Barack Obama vagy éppen Emmanuel Macron szorongatja fotókon, díszelőadásait nem nemzetközi történész-konferenciákon, hanem a világgazdasági fórumon tartja.

2018. október 02. 09:48
T. Szabó Csaba
Maszol.ro

„Yuval Noah Harari izraeli történész ma alighanem a világ legismertebb, legfelkapottabb sztárértelmiségije és minden kétséget kizáróan, a legolvasottabb kortárs történész. 2011-ben megjelent kötete a Homo Sapiens az emberiség történetét foglalja össze egyetlen kötetben és alig hét év alatt nyolcmillió példányban kelt el. Kevés olyan történész van még, akinek könyvét milliós példányszámban tudják eladni. Harrari azóta két újabb kötetet is piacra dobott (Homo Deus és 21 lecke a 21. század számára), mindkettő hasonló sikert aratva a nagyközönség körében. A kérdés azonnal felmerül: mi a titka Hararinak? Mitől lesz ma egy történész ennyire népszerű és mi az előnye valamint hátránya annak, ha egy közértelmiségi globális szereplővé és »influencerré«, generációk gondolkodását meghatározó személyiséggé válik?

Doktori tanulmányait követően visszatért Izraelbe, ahol főleg középkori és hadtörténeti témájú, kevésbé ismert kötetein dolgozott 2004 és 2008 között. Izraelben több posztdoktorális ösztöndíjban részesült és a jeruzsálemi Héber Egyetem oktatója lett. Hadtörténeti munkái a szűkebb, szakmai körökben ha minden igaz, ismert és elismert dolgozatoknak számítottak akkor. Eddig tehát Harari élete és tudományos pályafutása nem sokban különbözne bármelyik, Oxfordban végzett kutatóétól. Külföldi tanulmányai után hazatért és otthon kamatoztatta tudását. Neki azért mázlija volt, hisz egykori alma matere visszafogadta több évnyi távollét után. Mifelénk, közép-kelet európai viszonylatban ez sokkal nehezebben menne például.

Ám 2008 és 2011 között Haririval történt valami. A szaktörténészi munkától eltávolodva, egykori oxfordi és az angolszász történészoktatásra jellemző globális történelem-szemléletet kiaknázva, az akkor még csak harmincas évei elején járó történész úgy döntött, hogy „világhírnévre” tör. Mint a mesékben. Nem tudni persze, hogy 2011-ben héber nyelven megjelent Homo Sapiens című munkájával a szerző valóban már a globális piacra készült-e, bár a kötet tartalmát és üzeneteit nézve elég nagy a valószínűsége ennek. A kötet első angol kiadása 2014-ben jelent meg a Harvill Secker kiadónál, és ezzel berobbant a nemzetközi piacra. A kötet népszerűségét három fő komponens adja: a téma (világtörténelem röviden, botrányos és meghökkentő kijelentésekkel és grandiózus, mindenkire vonatkozó kérdésekkel), a kiadó (globális piac, több száz könyvesboltban jelen van) és egy férj, aki órákat tölt naponta azzal, hogy Harari imázsát a kortárs marketing-fogások és szabályokat követve építse, ápolja.

A kötet csúsztatásait, felsorolhatatlanul sok aprócska hibáit, logikai buktatóit és ugrásait meglehet csak a történészek vagy a felsorolt tudományágakban jártas szakemberek fogják észrevenni. Hariri értelemszerűen 2011 óta nem nekik – nem nekünk, történészeknek – ír már. Legalábbis nem elsősorban nekünk, hanem a globális nagyközönségnek. Ki mert lépni a szakmai elefántcsonttoronyból, ám ezzel ugyanakkor el is szakadt történészi köreitől és szűk szakmájától. Harmadik kötetét Angela Merkel, Barack Obama vagy éppen Emmanuel Macron szorongatja fotókon, díszelőadásait nem nemzetközi történész-konferenciákon, hanem a világgazdasági fórumon tartja. Politikai, filozófiai guru lett, az új baloldali nyugati ifjúság egyik szellemi titánja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2018. október 03. 15:39
Egy férfiról miért mondja a cikkszerző, hogy a férje a marketingese? Homokszexuálisak? "Mindenki rohadt mocskos buzi, csak a mi szerelmünk tiszta!" Vagy csak hülye a cikkíró, esetleg irigy valamelyikőjükre a lóvé, vagy az ötletek miatt??
Ezért regisztráltam
2018. október 03. 00:41
Szép-szép, de azért meggyőzőbb lenne, ha nem írná le többször (!) is "Hariri"-ként Harari nevét...
Theorba
2018. október 02. 11:17
Oliver Stone (?)
heizer
2018. október 02. 11:09
Harari sikere alapvetően azon alapul, hogy: 1. Adott egy, valamilyen, de mindenesetre elfogadható - átélhető világtörténelmi narratívát, majd 2. Ezt, valamint a modern technológiákról és az emberi pszichéről meglévő ismereteit összevegyítette és extrapolálta a jövőbe. Ennyi, semmi több. Jó lenne, ha már volna róla valami komolyabb recenzió, ami más szemszögekből szétszálazza a hülyeségeit. Míg a múltra vonatkozó következtetései ha nem is igazak, de egy elfogadható narratívát adnak, a jövőre vonatkozó extrapolációi random scifi regényekkel állnak egy szinten. Ezeknek közös ismérve, hogy ugyan az elképzelt jövő akár lehet olyan is aminek leírják, de ha a rendszerben és történelemben egy vagy két változó nem úgy alakul, akkor pedig teljesen más lesz. Példák Múlt: "mi késztette arra az egyébként könnyebb életet élő gyűjtögető, vadászó embereket, hogy háziasítsák a növényeket és állatokat" Miből gondolja azt ma bárki, hogy a gyüjtögető-halászó-vadászó életmód az könnyű volt, paradicsomi, pláne fenntartható? Teljesen egyértelmű, hogy a népesség folyamatos növekedésével a GYVH életmód olyan szinten válhatott kiszámíthatatlanná, ami a létbiztonságát fenyegette egy adott közösségnek, így abszolút logikus választás a letelepedés és a háziasítás, földművelés elterjedése. Ez körülbelül 5. osztály szint. Jövő: A jövő tekintetében ugyan - máshol elismeri, hogy az egyik legnagyobb kihívás az éghajlatváltozás, ennek kezelését azonban egyértelműen megoldhatónak veszi. Pedig könnyen lehet, hogy az emberiség történetének legnagyobb kihalása előtt állunk (a forgatókönyv valószínűsége gyakorlatilag ugyanakkora), ami alapjaiban borít mindent, amit a jövőről gondolunk. Ez kb. nem az a téma, amit egy-két oldalban el lehetne intézni egy jövőkutatás esetében. Szóval egyetértek a poszt szerzőjével: történész-filozófusnak kb. átlagos, marketingesként pedig zseni a csávó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!