Hatékonyság a közigazgatásban

2018. október 09. 11:21

A politikai kormányzás hatékonysága 2010 óta javul. Kérdés, hogy a közigazgatásban is megtörtént-e a hatékonysági fordulat.

2018. október 09. 11:21
Kis Norbert
Magyar Idők

„A közigazgatás alaptermészete az önkorlátozást nélkülöző mennyiségi növekedés. Létszámát nem csökkenti, önmagát nem tudja vagy nem akarja megreformálni. Megvan azonban az a képessége, hogy kapacitásait a kormány igényeihez igazítsa. A politikai kormányzás hatékonysága 2010 óta javul. Kérdés, hogy a közigazgatásban is megtörtént-e a hatékonysági fordulat.

Az ezredfordulót követően az államok nagy részében az erős kormányzás kultúrája kezd kifejlődni. Ez ellenpontja a korábbi évtizedek neoliberális kormányzásának, amely a legitim kormány felelősségét összemosta a „sokszereplős” döntési folyamatokkal. A kollektív döntések asztalánál egyre több helyre volt szükség a bankszektor, az NGO-k (nem kormányzati szervek), az EU- és IMF-képviselők, valamint a különféle rendű, rangú szakértők végtelen hosszú sorának.

A ­2008-as pénzügyi világválságból kijózanodva eszmélt rá a tehetséges politikusok kisebbsége és az emberek többsége, hogy az államkormányzás módjában 180 fokos fordulat kell. A »mindenki kormányzása«, a magánérdekek végtelen sokszínűsége együttesen sem válik közérdekké, sőt idővel a közérdek kárára, az emberek ellenében fejti ki hatását. A nemzetközi bank- és médiavilág által legyengített kormányok kora leáldozóban van. Az államot és az állami irányítás felelősségét megbecsülő, a legitimitás szilárd talaján álló új kormányzás ideje jött el.

Magyarországon a 2010-es fordulatot követően elkezdődött az erős kormányzás korszaka, mely stratégiai jövőképet ad és a politikai eredményességet tekinti prioritásnak. A politológia nyelvén a jobboldali-konzervatív kormányzati értékrend hol gyorsabb, hol lassabb térnyerésének lehetünk tanúi. Az erős kormányzást – az aktív és cselekvő állam ideá­jával – intenzív politikai alkotómunka jellemzi. Hol „rombolva épít”, hol az erős kormányzást gyengítő bevett hatalmi viszonyokat bontja meg, demokráciavitákat is vállalva ezzel. A stratégiai távlatokat átfogó, célratörő, alkotó és innovatív munka, a közpolitikai kísérletek és az intenzív jogalkotás válnak a kormányzás jellemzőivé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2018. október 10. 09:38
Tehát igen. :D (A kedvedért nem nyomtam a válasz erre gombot.)
szkeptikus
2018. október 09. 18:18
"Kérdés, hogy a közigazgatásban IS megtörtént-e a hatékonysági fordulat. " Az én kérdésem az, hogy hol történt meg a hatékonysági fordulat? A futballban egyértelműen nem, ott inkább csökkent a hatékonyság. Az oktatásban sem. A gazdaságban lehet hogy nőtt a hatékonyság, de ez főleg a multik érdeme. Akkor hol nőtt?
Nemtulokos
2018. október 09. 17:04
Úgy tudom tízezer embert "rúgnak" ki a közigazgatásból.....szerintem ezt akarta "szépen" megírni. Mi nagyon sajnáljuk de ......,.hangvétellel.
Természetes Orbánizmus
2018. október 09. 12:13
Legfőbb ideje!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!