Az orbánizmus felel meg a magyar jobbágymentalitásnak

2018. augusztus 30. 12:01

Igazi jobboldali konzervativizmus Magyarországon nincs.

2018. augusztus 30. 12:01
Vajda Mihály
168 Óra

„– Ön gyakran hangsúlyozza: a magyar társadalom tagjainak többségére a jobbágymentalitás jellemző. Csakhogy parasztság már nem létezik. Kovách Imre, a magyar falu kutatója azt mondja, befejeződött a vidék „paraszttalanítása”.

– Így van. A falu népe már nem foglalkozik mezőgazdasággal. Utolsó „háziállata” a 132 csatornán sugárzó lapostévé. Ha néha megfordulok falun, mindig azt kérdem önmagamtól, miből élhetnek ezek az emberek. A politikához való viszonyuk azonban változatlan. A közügyekbe beleszólni nem jó, nem is illik. Ha ehhez tartják magukat, nem eshet bántódásuk. Ez az, amit jobbágymentalitásnak mondunk. Jobbágy, közjogi értelemben, a 19. század közepe óta nincs. A jobbágyból szegényparaszt, cseléd, részes arató, béres, majd téesztag lett. De ma már téeszek sincsenek.

– Nemrég fejtette ki Tusnádfürdőn Orbán: a ’68-as nemzedék által ránk kényszerített közbeszéd lassan feloldódik. Kik jöhetnek a hatvannyolcasok után? Szerinte a kilencvenesek. Hogy kik is lennének azok, azt homály fedi. Lehet, hogy Orbán rendszere egyfajta posztfasiszta, hiperpopulista irányba halad?

– A fasizmus kifejezéssel óvatosan bánnék. A fasiszta vagy fasiszta típusú diktatúrák számos jellemzője nálunk hiányzik. Elhagyni sem a náci Németországot, sem a létező szocializmus országait nem lehetett. Lezárták a határokat, rövid pórázra fogták az alattvalókat. Magyarországról el lehet menni, senki sem bánja. Orbánt a legkevésbé sem érdekli, hogy a kezdeményező, munkaképes emberek tömegesen kivándorolnak. Senkit sem kívánnak marasztalni. De továbbmegyek. Úgy rendezkedtek be, hogy semmi se zavarhassa őket. Nemhogy az ellenzék, de a radikálisan ellenséges beszéd sem. Ki figyel oda, ki olvassa a lapokat? Nyilván azok, akik írják.

– Vannak, akik azt mondják, a konzervatív alternatívát most teszi tönkre legalább ötven évre Orbán.

– Ezt azért nem hiszem, mert igazi jobboldali konzervativizmus Magyarországon nincs. Ami létezett, azt 1945-ben és az utána következő években elpusztították. Horthy idején még voltak konzervatívok, a szisztéma a háború előtti konzervatív gyökerekből táplálkozott. A populista áramlatok, például a nyilasok, kemény, fasisztoid mozgalmak voltak. Szálasi rendszere populista rendszer lett volna, ha marad ideje a kibontakozásra. Miközben szemben állt mindenfajta konzervativizmussal.

– Egy szál konzervatív azért akadt. Antall Józsefet nem tartotta annak?

– Antall szívesen eljátszotta volna a konzervatív tanár szerepét, de már akkor szembetűnő volt, mennyire egyedül maradt. A konzervativizmusnak nem volt hazai bázisa. Konzervatívok nem lehetnek szegény emberek. A szegények, ha a politika iránt érdeklődnek, populisták vagy baloldaliak lesznek. Az újgazdagok is inkább radikálisok, mintsem konzervatívak. Nem csak Magyarországról beszélek, a konzervativizmus mindenütt kimegy a divatból. Nincs ország, ahol a választókat meg lehetne győzni arról, hogy létezik egy képzett, jómódú társadalmi csoport, amely a világ dolgait lelkiismeretesen és hozzáértőn igazgatja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gus Fring
2018. szeptember 02. 11:19
Ez a Misi fiú olyan, mintha Gobbi Hilda lánya lenne...
Rockpapa
2018. szeptember 02. 07:36
Sajnos nincs konzervatívizmus,igazán művelt polgári közép Magyarországon.1945-ben amikor a táborokból hazajöttek a zsidók,karöltve az itthoni kommunistákkal,és a szovjet vöröshadsereggel bosszút állni.Lefejezték,elüldözték a hazai arisztokráciát,polgári középosztály,polgári keresztény értelmiséget,gyárosokat, a hazai műszaki értelmiség zömét.Elbunkósították az országot,és minden poziciót ők foglaltak el.Azért van még mindig akkora Zsidó,liberális túlsúly a kultúra minden területén.Kitől tanulhatna Európai kultúrát a magyarság,amikor akik ezt tovább adhatták volna,nincsenek.Amit negyvenöttől a moszkovita kommunisták,és a bosszúálló zsidók végeztek a magyaság ellen az megbocsájthatatlan.
Óbor Dezső
2018. augusztus 31. 19:13
Vajda te a Kádár-korbol megmaradt liberális kommunista, ....megértem én hogy akkor, ...Acél et idelyében az ilyen tehetségtelen barmoknak volt szavuk, de te már csak egy senki vagy jó ha tudomásul veszed,....nektek már kaputh!!
sztahanovista
2018. augusztus 31. 17:50
Vajda úr, elárulom, nem a süveget lekapkodó, sűrűn hajlongó jobbágymentalitásről van szó. Az csak ön, és az önhöz hasonlók szeretnék belelátni ebbe. Az a helyzet, hogy minden valóban létező probléma ellenére a magyarok hosszú idő után most először éreznek valamiféle szuverenitást. Azt, hogy nem a Vajda úrék osztják az észt, farokként csóválva a kutyát (MSZP-t, egész országot, ahogy tetszik), és ez bizony nagy megelégedéssel tölt el sokakat. És minden jobbágyozással, mucsizással csak nő ez a tábor. Tehát csak így tovább Vajda úr, csak így tovább elvtársak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!