Meddig tűrjük még a vizuális kultúragyalázást?

2018. augusztus 25. 17:52

Készüljenek inkább kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de magyar szemmel maximálisan azonosulható filmek és sorozatok, amik aztán majd idővel törvényszerűen egyre jobbak lesznek.

2018. augusztus 25. 17:52

„De nekünk még az se jár, hogy legalább olyan rossz filmek készüljenek, amiket amúgy a magunkénak érezhetünk. A szakmán kívüliek kritikáihoz a szakma a »ne tanítsd nagyapádat pipázni« reakciójával viszonyul, és ingerülten kérik ki maguknak a megbocsáthatatlan inszinuációt, ha valaki akár csak elméletben megingatja az amúgy megingathatatlan pozícióikat. Náluk a know-how, náluk a pénz, náluk a körbe-körbejáró díjak és elismerések – labdába rúghat ellenük (vagy egyáltalán mellettük) bárki?

Nem kéne végre húzni egy vonalat, és azt mondani, hogy a közéleti-politikai rendszerváltás után itt az ideje a kulturális ellenforradalomnak is? Nem lehetne végre azt követelni, hogy ezek többet az életben ne kapjanak közpénzt? Hogy oszlassák fel az »állam az államban« intézményeiket? Hogy készüljenek inkább kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de magyar szemmel maximálisan azonosulható filmek és sorozatok, amik aztán majd idővel törvényszerűen egyre jobbak lesznek, mert kinevelődik egy új szakembergárda, a nézők pedig már csak elvből is velük tartanak inkább? Hogy alkalmazzanak inkább ismeretlen délvidéki és erdélyi színészeket, akik ugyan soha nem álltak kamera előtt, de cserébe legalább szépen beszélnek magyarul és a közelében sem jártak a színművészeti egyetemnek?

Szerencsére erre haladunk, meg is fogjuk csinálni. A magyar szellem térfoglalása, az állásaink visszaszerzése folyamatban van. Aki ma a kultúránkon, a szokásainkon gúnyolódik, holnap már azon fogja kapni magát, hogy kihúzták alóla a szőnyeget – pedig dehogy húzták ki alóla, csak lett helyette más, aki történetesen jobban végezte el ugyanazt a feladatot. Ő persze ezt üldöztetésként fogja felfogni, de ki hisz már az ilyen sirámoknak? Lehet, hogy az ő kultúrájuk előbbre való – csak arra már senki sem kíváncsi. Épp itt az ideje az újaknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatface
2018. augusztus 27. 21:36
" A magyar szellem térfoglalása, az állásaink visszaszerzése folyamatban van. " Mészáros Lőrinc megveszi az RTL klubot?
Agnieszka
2018. augusztus 27. 13:40
Ideje lenne valami változásnak, mert az, ami pl. a HBO-n keresztül, akár ál-történelmi filmekben bejön, rémes, amellett nézhetetlen. Van most egy Britannica sorozat, a római légiókban szép számmal szolgálnak négerek, nyilván érzékenyítési célzattal. Az egész merő szadista gyilkolászás. A szadizmusban talán a Szolgálólány meséje c. "mű" vezet. Szinte ez viszi a filmet. Gyengébb idegzetűeknek ellenjavallt. Egyre több "alkotásban" jelennek meg cuki homoszexuálisok. Van tovább fejlesztett változat, mikor mindez színtiszta hülyeséggel vegyítve jelenik meg, pl. komolyan vett múlt utazás, párhuzamosan létező másik világok, személyre azonos emberekkel. Nem volt ez mindig így. Jobb és békésebb volt a világ az jelenlegi európai "értékek" nélkül.
matykox
2018. augusztus 26. 11:27
Petruska! Kisöreg, ha már írsz, akkor azért gondold át, mit. Főként az "idegen" terminológiák használatát és elfogadását - akár implicite. 1.) Miért lenne "sárgább, savanyúbb"? Ne legyen már, ha lehet, plíz! Nem is lesz. 2.) Miért "ellenforradalom"?? Volt valami forradalom netán? Utóbbi egy nagy tévedés - Rákosi & Aczél et. óta nem igazán jellemző. Minden volt, csak nem "forradalom". 3.)"Lehet, hogy az ő kultúrájuk előbbre való "- írod. Lehetne, de azon túl, ugyan miért lenne? Minek akár feltételesen is elfogadni a nem feltétlen létezőket? Amúgy meg hajrá - a tökéletlenséget is nyugodtan fel kell vállalni!
Illieral
2018. augusztus 26. 10:56
3-ik 2/3 után indul be a kultúr harc, kicsit vicces ez. Pl. Andy is átvette a TV2-t, szarabb, mint volt, peddig előtti is egy fos volt. Én attól tartok az emberek nen is kiváncsiak az ilyen kicsit savanyú kicsit sárga magyarkodásra, talán nem is kellene erőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!