Román megszállás a Hajdúságban (1919-1920)

2018. augusztus 21. 14:23

Öt órás küzdelem után a románok elfoglalták a települést és szabad rablásra kaptak engedélyt. A rablás során több lakost kifosztottak, elvették a pénzüket, óráikat, ékszereiket, sokakat teljesen levetkőztették.

2018. augusztus 21. 14:23
Perczel Olivér
Clio Intézet

„Az I. világháború végére az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege összeomlott, a hadvezetőség fegyverszünetet kért, ami a Központi Hatalmak vereségét jelentette. Az 1918. november 3-án aláírt padovai fegyverszüneti megállapodással a tényleges harcok megszűntek, ám Magyarország számára nem jött el a béke ideje. A november 13-i belgrádi fegyverszünet elrendelte, hogy Magyarország vonja vissza a hadseregét a Szamos felső folyása–Beszterce–Maros–Baja–Pécs–Dráva vonalra. A szerződés következtében a déli területeket már megszálló szerb csapatok jelenléte legitimmé vált, és a román hadsereg számára is lehetővé vált az erdélyi behatolás a kijelölt demarkációs vonalig. Különböző egységek már november 12-én megjelentek a Gyimesekben, majd sorra szállták meg a székelyföldi településeket. 

A román hadsereg Erdély elfoglalását követően április 16-án újra nyomult újra előre és április 20-ára foglalták el Nagykárolyt, Nagyváradot és Aradot, de itt sem álltak meg. Arra hivatkozva, hogy a Tisza természetes, könnyen védhető akadályt képez a magyar Vörös Hadsereg ellen, egészen a folyóig hatoltak előre. A hadszíntéren a román hadsereg a legtöbb helyen akadálytalanul nyomult előre, az alföldi városok többsége harc nélkül kapitulált. A megszálló román katonai erők elől a helyi direktóriumok vezetői – néhol a helyi elöljárókból és főbb véleményformálókból szedett túszokkal – elmenekültek. Néhány helyen ugyanakkor sor került kisebb-nagyobb ellenállási törekvésekre vagy szórványos összecsapásokra, de ezek legfeljebb késleltetni tudták a román hadsereg térfoglalását.

Vámospércs

A faluhoz a vörös hadsereg egységei és egy terrorkülönítmény érkezett április 21-én még a román hadsereg jövetele előtt, hogy felvegyék a harcot az ellenséggel. A csatára délután került sor a község határában. Egy későbbi jelentés szerint negyvenhárom vörös katona elesett, míg a román veszteségekről nincs adat. Öt órás küzdelem után a románok elfoglalták a települést és szabad rablásra kaptak engedélyt. A rablás során több lakost kifosztottak, elvették a pénzüket, óráikat, ékszereiket, sokakat teljesen levetkőztették. Feltörték a község páncélszekrényét, feldúlták és nagyrészt megsemmisítették a levéltárát. Elvittek 3000 hektoliter bort, amit részben megittak, részben kiöntöttek. A részeg ámokfutás során tizenhét lakóházat gyújtottak fel, de felégettek egy tanyai házat és több melléképületet is. A csapatok átvonulása öt napon át tartott, amely idő alatt folyamatos volt a rablás. Feldúlták az egyházi irodát, a csendőrségi laktanyát, a főjegyzői irodát, tönkretették az iskolai felszereléseket, valamint a tanítói könyvtárt. A hatalmas pusztítás során, megöltek egy helyi lakost, négyet pedig megsebesítettek – közöttük egy gyermek láblövést kapott. A helyiségben egy tüzérezred három hétig, két gyalogezred közel két hétig volt elszállásolva, akik élelmükről önkényes rekvirálással gondoskodtak, majd elhajtották a szarvasmarhákat, lovakat, bikákat, sertéseket, és megették a szárnyasokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2018. augusztus 21. 20:01
Rettenetes dolgok ezek, főleg nekünk Erdélyben maradottaknak.... Az idegen harctereken idegen érdekekért kivéreztetett magyar ezredek semmivé lettek, míg a gyors összeomlás paradox módon megóvta a Moldvába, az oroszok hóna alá visszavont román egységeket. A bukaresti béke aláírása után meg maguk a németek hagytak meg román egységeket Besszárábiában, hogy "szemmel tartsák" a bolsevikokat. Persze miután az antant megnyerte a hóborút újra hadba léphettek, bár az eredeti megállapodás az antanttal, a kapituláció esetén nem ismerte el a román területi igényeket... Ma románok ország-világ előtt dicsekednek az úgy-ahogy felújított nagyváradi városközponttal (az amcsi nagykövet tipikus román városként dicsérte!), de ilyen sors várt kishíján Szegedre (Seghedin), Békéscsabára (Bichișciobo), Gyulára (Jula), Debrecenre (Debrețin), Nyíregyházára (Mestecăniș)... Gondoljátok meg (magyarokat románozó) proletárok....
Akitlosz
2018. augusztus 21. 19:31
Valahogyan a román háborús bűnökről hallgatnak a történelemkönyvek, még Magyarországon is. Nem emlékszem így hirtelen a falu nevére, jelenleg már Romániához tartozik, de ott az történt, hogy 1919. pünkösdkor a románok támadásba lendültek, elfoglalták a falut, legyőzték a magyar vörös hadsereget és sok foglyot ejtettek. Azután a foglyokat meztelenre vetkőztették és bajonettel megszurkálták őket úgy, hogy minél később hajlanak bele, előtte sokat szenvedjenek. A később Magyarországon Budapesten tevékenykedő antant bizottság amerikai tisztjének a jelentésében van leírva az eset, amelyet 2 svájci - vagy egy svájci és egy másmilyen - megfigyelő tiszt dokumentált, ha valaki utána akar nézni. A trianoni szerződésben azért nem ítélt meg az antant jóvátételt Románia javára Magyarországtól, mert annál bőven többet raboltak 1919-ben Magyarországon, mint amennyi jóvátétel járhatott volna a világháborúért, s különben is vitték azon felül egész Erdélyt és még azon túl is. Több magyar terület tartozik Romániához, mint egész Magyarországhoz.
radír
2018. augusztus 21. 19:24
"A román tisztek két dologhoz értenek, a lopáshoz és a hazudozáshoz." Harry Hill Bandholtz
Rockpapa
2018. augusztus 21. 18:48
Őszirózsás forradalom ,és az utánna jövő Kun Béla, és zsidó bűnöző bandája,a hibás.Leszerelték a honvédséget,és itt maradt védelem nélkül az ország.Soha nem szabad megbocsájtani a nemzetvesztőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!