Egy új korszak domináns kultúrája

2018. augusztus 01. 17:19

Nem kell félni a domináns kultúra építésétől, de közben nem árt az állandó önkontroll és önvizsgálat.

2018. augusztus 01. 17:19
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„1989–1990 és 2010, sőt 2018 között valójában két „korszak« vetélkedett Magyarországon: egy, a közelmúltból itt maradt kádárizmus, amely túlélte és szívósan tartotta magát, és egy bontakozó, formálódó, nemzeti és keresztény kultúrán alapuló polgári Magyarország.

Ráadásul ezt a küzdelmet tetézte, hogy az ideológiáját és vízióit vesztett baloldal belekapaszkodott abba a Nyugat-Európában elterjedt neoliberalizmusba, amely a hetvenes-nyolcvanas, de különösen a rendszerváltás utáni kilencvenes évektől kezdve a mai napig domináns kultúrát hozott létre. Igen, a neoliberalizmus is egy korszak, amely Európa nyugati felén uralkodik, csak óriási különbség van a viktoriánus kor klasszikus liberalizmusa és a mai Nyugat neoliberalizmusa között.

Amíg a viktoriánus kor alulról szerveződően, demokratikus módon hozott létre egy, a tradíciókra és a nemzeti büszkeségre épülő toleráns kultúrát, addig a mai Nyugaton egy globális elit kényszeríti rá azt a neoliberalizmust a nyugati társadalmakra az Egyesült Államoktól Hollandiáig, amelyre a nemzettudat és a tradí­ciók feladása, a multikulti és a politikailag korrekt beszédmód a jellemző.

Magyarországon – és talán néhány közép-európai országban is – most korszakváltás megy végbe. Ez teljesen természetes folyamat a történelemben, még ha az itt és most háttérbe szoruló ellenzéki, balliberális csoportok ezt borzasztóan nehezen és kínlódva élik is meg.

A dolog mélyén az rejlik, hogy egy ország akkor válhat sikeressé és eredményessé, ha egy domináns kultúra talaján világos karakterű és arculatú, egységes erőként lép fel a nemzetközi porondon. Ez igaz a kis országokra és a nagy birodalmakra egyaránt. A Római Birodalom akkortól gyengült meg, miután új (barbár) »kultúrák« léptek be az életébe. India akkor erősödött meg, amikor levált róla Pakisztán, és nemzetegyesítést hajtott végre. Belgium ma azért van válságos állapotban, mert két »domináns« kultúrára épül, és ez bármikor felbomlaszthatja.

Több afrikai ország etnikai-kulturális megosztottsága véres háborúkba, nyomorba torkollik. Svédország pedig lassan lemond arról, hogy legyen saját svéd domináns kultúrája – és sajnos Németország is hajlik erre. Az Egyesült Államokban egy új domináns kultúra jelei mutatkoznak Trump alatt – de a harc még nem ért véget.

A korszakváltás lényege egy új nemzeti identitás vagy »a« nemzeti identitás megtalálása. (»Korszakok válása, mikor az istenek pontos és világos jeleket küldenek« – énekelte Bereményi Géza szövegét Cseh Tamás). Ez eleinte harcot, némi keménységet, ellenzéki csoportok és kultúrák időleges visszaszorulását is jelentheti. Fontos tehát a demokratikus keretek betartása és a társadalmi támogatottság folyamatos fenntartása. Ha ez adott, akkor a jelenlegi harc fokozatosan megszűnik, és a későbbi generációk megjelenésével a jelenlegi állapot korszakká válik.

Nem kell tehát félni a domináns kultúra építésétől, de közben nem árt az állandó önkontroll és önvizsgálat, hogy a dolog ne torzuljon el és ne forduljon át az ellenkezőjébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. augusztus 02. 23:08
Úgy látom, teljes a zavar a kommentelők agyában. De vajon miért pont ennél a cikknél? Tömegek értenek félre valamit.
totyalaci
2018. augusztus 02. 15:46
Kedves Tamás! Ön vagy naív, vagy túlzottan optimista, vagy egyszerüen csakmeg akarja magyarázni a megmagyarázhatatlant. SOHA a történelem során nem működött önkotroll alapján egyetlen állam sem. "Kivéve" találán a szocialista önkritikát gyakorló társadalmakat.(Tudjuk hogy és kivel gyakoroltatták ezt) És még csak nem is arról van szó, hogy a lassan már véglegesen kimúló ellenzéki médiában mindig igazat mondanak. Alapból at a tévedés, hogy ellenzéki sajtó nélkül működhet egy demokrácia(na bumm legfeljebb nem úgy fogják hívni!!) De legalább ne áltassuk magunkat!!
Babivadász
2018. augusztus 02. 12:44
Nem kell félni a domináns kultúra építésétől , de nem ám. "Igazából, minden a miénk: körbehugyoztuk az egész országot, és amihez kedvünk van, azt elvesszük. Lehet tévé, cég, egy kis darab Balaton, vagy az egész – idő kérdése csak, mert ti semmik vagytok, mi minden leszünk."
GregorSamsa
2018. augusztus 02. 08:17
"a viktoriánus kor alulról szerveződően, demokratikus módon hozott létre egy, a tradíciókra és a nemzeti büszkeségre épülő toleráns kultúrát" - Mi van? Ez az ember nem menne át a történelem érettségin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!