Nem tolerálható az életvitelszerű igénytelenség a közterületeken

2018. július 04. 08:28

Én azok közé tartozom, akiket már évek óta zavar, hogy a hajléktalanok belakják a főváros aluljáróit és köztereit.

2018. július 04. 08:28
Nótin Tamás
Alfahír

„Nem tagadom, én azok közé tartozom, akiket már évek óta zavar, hogy a hajléktalanok belakják a főváros aluljáróit és köztereit. Hogy nem tudok egyetlen nap sem úgy utazni a tömegközlekedésen, átgyalogolni egy aluljárón, vagy várakozni egy megállóban, hogy ne orrfacsaró húgy- és szarszag, vagy más testnedv bűze miatt forduljon fel a gyomrom. Hogy ne káromkodó, alpárian üvöltöző, részeg kompániák kerülgetésével kelljen közlekednem, miközben viseljem el önmegtartóztatóan, ha valamelyik kötekedni akar velem.

Hozzáteszem, az éremnek van másik oldala is. Vettem én már részt önkormányzati hajléktalan bejáráson. Találkoztam olyan emberekkel, akik a lehetőségeikhez képest igyekeznek emberhez méltó életvitelt folytatni, még ha ezért minden egyes nap kínkeservesen meg is kell küzdeniük. A segítségnyújtás sem idegen tőlem, élelmiszerrel és pénzzel is segítettem már olyan embereknek, vagy családoknak, akiknek erre nagy szükségük volt.

Tisztában vagyok vele, hogy a hajléktalanság kérdése jóval komplexebb probléma, mint az Alaptörvénybe beépíteni egy tiltást. Az elmúlt években többször pingpongoztak már a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetésével. Akárhogy is, az utcán nem változott semmi sem, most sem.

A hajléktalanságot nem lehet felszámolni paragrafusokkal, az állam beavatkozása ugyanis jóval többet igényel egy megfogalmazásnál és a honatyák szavazatainál. A hajléktalanságot nem lehet kriminalizálni, de amikor jogvédők és civil szervezetek azzal jönnek, hogy kinek, mihez van joga, akkor nem csupán a hajléktalanokra kellene gondolni.

Arra is, hogy nem akarunk olyan városokban élni, ahol el kell tűrnünk a sok esetben a közrendre és közegészségre is veszélyes állapotokat.

Az ilyen igénytelenséget ugyanis fel lehet, és fel is kell számolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. július 05. 11:19
"...amikor jogvédők és civil szervezetek azzal jönnek, hogy kinek, mihez van joga, akkor nem csupán a hajléktalanokra kellene gondolni. Arra is, hogy nem akarunk olyan városokban élni, ahol el kell tűrnünk a sok esetben a közrendre és közegészségre is veszélyes állapotokat. Az ilyen igénytelenséget ugyanis fel lehet, és fel is kell számolni." - írja. Azért annál igénytelenebbet elég nehéz lenne produkálni, hogy valaki az igényesség "jogára" hivatkozik, amikor kisöpörtetné (hova is?) a hajléktalanokat. A jogvédők csak azért érvelnek úgy, ahogy: a jogra hivatkozva, mert a hatalom már semmit sem biztosít a rászorulóknak, csak a saját maga által elfogadtatott jogszabályait. EZÉRT veszik bele az un. "alaptörvénybe", mert ezt Orbán "felismerte"... De ennek vannak sajnos következményei. Nevezetesen a fránya emberi jogok, melyek mellett állítólag még kitart...
glinolid
2018. július 04. 10:49
Ezért nem használok tömegközlekedést, helyette autóval járok. Ha a belpestiek bírják a szar és a vizelet szagát a dízel bűzt már meg sem érzik. Mondhatni az aktív korom szagtalanít is egyben.
Mich
2018. július 04. 10:27
...és Köcsög vezér árulása NEM zavar...?!
márami
2018. július 04. 10:23
A hajléktalanná válást kéne megelőzni, de a Fidesznek valahogy mindig azon jár az esze, hogy tüntethetne el problémákat érdemi kormányzati beavatkozás nélkül. A bérlakások építésétől való teljes elzárkózásával, a lakásfenntartási támogatás eltörlésével, az átlag fölötti keresetűeket aránytalanul támogató adó-, család-és lakáspolitikájával teremt egy helyzetet, majd háborog, hogy hogy mernek az emberek elszegényedni. Ez igazán keresztényi gondolkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!