Ezerszáztizenegy

2018. július 09. 07:23

Káoszba süllyedő világunk egyik legfőbb ismertetőjele egyébként is az, hogy benne a tények, igazság, valóság fogalmai teljesen kiüresedni látszanak.

2018. július 09. 07:23
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az éppen 1111 évvel ezelőtt lezajlott összeütközésről, amely pozsonyi csataként ismert, viszonylag keveset tudunk, és azt is inkább csak azoknak az elbeszélési módjából, akik aligha lehettek érdekeltek abban, hogy a magyarság mindebből a tényeket, az igazságot, a valóságot ismerje meg. Káoszba süllyedő világunk egyik legfőbb ismertetőjele egyébként is az, hogy benne a tények, igazság, valóság fogalmai teljesen kiüresedni látszanak. Az emberi gondolkodás évezredek óta igyekszik mindent megtenni azért, hogy a tény, az igazság és valóság fogalmainak legbelső, legmélyebb tartalmait megóvja. Napjaink világában azonban az emberi gondolkodásnak ezek az alappillérei is aláhullani látszanak a káosz örvényeibe. Amit az 1111. évforduló kapcsán itt kifejteni szeretnék, az is inkább csak egy a történést leíró lehetséges narratívák közül, ám talán alkalmas lehet arra, hogy nekilássunk annak a munkának, ami segítene feltárni, hogy mi is zajlott valójában.

A korabeli krónikákból nagyjából az alábbiak derülnek ki. Éppen 1111 éve, 907 júniusában egyesült európai haderő gyűlt össze ellenünk, a német-római császár rendelete szerint azzal a céllal, hogy »…decretum: Ugros eliminandos esse…« azaz »elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak«. Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen, százezer fő körüli létszámban gyűlt össze ez a hatalmas csapásmérő erő. Még a jóval későbbi keresztes hadjáratok idejére sem tudtak soha ilyen létszámú hadsereget megszervezni. Minden ellenünk szólt tehát, mégis fényes győzelmet arattunk, és közel másfél évszázadon át senki nem merészelt katonai erőt alkalmazni a Magyar Nagyfejedelemség ellen. De vajon mi volt a legmélyebb oka annak, hogy nem egyszerűen megfegyelmezni próbáltak minket, hanem kizárólag teljes megsemmisítésünk volt az egyetlen elfogadható megoldás az akkori Nyugat uralmi struktúrái számára? Ez a legmélyebb ok feltehetőleg az lehetett, hogy a magyarság létszemlélete, és erre épülő létszerveződési rendszere olyan mértékben irritálta ezeket az uralmi struktúrákat, hogy a veszélyes példa elterjedése ellen a legmegfelelőbb megoldásnak a teljes magyarság teljes eliminálását vagyis »kiküszöbölését« tartották.

Vagyis e háború és egyáltalán a Nyugattal való egész ezeréves konfliktusmezőnk erre a létszemléleti-létszerveződési szembenállásra vezethető vissza. Talán a legismertebb újszövetségi történet szóhasználatával élve, az akkori Nyugat már olyan súlyos mértékben volt »elkufárosodva«, hogy berendezkedését látványosan romba döntötte volna a magyarság létmodelljének elterjedése. Amit aztán a további »történetünket« összefoglaló krónikák »kalandozásként« írnak le álságosan, az nem más, mint egyfajta »szemle« vagy állapotfelmérés, a magyarság arra kíváncsi, hogy képes lehet-e létberendezkedését egész Európában meghonosítani. Az több mint érthető, hogy az ezzel a létszemlélettel szemben álló krónikások mindezt mint primitív rablóbanda esztelen fosztogatását írják le, s persze a magyar iskolások is, akik elől gondosan eltitkolták a pozsonyi csata létét is, szintén ezt sajátítják el »objektív« történelmi valóságként. Néhány évtized alatt kiderült azonban, hogy nincs esély a magyar létszemléletre épülő berendezkedés elterjesztésére, így az egyetlen lehetőségnek az látszott, hogy a magyarság valamilyen kényszerű egyezséget köt a számára ontoló­giai szinten elfogadhatatlan nyugatias létberendezkedéssel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. július 10. 16:25
" »…decretum: Ugros eliminandos esse…« azaz »elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak«. Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen, százezer fő körüli létszámban gyűlt össze ez a hatalmas csapásmérő erő." Amennyiben a történelembe betoldott évszázadok teóriájával összevetjük a pozsonyi csatát, akkor már nem lesz annyira érthetetlen, hogy miért akartak minket kiirtani. Attila nem egyszerűen megállt Róma előtt, hanem megszüntette a nyugatrómai birodalmat, illetve Konstantinként újraszervezte, de megölték, viszont a birodalom többé már nem tért magához. A cca száz évvel később érkező magyarok igen csak rossz emlékeket pendítettek meg, azzal pedig, hogy mindenféle szövetségben igencsak kimutatták katonai potenciáljukat - a kalandozásnak nevezett időszak gyakorlatilag a magyar katonák zsoldosként alkalmazásáról szólt, nem valamiféle rabló bókicálás tehát - és ha attól tartottak, hogy Attila birodalmát a magyarok vissza akarják állítani, akkor érthető a kiirtásra összegyűlő haderő nagysága és eltökéltsége. Nem tudom, hogy a fantoméveket kiiktató elmélet helyes, vagy sem, sem azt, hogy az ebből levezetett történelem valóban úgy volt-e, ezt majd az idő eldönti. Mindenesetre logikusabb magyarázatot ad, hogy honnan ez a nagy gyűlölet.. ami úgy tűnik napjainkig tart, és Trianont is magyarázza.
gonterl
2018. július 10. 14:13
"a tények, igazság, valóság fogalmai teljesen kiüresedni látszanak." Ha egy kannából kiöntik a poshadt vizet, akkor a kanna még megmarad. Reméljük, hogy a poshadt víz helyett valami fogyaszthatóval töltik meg, és már tudják, hogy mivel.
Akitlosz
2018. július 10. 00:17
A "bajor területek megvédését" úgy kell érteni, hogy ők a Dunántúlt is bajor területnek gondolták.
Akitlosz
2018. július 09. 23:21
"Néhány évtized alatt kiderült azonban, hogy nincs esély a magyar létszemléletre épülő berendezkedés elterjesztésére, így az egyetlen lehetőségnek az látszott, hogy a magyarság valamilyen kényszerű egyezséget köt a számára ontoló­giai szinten elfogadhatatlan nyugatias létberendezkedéssel." Nocsak, hát nem a hit vezérli a keresztényeket? :-) Pedig hogy fel bírnak háborodni, ha valaki nem veszi készpénznek a vallási butaságaikat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!