Nyugat – A szocialista szégyenfolt a magyar irodalomban

2018. június 03. 07:16

Az értelmiségiek ostobasága és erkölcsi romlottsága vezetett a Tanácsköztársasághoz.

2018. június 03. 07:16
Táborszki Bálint
Ellenpropaganda

„1919. március 21.-én megalakult Magyarország első szocialista kormánya, amely rövid uralma alatt véghez vitte a magyar szabadság és a tulajdonjogok ellen elkövetett legnagyobb méretű támadást, amelyet a magyar történelem békeidőben egészen addig valaha látott.

A Tanácsköztársaságként ismert kommunista kormány alatt működő karhatalmi osztag, a Lenin-fiúk több száz (dr. Váry Albert 1922-es, A vörös uralom áldozata Magyarországon c. kötete szerint mintegy 590) magyar polgárt mészároltak le a szocialista vésszel való ellenszegülés bűntette miatt.

A gazdaságot totális állami uralom alá hajtották.

A szocialista kormány eltulajdonított minden 75 katasztrális holdnál nagyobb birtokot, továbbá többek között és a teljesség igénye nélkül a kisipari üzemeket és szerszámokat, a húsz főnél több munkást foglalkoztató üzemeket, a szállodákat, a lakóházakat, az áruházakat, az üzleteket, az egyházi iskolákat és az egyházi földbirtokokat, a színházakat, a mozikat, a könyvtárakat, a műkincseket, a gyógyszertárakat, és a pénzintézeteket.

Természetesen három hónapon belül az élelmiszer és az árucikkek általános hiánya lépett fel, a pénz teljesen elértéktelenedett, az ország gazdasága pedig megtorpant és összeomlott a központi irányítás súlya alatt.

A történelmünk e fejezetének talán az a legtanulságosabb ténye, hogy a Tanácsköztársaság kezdetben a tömegek elsöprő támogatását élvezte. Ennek a támogatásnak keserű szájízt adott az ellenállók módszeres lemészárlása, de le nem törte azt. A magántulajdon ellen elkövetett történelmi mértékű támadás sem csorbított a szocialista rezsim támogatottságán – sőt, erkölcsileg korrupt nemzetünk pontosan ezt várta a kommunistáktól. Egyedül akkor kezdett lecsengeni a kommunista hype, amikor a támogató tömegek elkezdtek ráébredni arra, hogy bizony az erőszak és az elnyomás nem javít az életminőségükön.

Konkrétan és a parasztok esetében csak akkor kezdett meginogni a Tanácsköztársaságba vetett hit, amikor a kapzsi és amorális, földéhes parasztok nem kaptak az eltulajdonított földekből.

Kettő kérdés merülhet fel az emberben ennek kapcsán: egy, hogyan jut egy kultúra olyan mélyre, hogy követeli a rablást, az elnyomást és önvédelem esetén a mészárlást, színtiszta anyagi kapzsiságtól és mohóságtól vezérelve; és kettő, hogyan jut egy társadalom az ostobaság, a tudatlanság azon szintjére, ahol a szocializmus általános támogatottságra lel.

A válasz a két kérdésre tulajdonképpen egy és ugyanaz: az értelmiségiek ostobasága és erkölcsi romlottsága révén.

Mint a baloldal minden vérfürdőbe, éhezésbe és gazdasági holokausztba torkolló forradalmát, úgy ezt is szorgos értelmiségiek készítették elő. A szocializmus apostolai évtizedekkel a Tanácsköztársaság hatalomra jutása előtt terjeszteni kezdték a tömeggyilkos igét a fogékonyak és az érvek kritikus kiértékelésére képtelen tömegek között.

Haszontalan volna kiemelni az összes nevet, vagy elemezni az érveiket. Számos folyóirat hirdette a szóban forgó tanokat, és a legtöbbjük vállaltan szocialista volt. A következőkben egyedül egyetlen folyóiratra és a hasábjain közreadott szerzőkre szeretnék fókuszálni, mivel ők a legkisebb mértékben sem részesülnek abban a megvetésben, ami a szocializmus és az államizmus lelkes támogatóinak kijár.

Ez a folyóirat természetesen a Nyugat, amit a bolsevik, illetve a jelenlegi kritika, gondolkodás és erkölcsi elvek nélküli irodalomszemlélet »kétségtelenül a magyar irodalom legfontosabb folyóirataként« dicsér.

A Nyugat 1919 április 1.-i számában Tóth Árpád a következő szavakkal üdvözölte a fentiekben ábrázolt totalitárius diktatúrát Az új isten című versében:

Most új isten szól néktek, emberek!

A véres földnek vére szülte Őt,
A sok kiomlott, sűrű, keserű
Vér összeállt a fájó földeken,
Testté tapadt, alakká tornyosult, 
Vérszínű, nagy mezítelen alakká, 
Ki országlépő-tágra tárja lábát
S Földet rengésre tépő hangja zeng
piros Keletről a sápadt Nyugatnak:
“Im eljöttem!
Eljött a Vörös Isten!”

És megy s dörgő léptére messze reszket 
A sárga Szajna s medréből kicsap,
Jerichós visszhangot ver vén Westminster
S az Ócián zöld üvegén vörösen
Előre rezg ezermérföldes árnya
S átfogja a Fehér Ház vak falát…

Hozsánna néked, új isten, hozsánna!

Ismerj meg minket, tieid vagyunk!
A szíved hajtó élő, drága nedv,
A diadalmas vörös lüktetés
A mi bús bérünktől is gazdagúlt
S világra ömlő harsonád sodrába
Gyötört torkunk reszkető hangverése
Szerények s mégis egyítve simul:
A kicsiny, árva magyar jaj-patak
A messze zengő, nagy moszkvai árba,
Mely most tisztára mossa a világot:

Hozsánna néked, új isten, hozsánnak!

Legyen szavad teremtés új igéje,
Formáld át sáros, bűnös, ócska bolygónk,
Mit elrontott sok régi, úri isten,
Te istenek közt új és proletár
Formáld boldoggá pörölyös kezeddel, – 
Emelj minket roppant tenyereidre
És a magad képére gyúrj át minket!

Egyetlen irodalomtanár sem fogja elmondani, hogy ez a költemény annak az ideológiának íródott, annak a „vörös istennek” az imádata, amely a világtörténelem legnagyobb mészárosa, amely a huszadik században több ártatlan emberi életet oltott ki, mint amennyit az államok az előtte lecsengett évezredek során összesen. Ugyan! Senki nem fog szembenézni azzal a ténnyel, hogy a Nagy Magyar Irodalom egy bálványa hódolatát fejezi ki egy totalitárius diktatúrának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vihar
2018. június 04. 21:11
A Tanácsköztársaság paraszt szemmel a senkiháziak hatalmát jelentette . A falusi közösség keményen felállította a maga belső hierarchiáját, ahol hazugságra nem lehetett támaszkodni. Fekete István Zsellérek című regényében két oldalon mindent elmond erről - a felfordult rend , a söpredék ideje. És igen - legyen már új magyar irodalmi kánon - olyan írók és költők legyenek példaképül állítva akik nem csak jelentőset alkottak , de életük összhangban volt alkotásaikkal. Ez sokkal fontosabb mint a tehetség . Kezdem: Fekete István, Gárdonyi Géza, Kós Károly, Tamási Áron, Szerb Antal, Sik Sándor, Makkai Sándor, Hamvas Béla, Szabó Dezső Lehet folytatni
Akitlosz
2018. június 04. 00:43
Sz'al szegény szerző nem igazán találta meg a valódi okot, bár nem is igazán kereste. Talán azért, mert akkor meg sem jelent volna az úgy már "antiszemita" cikke. Vagy szándékosan terel félre.
Akitlosz
2018. június 04. 00:39
"Az értelmiségiek ostobasága és erkölcsi romlottsága vezetett a Tanácsköztársasághoz." Nem, hanem a zsidók. Ha a habsburgok nem telepítették volna tele az országot azzal a soha be nem illeszkedő népséggel, akkor nem lett volna Tanácsköztársaság. Egy kivétellel Tanácsköztársaság összes vezetője zsidó volt. A Bajor Tanácsköztársaság vezetői között még csak kivétel sem akadt. A Szovjetunióban is felülreprezentáltak voltak. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig még inkább, a népesség 2% sem teszik ki, miközben a társadalom csúcsain 40%-ban ők vannak.
kispufi
2018. június 03. 21:22
Hm, hm. Babits később megírta a Szíttál-e lassú mérgeket című kiábrándultságot, mindennemű ideológiai túlbuzgóság lenyomatául és válaszául. Nem mentem az ilyen nagy emberek vakságát és szűklátókörűségét, de mégis minden kort a maga szintjén lássunk és ítéljünk meg, ne menjünk le a 150 évvel ezelőtti művek ún. rasszizmusával, homofóbiájával etc. viaskodók szintjére, hanem próbáljuk felfogni, hogy jött valami új, ismeretlen, amit soha nem tapasztaltak, és próbáltak a szívüknek hinni az eszük helyett (hiszen azzal szembesülhettek volna már előre is, hogy a megénekelt, várt és vágyott szépséget és ideált mégis kik képviselik és hivatottak valósággá tenni), amíg a szemük mást nem diktált. De aztán képesek voltak bűnbánatra is. Ma nincs ilyen nagy és új valami, amibe bárki szkepszis nélkül is kapaszkodni tudna. Csak ennyit ne feledjünk, mielőtt 2018-as szinten próbáljuk 1918-1919-1920-at értékelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!