Állítsuk meg Robert Mercert!

2018. május 14. 20:31

Robert Mercer csupán abban tér el Soros Györgytől, hogy ő konzervatív, jobboldali ügyekre és politikusokra költi a vagyonát.

2018. május 14. 20:31
Tóth Szabolcs Töhötöm
Magyar Hang

„Hogyan? Nem tudják, ki az a Robert Mercer? Hát így bajosan szegülhetünk ellen az ármánykodásainak. Az persze, gondolom, világos, kicsoda Soros György. Miután teleplakátolták az arcképével az egész országot, annyit mindenki tudhat róla, hogy nem ő nevetett a végén. És hogy volt egy terve, de a magyar nép túljárt az eszén, és az ördögi elképzelés dugába dőlt.

Hogy kicsoda tehát Robert Mercer? Ugyanúgy dollármilliárdos, mint Soros György. A vagyonát ugyanúgy tőkespekulánsként szerezte, mint Soros György. És ugyanúgy van neki egy terve, amely terv – jól látszik – alapjaiban forgatja fel nemcsak az Egyesült Államokat, hanem a világ számos más országát is.

Robert Mercer tehát csupán abban tér el Soros Györgytől, hogy ő konzervatív, jobboldali ügyekre és politikusokra költi a vagyonát. Akadnak persze mások is rajta kívül, érdemes lenne egyszer számba venni, hány dollármilliárdos pumpál a republikánusokhoz pénzt. Érdemes lenne megtenni ezt, mielőtt azt képzelnénk, Soros György az egyetlen, akinek ilyesmi az eszébe jut. Csak a másik tábor Soros Györgyei kimaradnak a magyar kormány kimerítő tájékoztatásából.

Pedig Robert Mercer esetében nemzetközi frontokról beszélhetünk. Az ő tervét úgy hívják ugyanis: Cambridge Analytica. A cégben komoly részesedése van a családjának, és ő adta a forrásokat a vállalat megalapításához is. A kampányvállalkozás születésénél pedig ott bábáskodott Steve Bannon, Mercer egyik bizalmi embere. Köztudomású: Bannon a jobboldali-populista mozgalom média- fenegyereke, az ő irányításával lett például a Breitbart hírportál az amerikai fülkeforradalom első számú sajtóorgánuma. Amely sajtóorgánum működéséhez – talán kitalálták – szintén Robert Mercer adta a pénzt.

No most azoknak, akik hallottak már a Breitbartról, de esetleg nem követték volna az előző hetek eseményeit, érdemes pár szóban leírnom, miért érdekes a Cambridge Analytica tevékenysége. Nagyon leegyszerűsítve a cég azzal foglalatoskodott, hogy előbb rávett egy jó csomó Facebook-felhasználót, hogy ugyan töltsenek már ki egy jó kis személyiségtesztet. Online. A cégét. Hiszen ez nekik is jó lesz, mert nyilván az életüket a Facebookon tengetők is szeretnék tudni, mi lapul a lelkük mélyén. Félelmetes tigris például, hű kutyus vagy egy tunya amőba. Hetvenezren meg is tették, majd a cég szakemberei munkához láttak. A válaszok alapján felállították a tesztet kitöltők személyiségprofilját. Az ilyesféle profilalkotás tulajdonképpen külön tudományág: az utóbbi ötven év viselkedés-lélektani kutatásai bőséges tapasztalattal szolgálnak ahhoz, hogyan kell ilyen adatsorból az algoritmusok számára is értelmezhető csoportokba sorolni a válaszadókat. Ez után következett a lényeg: miután a hetvenezer delikvens mindegyikét besorolták egy-egy profilba, elkezdték feltérképezni, mit lájkolnak a Facebookon az egy-egy ilyen profilba tartozó válaszadók, kikkel barátkoznak, milyen politikai beállítódásról tesznek tanúbizonyságot online megnyilvánulásaik során. Az adatokat felhasználva a cég kutatói összefüggésrendszert állítottak fel, amelynek segítségével immár a teszt kitöltése nélkül, csupán a Facebook-lájkok alapján be tudták sorolni a felhasználókat a profilokba. Anélkül, hogy erről tudtak volna. Az összeset. Mind a kétmilliárdot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. május 15. 11:34
Akkor kiegyenlítettek az erőviszonyok! Sportnyelven szólva:1:1 Miért is akartál megint nagyot durrantani Tóth elvtárs? Megmagyaráznád?
Sicario81
2018. május 15. 09:52
A szerző ezt a cikket Gyuri bácsi védelmében írta? Amennyiben ez volt a szándéka elég furán jött ki, mert végül is beismerte hogy Soros Gy. ugyanolyan spekuláns, országokat felforgató milliárdos mint ez a Mercer :)
C.Dömötör
2018. május 14. 23:03
A késői órákban is muszáj erre a képtelenségre válaszolni. Először is Mercer informatikusként kezdte a pályafutását. A saját erejéből épített fel cégeket. Soros, és ehhez nem kell nagy fantázia, végig támogatva volt, az egész tevékenységét, és vagyonát a belső információk határozták meg. Nem nehéz kitalálni azt, hogy kiktől. Ezt a korszak több tanúja is megerősítette. A Cambridge Analytica felmérése semmiben sem különbözött attól, amit Obamának készítettek az utolsó választásához. Furcsa, hogy akkor elmaradt a felháborodás. Csak a Google-t kellett volna a cseppet sem elfogult szerzőnek használnia. Míg Mercer a profitra figyel, az, hogy melyik pártot támogatja, az a magánügye, addig Soros országok sorsát akarja megváltoztatni. Ezért ez az összehasonlítás teljesen értelmetlen. De nem vesz kárba, így legalább az ember tudja, hogy miért nem kell a Magyar Hangot olvasni.
Kanóc
2018. május 14. 22:39
Nabazmeg. Alfarhang. Két hónapot nem adok ennek a sajtóterméknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!