Nyelvi jegyzet progresszív barátaimnak az ország modernizációjával kapcsolatban

2018. május 06. 18:22

A balos alapállás valójában elitista – miközben szociális érdeklődéssel áltatja magát.

2018. május 06. 18:22
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Az ország hetven százaléka a nemzeti szocialista jelenre szavazott – nem egyszerűen a szocialistára, tehát nem volt döntő szerepe a választásban csupán az állami gondoskodásnak (a propagandának – hogy melyik fajta állami gondoskodás jut el a fülekig – persze volt). Aminek döntő szerepe volt, az az idegenektől való félelmet az irracionalitásig fokozó etnicista ajánlat volt. (...)

Ez a fokozatosság ráadásul nem a célba vett rétegek lenézése, hanem jogos elvárás mindenkivel szemben, aki meg akar értetni valamit valakikkel. Nem lehet 21. századi lingua francával és az ennek megfelelő erkölcsi kódokkal beszélni azokhoz, akik az Ómagyar Mária siralmat sem értik. (Metafora volt!) A balos alapállás valójában elitista – miközben szociális érdeklődéssel áltatja magát.

Az agresszív balos nyelvi műveltség (rétegnyelv), amelybe beletartozik az egyenlőség és a denaturalizált normák ihlette értékrendtől kezdve az alkalmazott kifejezéseken át a politikai valóság minden egyéb értelmezési kelléke, érthetetlen és ellenszenves az említett hetven százalék számára, akik nélkül pedig – nem kell magyarázni – a progresszív miliő nem lesz lényegesen nagyobb a következő választásokra sem. Ezért amikor egy konzervatív párt – ha nem is B-ről, de – F-ről elindulva kezdi el magyarázni a valóságot és ha végül nem is akar eljutni X-ig, mert azt nem tartja üdvösnek, de mondjuk célba veszi Q-t, akkor tessenek örülni. És máris felderenghet majd ebben az örömben az orron (=Körúton) túli valóság. Ki tudja, hátha mindenkinek jobb lesz. (Ja, és egy értelmiséginek épp elég nehéz esztétikai, erkölcsi, tul.képp minden értelemben politikusba fordulnia. Aki nem hiszi, próbálja meg.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2018. május 07. 10:05
Higgye el, kedves magaslatok magaslata, ahogyan itt síkra száll a nyelvi egyszerűsítés mellett, azt nemhogy a megvédett elitalattiak, de a mégoly elitista balelit sem fogja érteni. Sőt, semmilyen réteg és semmilyen elit. Kérdés, egyáltalán a szerző érti-e önmaga totális zűrzavarát.
MZ/X
2018. május 07. 08:30
Nem értitek! Ez valójában egy szellemi (A szintet, azt mindenki tudja.) vetélkedés Béndek és TGM között arról, hogy ki tud egy lexikonból több idegen kifejezést kiírni, mondatba foglalni, és közzétenni úgy, hogy értelmes szöveg még véletlenül se kerekedjék ki belőle.
Mich
2018. május 06. 23:59
Ez a Bolondító Beléndek egészen begolyózott...! A "nemzeti"-"szocialista"-"liberális" Katyvasz pedig csak a mandátumok 32 %-át kapta, nem holmi 70 %-ot...
nyugalom
2018. május 06. 22:48
Tessek inkabb svaby nyelvezeterol irni!!! Az aztan a cifra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!