Udvari bolondok demokráciája

2018. április 06. 14:58

A baloldali értelmiség képtelen leküzdeni messianisztikus hajlamait.

2018. április 06. 14:58
Mórocz Zsolt
Mandiner

Mindjárt az elején szögezzük le: Magyarországon működik a demokrácia. Ha már szögek: aki nem százas, hanem mondjuk '68-as, az persze másként látja. A jelzős – szocialista, „népi”, liberális, bármilyen más – formáció hívei hasonlóképpen. A demokráciát hirdetik, ám amikor hatalomra kerülnek, a demokrácia helyett a demokratizmust gyakorolják. Például a tömegbe lövetés progresszív demokratizmusát. A cenzúra – balra tarts! – demokratizmusát.   

A demokratizmus mellett a „szabadelvűek” értékrendjében kitüntetett helyet elfoglaló emberi jogokra, az egyenlőségre fektetnek komoly hangsúlyt. A liberális demokráciában alapjog, hogy bárki – nemre, etnikumra, vallásra való tekintet nélkül – alhat, illetve élhet valamelyik aluljáróban. Nos, a fejlődés tagadhatatlan a híd alatt alvás egalizmusa óta.   

A baloldali értelmiség képtelen leküzdeni messianisztikus hajlamait, azaz kívülről vinni ideológiát az általa mérhetetlenül „tisztelt” népbe. Ez a marxizmus születése óta haladó hagyomány a köreikben. Karöltve a hatalom bármi áron történő megkaparintásával. Különös világnézeti brigádok ezek. A meddő elméletieskedés mellett fáradozásuk hosszú ideig kimerült az irdatlan nagy kérdőjelek ide-oda cipelésében.

Minden elért eredmény mögé hatalmas kérdőjelet állítottak, mint valami politikailag korrekt módon meggörbített májusfát.

Alapvető feladatuk régóta a tagadás és az ünneprontás. Érthető: különben önfeledten „örömködne” az általuk oly szeretett populáció. Így hát folyamatosan figyelmeztetni kell, hogy diktatúrában, korrupcióban, egy lepusztuló, elbutuló országban él. Az „éberség elvtársak!” kései, posztmodern nosztalgiája, ugyebár.

Kitüntetett szavuk a „de”. A „de” kötőszócska, mint ismeretes, ellentmondó állításokat kapcsol össze. Átépítették a Kossuth-teret, de… Emelkedett az életszínvonal, de… Értékállók a nyugdíjak, de… Nincs terrorizmus Magyarországon, de… Van kerítés a határokon, de… Újjászületett a Várbazár, de… Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, de… Hazakerült a maradék aranykészlet, de… Káprázatos lesz a Szépművészeti Múzeum és a Várnegyed, de… Biztonságban élünk, de…  

Szuszogva vonszolják az ormótlan kérdőjeleket ide-oda a tömegdemokrácia „soros” megváltói. Politikai aktivitásuk ebben, meg néhány tüntetésnek nevezett buliban mostanáig kimerült. Legutóbb azonban – kampány van – színre léptek a komolyabb agitátorok. Köztük Klára asszony és férjura, meg néhány más humorista. Előbbi mintha egyenesen a Tanú című filmből érkezne: se tárgyalás, se bizonyíték, csak ítélet. A fenyegetés a hajdani lógni fogtok mai megfelelője. Orbán és családja, a megyei jogú városok vezetői, általában a fideszesek a bűnbakok. Miért? Mert nem miénk a hatalom. Talán a kulákok és egyéb osztályellenségek hasonlóképpen sorra kerülnek majd, a bárókkal és grófokkal együtt. Találni fognak belőlük szép számmal, ha vannak, ha nincsenek. A sok évtizedes bolsevik rutin bizonyosan segít. Gyurcsány pedig arra figyelmeztette a jelenlegi kormányfőt, hogy tartson „távolságot a mi életünktől”. Gondolom lőtávolságot. 

Ebben nincs semmi meglepő. Sokkal inkább elgondolkodtató, hogy pár valódi humorista – az élen Bödőcs Tiborral – miért vált humoristából agitátorrá. A háttéreseményekről fogalmam sincs, noha meglehetősen kíváncsi lennék rá, miként sikerült szétrobbantani ezt tehetséges, politikai nézeteit tekintve sokáig kiegyensúlyozott humorista nemzedéket. 

Megváltozott a meggyőződésük? Talán, de…, mondhatnám liberális stílusban. A meggyőződés azonban manapság inkább matematikai, mintsem lélektani probléma. Összegszerűen kifejezhető. Rövidre fogva: nem értem, mi történt. Tipp: egyszer majd kérni fogunk maguktól valamit Pelikán elvtársak? Vagy ilyen erős a főváros – liberális – asszimiláló ereje? 

Tulajdonképpen mindegy. Az ismert Voltaire-idézetet a véleményszabadságról ezért nem szajkózom el. A humor talán legfontosabb szociálpszichológiai feladata a társadalmi problémák értelmezése és a feszültségoldás mellett a problémák helyretétele a vitriolos műfaj segítségével. Megnéztem Bödőcs Orbán-videóját. Nem az alpári ellenségesség vele a gond, ami szíve joga, alkalmanként kötelessége a humoristának. Sokkal inkább az, hogy kísértetiesen emlékeztet a '60-'70-es évek pártszerű hűségnyilatkozataira. A humorba csomagolt manifesztációikra. 

Itt már nyoma sincs az egyet jobbra, egyet balra fölényes el nem kötelezettségének. Helyette a részigazság lapos paródiává habart nyögve-nyelését láthatjuk. A humor másodlagossá lett a politikai üzenet mellett. Többekből nyilván indulatot váltott ki. Belőlem fásult, a kádárizmusból ismerős, ásító unalmat. Kevés a Caesar, sok a Brutus? Ezért a nagy igyekezet? A jelenség mindenképpen érdekes. 

Szememre vethetik: nem fontos, nem azonos fajsúlyú közszereplőkről van szó, minek energiát vesztegetni rá? A reneszánsz idején Mátyás, nem az udvari bolondok irányították az országot. Valóban nem. A szavazati demokráciában azonban – az összehasonlítással egyiküket sem akarván sérteni – több voksot hoz balra egy Bödőcs-paródia, mint jobbra egy mélyreható Lánczi Tamás-elemzés. Mindenesetre komikus Bödőcs Tibort és a Gyurcsányék Ferkóját, Vonánék Gabiját, a nyeretlen, nem tudom hány éves Karácsonyokkal, Szélekkel, Fekete-Győrökkel azonos „pusztuljon Orbán!” platformon látni. Ennyi akasztófahumor azért van a dologban.

A mostani kampányból mindinkább hiányoznak az érvek. A leghatásosabb ellenzéki fegyver a feltételes mód használata. Továbbá a „rágalmazz bátran, valami mindig megragad” szállóige újrahasznosítása. A cenzúráról a sajtóban, a művészi szabadság hiányáról a színpadon, a médiadiktatúráról a médiumokban tiltakoznak a baloldaliak. Itt minta volna némi ellentmondás. A keserveik ekként hangzanak: nem csupán a mi demokratikus véleményünk hallható demokratikusan.  Ez, kérem szépen, diktatúra. És természetesen le vele…

A jövő, amennyiben ezt hozná, egyszerre félelmetes és röhejes. A szavazó dönti el: nevetséges népség leszünk-e megint, vagy megmaradunk normális Magyarországnak. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2018. április 08. 09:10
Igen, működik, ahogyan Hollandiában, Belgiumban, a skandináv országokban, vagy pl. Oroszországban is. De micsoda különbség! Ezt pont egy udvari bolond ne értené?
Mr.Falafel
2018. április 06. 19:18
Én sem értem, miért áldozta fel Bödőcs a hallgatósága felét. Nem volt épeszű döntés. Szerintem nem adta el magát. Az ilyen típusú rágalmazásokat nem kedvelem. Úgy gondolom, erősen meggyőződéses bolsevik. Picit disztingvált, mert közismertté, közkedveltté akart válni. Megtörtént. Innentől lehetett önmaga. Hát, ennyi Bödőcs Tibor, nem több. Szánalmas.
áfonya
2018. április 06. 16:13
Hallgasd. https://myonlineradio.hu/karc-fm
áfonya
2018. április 06. 16:11
Zárt tárgyalás. https://kephost.com/image/J9fU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!