A magyarországi választásokra

2018. április 09. 13:11

A jobboldal a zsidó kártyát ma egészen másként használja: míg a kozmopolita szellemet ellenségnek nyilvánítja, a zsidó vallási/nemzeti álláspontot látványosan támogatja.

2018. április 09. 13:11
Gadó János
Szombat

„A tegnapi választásokon nemcsak a Fidesz aratott olyan győzelmet, amivel a mandátumok kétharmadát besöpörte – második helyre jött fel mögötte a Jobbik, amely ellenségkeresésben eredetileg erősebb volt a Fidesznél, de mostanra e téren is a második helyre szorult. A két nacionalista, jobboldali párt együtt birtokolja a parlamenti mandátumok majd háromnegyedét.

Zsidó szemmel nézve ez komoly aggodalomra adhatna okot – de a zsidókra ma vadászati tilalom van érvényben Magyarországon (kivéve Soros Györgyöt), csakúgy, mint a többi nacionalista szellemű közép-kelet-európai országban. Így a helyzet sokkal inkább lehangoló, mint amennyire veszélyes.

Nem 1933-ban vagyunk, hanem 2018-ban: mindenki a maga módján tanul a történelemből. A jobboldal a zsidó kártyát ma egészen másként használja: míg a kozmopolita szellemet ellenségnek nyilvánítja, a zsidó vallási/nemzeti álláspontot, mint rokont, látványosan támogatja. Jól példázza ezt a zsidó felekezeteknek nyújtott nagyvonalú anyagi támogatás és az izraeli Likud-párttal ápolt látványos jó viszony. (Mely utóbbi egy last minute akció keretében – aligha túl nagy hatékonysággal – az Orbán-kormány támogatására szólította fel a magyar zsidókat.

Miközben az összevissza töredezett baloldal vidéken szinte megszűnt létezni, a fővárosban megerősödött, és a választókerületek kétharmadában győzött. Szinte Budapest az egyetlen hely az országban, ahol a Fidesz hangján kívül más hangok is hallatszanak, ahol a félelmekre építő, sérelmi politikát folytató, autoriter szellemiség nem egyeduralkodó.

Ez vigasztalhatja a – túlnyomórészt az univerzalista szellemiséghez asszimilált, balliberális meggyőződésű, vallási/etnikai tudatukat javarészt maguk mögött hagyó – magyar zsidókat. Ez a szellem mindig is a fővárosban élt, és itt most újfent megerősödött.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2018. április 09. 21:01
Ezek csak akkor zsidók, ha hasznuk van belőle. Egyébként-ahogy a szerző is írta- ateista kozmopoliták.
Natali
2018. április 09. 18:50
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Olyan embert keresek, aki meghív engem. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Saját fotóim a https://goo.gl/U5xAfg oldalon Ezen az oldalon is elérhetőek a kapcsolati adatai
kata56
2018. április 09. 18:17
"túlnyomórészt az univerzalista szellemiséghez asszimilált, balliberális meggyőződésű, vallási/etnikai tudatukat javarészt maguk mögött hagyó – magyar zsidók": Tessék mondani, ha ez így van, akkor mi a nyavalyától zsidók? Mert etnikailag nem, vallásilag nem, "univerzalista szellemiséghez asszimilált" ..bármiis legyen az. De akkor mitől zsidók? Mondja már meg nekem valaki!! Egy ilyen figura mitől tartja magát zsidónak?
mustarharmas
2018. április 09. 17:58
Már csak azt kérdezném Gadótól, hogy ha az említett embercsoport a vallási / etnikai tudatát jobára maga mögött hagyta, akkor kik is lennének a magyar zsidók? Oszt ő kinek is ír újságot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!