A Nyugat alkonya száz év után

2018. április 30. 18:29

A technikai világcivilizációban tárgyiasuló, egyeduralkodó ész végtelenített, mechanikus pragmatikussága agyonnyomja, elemészti az életet.

2018. április 30. 18:29
Csejtei Dezső
Magyar Idők

„A világvárosi intellektus áthatja az élet minden területét. A metropoliszban lakó ember mélyén mindinkább az észköltő rak fészket, aki nem költ, legfeljebb csak konstruál. S az észköltőhöz hasonlít a világvárosban tenyésző filozófus, »aki már nem teremt, csak átértelmez«. Híján van az igazi alkotóerőnek.

A terméketlenség tapasztalható biológiai vonatkozásban is. A civilizációs város először irdatlan magasságba emeli e települések lélekszámát – részben hódítással, a környező vidék bekebelezésével –, majd a világvárosokban élők körében drasztikusan csökken a születésszám, legfeljebb az újonnan bevándorlók nagyobb népszaporulata képes ideig-óráig ellensúlyozni ezt. E leépülést Spengler a »metafizikai haláligenlés«, a generációkat fenntartó életösztön végső kilobbanásának tekinti.

E folyamat oka végső soron az, hogy a túlhatalomra jutott ész, az intellektus maga alá gyűrte az élet, a vitalitás erőit. Az élet – a létezés legmélyét tekintve – valójában soha nem tudott mit kezdeni az ésszel; s így van ez fordítva is: a kiteljesedett ráció sem tud igazán mit kezdeni az élet ősvalóságával. A technikai világcivilizációban tárgyiasuló, egyeduralkodó ész végtelenített, mechanikus pragmatikussága agyonnyomja, elemészti az életet.

A Nyugat alkonyában vázolt prognózis komor. Ha tenni akarunk valamit beteljesülésének késleltetése, akadályozása érdekében, azt csak a realitással való tényleges szembenézéssel tehetjük meg. A realitással kívánt szembesíteni Spengler is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2018. május 01. 07:31
és Amerikában verik a feketéket és rabszolgaként éhen-szomjan dolgoztatják a munkásokat...
MatulaBa
2018. április 30. 22:42
Eléggé uncsi már a sok bégető. Ha nem tetszik a civilizáció akkor lakj az erdőben, ehelyett itt osztod az észt.
Mystes
2018. április 30. 21:04
de mi az a "realitás"? mondja már meg csejtei!
Babivadász
2018. április 30. 20:44
"túlhatalomra jutott ész " Ez főleg a Budapestiekre jellemző. Sokszor szinte már megterhelő az a rengeteg ismeretanyag amit magunkba szívtunk. Nem véletlenül kedveli a kormány a vidékieket és utalja a Budapestieket. Orbán Viktor is vidéki. Ja meg a Rogán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!