Magyar Szovjet – 99 év után

2018. március 21. 07:47

A Tanácsköztársaság története elválaszthatatlan a magyar értelmiség történetétől, és talán máig ható érvénnyel sok mindenre magyarázattal szolgálhat.

2018. március 21. 07:47
Finta László
Mandiner

Március 21. – Valaha ünnepeltették ezt a napot a szocialista Magyarország hivatalosságai: a „dicsőséges Tanácsköztársaság”, az „első munkáshatalom”, a „forradalmi ifjúsági napok” ünnepe volt a csillagászati tavasz kezdete.

Balról egy emancipációs kísérlet, amely „kétségtelen túlkapások mellett” azért „elért bizonyos eredményeket”; jobbról pedig elintézték (és máig elintézik) annyival, hogy tombolt a vörösterror és a népbiztosok között alig akadtak nem zsidók.

Én mindkét narratívát elutasítom.

A magyarországi szovjetköztársaság nem volt sem dicsőséges, sem holmi „zsidó-szabadkőműves világ-összeesküvés”.

A magyarországi szovjethatalom tragikomédia volt, válságjelenség, amolyan állatorvosi ló,

amely egyenes következménye a Nagy Háborúnak és a Monarchia széthullásának, de annak a felszín alatti erjedésnek is, amelyet ideig-óráig elfedett a Monarchia arisztokratikus és nagypolgári világa.

Volt itt egy ancien régime ódon címekkel, rangokkal, klérussal, tisztikarral és tizenkét fizetési osztállyal; „alatta” pedig egy gyors iramban átalakuló-polgárosodó társadalom a maga modernizációs kihívásaival, válságaival, kávéházi világával, neurotikus életérzésével, nemzedéki harcaival.

Jó lenne tudni, vajon mi vitte át a baloldalra a hajdani királyhű, liberális zsidó nagypolgárság fiait; vajon miért álltak az értelmiség legjobbjai a bolsevikok mellé?

A Tanácsköztársaság története elválaszthatatlan a magyar értelmiség történetétől, és talán máig ható érvénnyel sok mindenre magyarázattal szolgálhat.

Történészek, hajrá! Írjatok remekműveket!

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2018. március 22. 17:37
Fejtő Ferenc a manapság sokat hangoztatott "európai értékekről": "De tudni kell, hogy Trianon, az egy szabadkőműves klikknek a műve volt, akiket a cseh és a román vezetők befolyásoltak. A szerbek nem, mert azt kiderítettem az okmányokból is, hogy a szerbek nem akartak ilyen nagy közös délszláv államot, a szerbek nagy Szerbiát akartak. Jugoszláviát, vagy ahogyan akkor nevezték, a Szerb-Horvát-Szlovén királyságot a franciák, a csehek és az angolok kényszerítették rájuk." Forrás: Szidiropulosz: Trianon utóélete, Kairosz, é.n., interjú Fejtő Ferenc történésszel, 289.old. Tehát Jugoszlávia 1941-45-ös, valamint az ötven évvel későbbi mészárlásos "polgárháborúi" a franciák, csehek és angolok számlájára írható.
Name7
2018. március 22. 16:12
,,A magyarországi szovjetköztársaság nem volt sem dicsőséges, sem holmi „zsidó-szabadkőműves világ-összeesküvés”." Azt rémelem nem baj, hogy ezt ide bemásolom. Idevág a szabadkőműves Móra Ferenc: http://kitalaltujkor.blogspot.hu/2018/03/lenin-fiuk-tollal-es-fegyverrel-mora.html főleg ez: "Memento Proletárdiktatúránk első hetén túlvagyunk. Talán sose volt még a történelemben diktatúra, amely ilyen megalkuvástalanul kemény és mégis ilyen istenien emberséges lett volna. A történelem edig csak véres diktatúrákat ismert. A szegedi lapok egy hétig tele voltak rendeletekkel, amelyek hátterében a statáriális bíróság töltött fegyvere meredezett, s ennek a fegyvernek egyszer sem kellett elsülnie. Talán azért, mert mindenki tudja, hogy ez a fegyver komolyan meg van töltve. De a köznyugalomban szerepe van a szegedi józanságnak is, mely nem megy fejjel az elkommunizált falnak. A diadalmas proletariátus nemcsak fenyeget, hanem igér is, irgalmatlan halált annak, aki moccani mer az új világrend ellen, emberi megélhetést mindenkinek, aki beéri azzal, amit a maga becsületes munkájával kereshet a más verejtékezése nélkül." Na, ezt a Mementot elolvasom! Elégé döbbenetes!
Vakfolt
2018. március 22. 09:14
A galíciából beáramló zsidók azt gondolták, hogy átveszik itt a hatalmat. A galilei kör - és a szabadkőműves haverok - aknamunkája meghozta az eredményét, (későn börtönözték be őket, azonnal ki is szabadultak) a kibaszott károlyi munkástanácsa vette át a hatalmat '17 októberében, a frontokat, ahol a magyar hadsereg simán tartotta magát, feladták, és visszavonultatták, a sereget lefegyverezték, az áruló linder béna odahatásával. A fószernek a szerbek szobrot állítottak.. A wilsoni faszságot propagálták, fegyvertelenné, védtelenné tették az országot, ugyanúgy, ahogy manapság a németeket az elözönléses népirtás számára. Akár mondhatnám, hogy a technika főpróbája volt ez. Károlyinak az volt a kurvanagy terve, hogy vigyék Magyarországot a környező országok, nekik kb Pest és a környezete elég. Miután megölette Tiszát, József főherceget behülyítette, csak ő, meg a hülye bandája maradt, és a pesti sajtó, amely a konzervatív lapokat elhallgattatta, és a saját újságában örvendezett az ezeréves királyság megszűnésének. Ugyanez megy ma is, ezek az alakok nem tűntek el, gyaláznak mindent ami magyar, és arra élveznek, ha az országgal kibasznak. Csak nézd meg az egész faknyúz sajtójukat index-444-24 (miért szeretik ezeket a számokat??) Folyamatosan valakinek az érdekében támadják a magyar államot, száz éve a munkások nevében, ma a mélyszegények meg mindenféle gyökerek állítólagos jogainak nevében. Lófasz sem változik itt. Ez a kurva balhibbant csapat akkor boldog, ha ezt az országot szecskázhatja.
GMarci
2018. március 22. 00:35
nem a vita lezárásának, hanem adaléknak: http://hamvasbela.uw.hu/03.htm#29
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!