Érpatak után, választás előtt

2018. március 26. 21:59

Jegyezzük meg jól Nagy Imre Attiláné nevét. Azért is, mert ő lett Érpatak első női polgármestere, de még ennél is fontosabb, hogy ő lett Érpatak polgármestere.

2018. március 26. 21:59
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

„Jegyezzük meg jól Nagy Imre Attiláné nevét. Azért is, mert ő lett Érpatak első női polgármestere, de még ennél is fontosabb, hogy ő lett Érpatak polgármestere. 2018-ban. Két héttel az országgyűlési választások előtt.

Ha Márki-Zay Pétert piedesztálra emelte az ország azért, mert bevette Hódmezővásárhelyt, akkor Nagy Imre Attilánénak is jár minimum ugyanez a piedesztál – ha nem még magasabb. És ez nem afféle barokkos túlzás: Márki-Zay mögé felsorakozott a teljes ellenzék a szociktól a Jobbikig, egy vérprofi, többmilliós kampánnyal, aktivistákkal, országos sajtóval, meg amit akartok. Érpatak független polgármester-jelöltje ezek nélkül a földi hívságok nélkül is legyőzte Orosz Mihály Zoltánt. Fontos, hogy lássuk, értsük, hogy milyen reményt adhat ez a győzelem.

Érpatak neve évtizede fonódik össze a települést vezető Orosz Mihály Zoltán nevével, illetve az általa megalkotott érpataki modellével. Érpatak mára fogalom, a szélsőjobb számára, ahogy azt OMZ is mondta a vereséget követő videójában, “világítótorony”, a baloldali-liberális értékközösség számára pedig egy zárvány. Valami, amivel évek óta nem tudunk mit kezdeni, pedig tudjuk és látjuk, hogy hogyan működik.

Tárgyilagosan szemlélve elmondtunk már róla mindent, hogy mennyire veszélyes ez a fajta rendpárti, rombolókra és építőkre osztott társadalmi berendezkedés, ahol a megfélemlítés mindennapos élettapasztalat, ahol a leszakadó, elszegényedett rétegek újfeudális viszonyrendszerben szenvednek új uraik elnyomása alatt, és ahol ezek az urak gyakorlatilag bármiféle felügyelet és kontroll nélkül, lényegében szem elől rejtve végezhetnek mindenféle “társadalmi kísérleteket” a kiszolgáltatott magyar állampolgárok kontójára.

Érpatak egyszerre volt tünete egy rosszul működő demokratikus jogállamiságnak és segélykiáltása a hatalom által magukra hagyott, senki által nem képviselt rétegeknek.

Kétségtelen, hogy Orosz Mihály Zoltánt három alkalommal választották meg demokratikus úton a falu polgármesterének. Az is biztos, hogy a településen, amely teherként hordozta a munkaerőhiányba, az elszegényedésbe, a jövőkép nélküliségbe belefáradó lakosság minden türelmetlenségét és elkeseredettségét, több mint egy évtizeden keresztül gyakorlatilag háborítatlanul kísérletezhetett polgármesterként a saját lakosságával, olyan autoriter rendszert építve maga köré, ami sokáig megbonthatatlannak tűnt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2018. március 27. 19:20
Ó de kár. Akkor hova fognak járni a külföldi tévétársaságok, hogy bemutassák Magyarországot?
Berecskereki
2018. március 27. 09:49
Nos IGEN! Sok mindent hordoz magán Hódmezővásárhely legutóbbi története és Érpatak polgármesterének tevékenységének története, majd leváltása. Mindkettőnél tapasztalható a balliberális kormányzás stílusjegyei, a gyurcsányi hatalomtechnika. Ugyanakkor tapasztalható az is, hogy a balliberális média hogyan másítja meg a tényeket, miképpen vezeti félre az olvasókat, ahogy ezt teszi a mérce szerzője. Ez utóbbira egy példa, amely tanulságul szolgálhat a most folyó balliberális választási kampányra. Helyreigazítás Index 2011. augusztus hó 11. napján megjelent Rend van, más nincs című, Érpatakról szóló cikkünkben az olvasóközönséget félrevezetve és megtévesztve állítottuk a következőket: Valótlanul állítottuk, hogy Orosz Mihály Zoltán első ciklusa alatt állítólag elhanyagolta az iskolát, amely bezárt. Valótlanul állítottuk, hogy Szőllősi Gábor pert nyert az önkormányzat ellen az iskolanyitás ügyében. Valótlanul állítottuk, hogy a falut az iskola újraindítására kötelezték. Valótlanul állítottuk, hogy Orosz Mihály Zoltán polgármestert 2009-ben egy évre jogerősen megfosztották hivatalától. A valóság ezzel szemben az, hogy Orosz Mihály Zoltán polgármester soha nem hanyagolta el az iskolát és a polgármester miatt az nem zárt be, hanem tagintézmény formájában közoktatási megállapodás révén tovább működött úgy, hogy az új fenntartó 2010-2011-es tanévben a közoktatási megállapodástól eltérően, önkényesen, az önkormányzat beleegyezése nélkül Biri székhelyen folyamatosan működtette az iskolát. A közoktatási megállapodást többek között ezért 2011. 04. 11-én, 2011. 06. 30-ai hatállyal a képviselő-testület megszüntette és az általános iskolai oktatást szeptembertől helyben Érpatakon újraindította. Szőllősi Gábor nem nyert pert az önkormányzat ellen az iskolanyitás ügyében. Az érpataki önkormányzatot semmilyen hatóság (se kormányhivatal, sem közigazgatási hivatal, sem ügyészség, sem bíróság) nem kötelezte az iskola újranyitására. Orosz Mihály Zoltán polgármester ellen a Nyíregyházi Városi Ügyészség magánlaksértés miatt vádat emelt, az eljárásban – felülvizsgálati eljárás következtében – a Legfőbb Ügyészség indítványára a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága Orosz Mihály Zoltán polgármestert az ellene emelt vád alól 2010. november 23. napján meghozott ítéletével bűncselekmény hiányában felmentette. Ezen eljárás ideje alatt sem született olyan bírósági határozat, amely Orosz Mihály Zoltán polgármestert egy évre jogerősen megfosztotta volna polgármesteri tisztségétől. Valótlanul híreszteltük, hogy a polgármester nyíltan ki is mondja, hogy aki ellene van, azt elüldözi. https://index.hu/belfold/2012/01/14/helyreigazitas/
hbond
2018. március 27. 09:02
Dóra, aki bukik az ondóra íróasztal mögül osztja az észt. Valaha kiengedik a szabad levegőre?
Peter8811
2018. március 27. 08:48
Ennek a nagypapáját végeztétek ki? Akkor megjegyzem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!