Miért sunyi a magyar?

2017. december 20. 22:03

A magyar ember évszázadokon keresztül csak akkor csinálhatta azt, amit szeretett volna, ha cselhez folyamodott. Interjú.

2017. december 20. 22:03
Náray Tamás
SHE

„- Ezek szerint ma mindenki a boldogságot hajszolja, és elfelejt érte tenni?

- Mindenki boldog akar lenni. Csak az a baj, hogy ezzel kapcsolatban olyan dolgokat vetítenek maguk elé az emberek, ami igazából nincs, nem létezik. Nem gondolnak bele, hogy valójában mi a boldogság, hanem csak várják, hogy rájuk találjon... Hát hogyne! A boldogság elemlámpával jár, felkutat, és megkérdezi: 'Veled mehetek?' Nem! Az a boldogság, amikor a másik boldogságát keresed, és nem a magadét.

- A regényben az emberi sunyiság lélektanát is alaposan körbejárja. Ezt is a való életből merítette?

- Először is fontos tisztázni, hogy mi az a sunyiság. Az én olvasatomban az, amikor a másik háta mögött, az engedélye nélkül vagy annak kihasználásával, észrevétlenül akarunk valamit megtenni. És ez bizony nem idegen a magyar néplélektől. De miért sunyi a magyar ember? Miért érzi szükségét? Mert az a szocializációnk alapélménye, hogy valami meg van tiltva. A magyar ember évszázadokon keresztül csak akkor csinálhatta azt, amit szeretett volna, ha cselhez folyamodott. És ez öröklődik, megmarad a genetikában. Ezért akkor is a sunyiságot választja, amikor lehetne egyenes. És ezzel igazából leszűkíti a saját életterét. Úgy jár, mint a kihaló félben lévő állatok. Holott hosszú távon sokkal gyümölcsözőbb az evolúciót választani, mint a szelekciót. Idővel minden kiegyenlítődik, mert ebből az étteremből még senki nem távozott fizetés nélkül. Számlát hátrahagyni itt a Földön nem lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. december 22. 12:26
A magyar és a székely ember óvatos, furfangos, mert elég sokszor átbaltázták külső és belső megmondó emberek. A sunyi a te ......... édesanyád, meg a hozzád hasonlók.
catalina9
2017. december 22. 07:48
A magyar ember évszázadokon keresztül csak akkor csinálhatta azt, amit szeretett volna, ha cselhez folyamodott. " Náray elvtárs még cselhez sem folyamodott, hanem egyszerűen beszart. Nem régen arról írt, hogy talán Barcelonában egy pénztári sorban, egy muszlim nő azt mondta egy nem muszlim kisgyereknek, hogy nemsokára az ő anyja is burkát fog viselni. Erre a hazai libsik rátámadtak Nárayra, aki pár nap múlva hanyatt-homlok visszakozott. Igazi gerincbajnok, és még ez mer pofázni a sunyiságról.
Senye Péter
2017. december 21. 21:08
Időnként meg fejjel megyünk a falnak.
bela barva
2017. december 21. 18:06
Anyád is sunyi volt mert azt mondta apádnak , hogy abortál, közben meg ideszart
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!