Bölcsességet kívánok magunknak

2017. december 21. 17:59

Nehéz azt mondani, hogy válogatás nélkül, esetleg valamiféle személytelen kvóta alapján befogadó szeretettel készítsük elő azoknak az útját, akik holnap esetleg ellenünk fordulnak. Interjú.

2017. december 21. 17:59
Jelenits István
Heti Válasz

„Ha nem bánja, »ugyorgyunk« napjaink közéleti történéseire. Milyen orgánumokból tájékozódva alakítja ki a véleményét?

Megvallom, nemigen figyelem a napi eseményeket. A lapok közül a Heti Választ követem rendszeresen, egyébként rendtársaim beszélgetéseire hagyatkozom, és csak akkor olvasok el egy-egy cikket innen-onnan, ha felhívják rá a figyelmemet. Ezt nem is akarom feladni, mert így nem veszek el a lényegtelen hírek tengerében.

Mely híreket most a migránskérdés uralja. Ön például visszaküldte a nemzeti konzultációs ívet a Soros-tervről?

Igen. Alaposan elgondolkodtam a kérdésen, azt is mérlegre téve, hogy a nyugati országokban, ahol már csak a súlyosabb munkaerőhiány miatt is nagyobb a fogadókészség, másként állnak a bevándorlókhoz. Mi viszont megszenvedtünk tatárt, törököt, szovjet csapatokat, Trianont, ezért jobban átérezzük, mennyire védeni kell a magyarságunkat. Nehéz tehát azt mondani, hogy válogatás nélkül, esetleg valamiféle személytelen kvóta alapján befogadó szeretettel készítsük elő azoknak az útját, akik holnap esetleg ellenünk fordulnak.

Ferenc pápa viszont inkább a befogadásra buzdít.

Érthető, hogy egy Dél-Amerikában felnőtt ember máshová helyezi a hangsúlyokat, de a bajok fokozódásával talán ő is jobban át fogja érezni azoknak az érveit, akik más történelmi tapasztalatot hordoznak a zsigereikben. Sőt ha nyilatkozatait figyelmesen elolvassuk, láthatjuk, hogy tisztában van a nyakló nélküli migráció veszélyeivel, és hangsúlyozza, hogy egyik országnak sem kell a teljesítőképessége határait meghaladó mértékben befogadnia menekülteket.

A pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes kormányok migránsügyben politikai okokból hergelik az embereket. Amikor Őcsényben kiszúrták egy panziós autójának kerekét, mert szállást akart adni menekülteknek, magyar püspökök is szóvá tették a kormányzati kampány vadhajtásait.

Magam is szomorúan hallom ezeket a híreket, és a Heti Válaszon is látom, hogy például ilyen kérdésekben egyre kritikusabb a kormánnyal. Ezeket a cikkeket egyetértéssel olvasom, de annak is örülök, hogy a lap nem vett 180 fokos fordulatot, és eddigi értékeit megőrizve ír, szükség esetén bírálóan a hatalmon lévőkről. Nem szívderítő látni, hogy manapság a parlamenti többséghez a leegyszerűsített üzenetekre különösen fogékony tömegek szavazatát kell megnyerni, olykor nem a legfinomabb eszközökkel. Ennek sajnálatos következményeként viszont az árnyaltabban gondolkodók hajlamosak elveszíteni bizalmukat abban a kormányban, amelynek politikájával amúgy egyetértenek.”

A teljes interjút a Heti Válasz december 21-i számában olvashatják.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. december 22. 16:00
Mint egykori piarista diák(ez is kellemetlen egy másik volt piarista diák miatt-kunczeg) más véleményen vagyok. Ez a "bevándorlás" nem spontán. Ez irányított. Nero idejében a hízelgő véleményvezérek terelték a keresztény tömegeket az oroszlánok elé.Ma sok egykori gyarmatbirodalom akkor alapítja meg gazdagságát, mikor rendkívül olcsó munkaerőt hozat a gyarmataira.Ma a korlátlan pénzhatalom egy szerencsejátékot játszó érzéketlen csoport passziója. Miközben mindent megtesznek, hogy őket "JÓTEVŐJÜKNEK " lássák a kisebb rendű és rangú vezetők. Eszmét vetnek- és vihart aratnak----
madarasi.abel
2017. december 21. 23:08
- mekkora a valószínüsége, hogy egy migráns előugrik a sarkon és allah agbar felkiáltással felrobbantja magát és meghalsz? - mekkora a valószínűsége, hogy bekerülsz egy kórházba és az ott kapott fertőzésekbe belehalsz? - mekkora a valószínűsége, hogy bekerülsz egy kórházba és az orvoshiány miatt meghalsz? - mekkora a valószínűsége, hogy beteg vagy és a várólisták miatt idő előtt meghalsz? csak hogy a veszély mértékéről is beszéljünk :)
szeekely
2017. december 21. 22:59
"Nem szívderítő látni, hogy manapság a parlamenti többséghez a leegyszerűsített üzenetekre különösen fogékony tömegek szavazatát kell megnyerni, olykor nem a legfinomabb eszközökkel. Ennek sajnálatos következményeként viszont az árnyaltabban gondolkodók hajlamosak elveszíteni bizalmukat abban a kormányban, amelynek politikájával amúgy egyetértenek.” Koszonom, Jelenits Istvan! A csapolo mandi-nyugger a maga 5 elemijevel lett a hatorszag. Csak az orrunket kell befogni hozza, hogy nehogy mellbe csapjon a kiarado nagy intellektualizmus... Arnyalt gondolkodas? Mi az? Olyan sose volt itt, s amig a bunko a hatorszag, nem is lesz. lol
marko11
2017. december 21. 20:25
Bölcs ember, tisztességes ember. Ő biztos jól alszik, tiszta a lelkiismerete. ...és, hogy 85 évesen milyen nagyszerűen tartja magát! Nemrég hallgattam egy előadást, ahol nem fogadta el a felkínált ülőhelyet, merthogy ő állva szeret beszélni. És beszélt majd' egy óráig, világosan, okosan --- és állva!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!