Ami megkeményedik, az nem győzhet

2017. december 12. 15:30

Az élet értelme a hit abban, hogy van értelme az életnek.

2017. december 12. 15:30
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A Sztalkernek a filozófiája is éppolyan fontos. Andrej Tarkovszkij üzenetei, állításai végső soron nem bonyolultak. Az élet értelme a hit abban, hogy van értelme az életnek. Egyetlen filmje sem szól másról, de talán a Sztalkerben fogalmaz a legtisztábban, a legérthetőbben, a legkevésbé bonyolultan. A zóna a maga beláthatatlan titkaival, csapdáival, változékonyságával, alig átjárhatóságával maga az élet, középpontjában az elérhetetlen-megfoghatatlan boldogság iránti vágyakozással, küzdelemmel. Sem a bizonyosság, sem a kételkedés nem segít, a tudomány és az alkotás görcsös okossága egyformán kudarcra van ítélve. Ami megkeményedik, nem győzhet, az él csak, ami zsenge és hajlékony marad. Hát igen: a hit nagyon tud hiányozni. A zóna látványára bármikor és bárhol rábukkanhatunk. A tartalma keményebb dió.

Mielőtt e cikk kedvéért sokadszorra is megnéztem volna a filmet, eszembe jutott, hogy képes lesz-e még újat-mást mondani. Egyrészt nem képes. Ismerem az összes kockát, villanást, rezdülést, hangot, hangsúlyt, sóhajt. Másrészt mi magunk változunk, és ettől kapcsolataink is átalakulnak. Az egykori világmegváltó hévből és a hiányérzeteimből is fakadóan valaha ez volt az abszolút kedvenc filmem. Később néha háttérbe szorult. Akár mások, akár más Tarkovszkijok mögé. Most azt tapasztaltam: eléggé szinkronban vagyunk megint. Legalábbis úgy tűnik. Vagy hadd mondjam így: ezt szeretném hinni. És ez jó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2017. december 13. 13:51
Állítólag: "Ami megkeményedik, az nem győzhet"! A pénisz is megkeményedik és előfordul, hogy győz!
Peter8811
2017. december 12. 22:44
És ha utána lelankad
kulalak
2017. december 12. 18:44
Szerinted miért úszkál az a hal a szobában? Szerinted miért lassan nyit a kamera a kislányról az apja válláig? Szerinted miért nem törik el a leesett pohár? Szerinted mi a transzcendens misztikus nyavalyáról szól a film ha nem az Istenhez való viszonyunkról? "Az élet értelme a hit abban...." :(
Kanóc
2017. december 12. 18:07
"Mielőtt e cikk kedvéért sokadszorra is megnéztem volna a filmet" Micsoda megtiszteltetés! Ha ezt Tarkovszkij megérhette volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!