Politikai pirománia

2017. december 08. 10:09

Trumpnak sikerült egy táborba tömörítenie olyan megrögzött ellenségeket, mint Szaúd-Arábia és Irán.

2017. december 08. 10:09
Gál Mária
Népszava

Abban igaza van Trumpnak, hogy Jeruzsálem de facto úgyis Izrael fővárosa. Izraelben nyilván nem csak a nagypolitikai ünnepel, hiszen érzelmi kérdésről van szó. Egyoldalú elismerésével azonban csak annyit ért el, hogy a szíriai és az Iszlám Állam elleni háború miatt háttérbe szorult palesztin kérdés újra napirendre került, és az Izrael, Amerika- illetve keresztényellenes érzelmek újra magasabb hőfokon izzanak a muszlim világban. Trumpnak sikerült egy táborba tömörítenie olyan megrögzött ellenségeket, mint Szaúd-Arábia és Irán, mert a síita-szunnita ellentétek hirtelen eltörpültek Jeruzsálem kérdése mellett. Ezzel lenullázódott több évtized diplomáciai erőfeszítése, amelynek köszönhetően egyes arab országokkal normalizálódni kezdett Izrael viszonya. És hamvába holt az a minden érintett fél által váltig tagadott, mégis formálódó szaúdi-izraeli-amerikai Irán-ellenes szövetség, amelynek fejében a térségben hangadó Szaúd-Arábia kész lett volna komoly engedményeket tenni Izrael felé.

Egyhamar nem fog Jeruzsálembe költözni az amerikai nagykövetség. Ez technikailag sem lehetséges, a folyamat éveket igényel, Trump elnökségébe nem is fér már bele. Akkor meg »Izrael igaz barátjaként«, miért szabadította rá a poklot a zsidó államra? És miért épp most?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2017. december 08. 13:37
"»Izrael igaz barátjaként«, miért szabadította rá a poklot a zsidó államra?" Érdekes Izrael örül neki és a még sok zsidó is, akik a világba szakadtak. Nehogy már egy Népszavás senki mondja meg Izraelnek és a zsidóknak is, hogy mit gondoljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!