Igazságtalan világban élünk – mi a baj a #metoo-val?

2017. november 08. 15:27

Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, ha azt hisszük, igazságos világban élünk, így ha jól viselkedünk, nem történik semmi rossz velünk.

2017. november 08. 15:27
Szabadi Dorina
Mindset

„Teljesen mindegy, mi az a rossz dolog, ami velünk történik: zsebtolvaj lopja el a pénztárcánkat, ételmérgezésben szenvedünk, vagy egy húszméteres fa a legszebb napos időjárásban telibe találja a kocsinkat, biztosak lehetünk benne, hogy valahol lesz valaki, aki minket fog okolni a történtekért. »Másik zsebbe kellett volna tenned a pénztárcád!«, »Persze, hogy rosszul lettél, te mentél abba az étterembe!« – ilyen és ehhez hasonló mondatok kísérik mindennapjainkat, legyen szó a legkisebb kellemetlenségről vagy egy valóban tragikus eseményről.

A JELENSÉGNEK NEVE IS VAN, EZT HÍVJÁK ÁLDOZATHIBÁZTATÁSNAK.

Beszéljünk akkor az áldozathibáztatás pszichés hátteréről. Dr. Lerner egy 1966-os kísérletében a kísérleti alanyok színészeket néztek, amint eljátsszák, hogy erős áramütést kapnak. A résztvevők nem tudták, hogy az elszenvedők színészek, és igazából nem éri őket fájdalom. Az eredmények szerint minél kisebb kontrollal rendelkezik a résztvevő, annál inkább formál lealacsonyító véleményt az áldozatról. Tehát amennyiben az emberek nem vesznek részt a segítségnyújtásban, abban, hogy az áldozat megszűnjön a bántalmazó helyzetben lenni, találniuk kell egy utat, amiben leértékelik őket. Ezt a jelenséget az igazságos világ elméletének hívjuk: szeretnénk azt hinni, hogy a világunk morálisan helyes, így minden, ami benne történik, azért van, mert azt megérdemeljük. Rendkívül elterjedt hozzáállásról beszélünk, melynek oka a kényelemérzet.

Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, ha azt hisszük, igazságos világban élünk, így ha jól viselkedünk, nem történik semmi rossz velünk. Ez hamis kontrollérzetet ad, ami azt sugározza, megválaszthatjuk, mi történjen velünk. Lerner szerint azok, akik az elmélet szerint élnek, könnyebben tartják fent a személyes jóllétüket. Lássuk be, szívás elfogadnunk, hogy azokkal is történnek rossz dolgok, akik »nem érdemelnék meg«. Valóban rémisztő belegondolnunk, hogy ok nélkül is becsaphat a ménkű, mert ez azt is jelenti, hogy el kell fogadnunk annak a lehetőségét, hogy a mi és szeretteink élete felett sokszor nincsen igazi befolyásunk. Ehelyett sokkal egyszerűbb arról értekezünk nagyon okosan, hogy mit kellett volna másképp csinálni egy olyan szituációban, amiben már ismert a tragikus következmény. Ez a gondolkodás azonban fekete-fehér, mi pedig jól tudjuk: sokkal színesebb odakint a nagyvilág.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2017. november 09. 14:44
Át kéne venni a receptet máshonnan, ha jól emlékszem a Gyurcsány kormány akkori, új kinevezett esélyegyenlőségi hivatal vezetőjét vádolták meg, hogy fogdosta és zaklatta a beosztottait, rögtön hivatalba lépése után.. Érdekes módon bírói döntés született, és még kártérítést fizettek a jóhírének megsértése miatt. ---- "Összesen ötmillió forintos kártérítést ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal egykori gazdasági és humánpolitikai igazgatójának, akiről bebizonyosodott: nem zaklatta szexuálisan alkalmazottját - írja a Népszabadság. " ----- 2008-ban, amikor még nem volt 'mitú kampány..
Kanóc
2017. november 09. 13:45
Álló fasznak nincs lelkiismerete. Amelyik nő ezt nem tudja, az nem is baszni akart, de akkor meg eleve nem kerülhet álló fasz közelébe. (Nah, ennyit és akkor a píszí is megkapta, ami neki jár.)
szancso
2017. november 09. 04:44
Vajon miért van olyan érzésem, idős, konzervativ liberális, feminista beállítottságom ellenére, hogy akik ezt a cirkuszt kirobbantották, azok igazándiból egy fikacrnyit sem törődnek azokkal a nőkkel, gyerekekkel sőt ma már a férfiakkal is,, akik ténylegesen ki vannak téve az erőszaknak. Tetszelegnek az emberbaráti szerepben, de igazándiból nem érdekli őket, hogy itt Európában, most 2017-ben, hány leánygyermeket nyomorítanak meg a vallás nevében, hány nőt kényszerítenek házasságra, kendő vagy burka viselésére. Nem, ezen "hölgyek" nagy része nem áldozat. Ezt már réges-régen Csortos Gyula kimondta: "Fiatal szinésznő- palánta lép Csortoshoz és megszólítja: Kollága úr! Mire Csortos: Mióta vagyok én kurva!"
glinolid
2017. november 08. 21:49
#metooköln nem volt. #metoomuslimrapegang nem volt. Ezeket libsi média szolgáltatók hallgatták el, ahogyan a Weinstein-ügyet is. Esetleg erről a jelenségről értekezni? Valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!