Percenként négy

2017. november 11. 09:27

Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség 20 százalékkal kevesebb fiatalt érint, azonban míg Egyiptomban percenként 4 gyermek jön világra, nálunk ehhez még fél óra is kevés.

2017. november 11. 09:27
Illés Boglárka
Reaktor

„A CIA becslése alapján Egyiptom lakossága az idei évben meghaladta a 97 millió főt, melyből a 25 év alatti fiatalok adják a teljes népesség több, mint felét. A nők átlagosan 23 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, a lakosság évente 2 millió fővel növekszik. Elemzők szerint ekkora népszaporulat mellett 7-8 százalékos GDP növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy a munkaerőpiac fel tudja venni az évente megjelenő álláskereső fiatalokat, azonban az IMF adatai alapján az ország GDP-je 2016-ban 4,3 százalékkal növekedett, a becslések pedig mindössze 3,5 százalékos növekedéssel számolnak 2017-re. Míg a turizmus 2012-ben az ország GDP-jének 12 százalékát tette ki, addig ez a szám 2016-ra – köszönhetően a hatalomból 2013-ban kiszorult Muzulmán testvériség hadsereg és rendőrség elleni merényleteinek és az iszlám szélsőségesek turisztikai célpontok, valamint a keresztény lakosság elleni támadásainak – 7,2 százalékra csökkent. A Világbank adatai szerint a munkanélküliséggel küzdő fiatalok aránya 33 százalék felett jár. Ezekkel a kihívásokkal szembesül el-Sisi, Egyiptom elnöke.

Abdel Fattah el-Sisi, aki a hadsereggel a háta mögött üzeni a fiataloknak, hogy nem csak a jövőt, hanem a jelent is rájuk kívánja építeni. A nekik szervezett első Ifjúsági Világfórumon több, mint 60 állam vezetőivel és 100 feletti számú ország fiatal résztvevőivel, valamint a folyamatos jelenlétével biztosítja, hogy egy problémájára megoldást nem találó fiatal tervezetlen és szervezetlen, dühös és kétségbeesett hozzászólására is elegánsan és megértően válaszol, ami után nem jár más csak köszönöm a problémát felvető, és taps a figyelmüket fenntartók részéről. A pillanat, amikor az európai megérti, hogy az érkezésekor és távozásakor a személyi kultuszt ugyan mellőző, de annál nagyobb tisztelettel övezett vezetőt köszöntenek felállással.

Az elnök segíteni kíván a fiataloknak abban, hogy először önmagukat tudják meghatározni, majd a nemzeti identitásukat megszilárdítva induljanak el egy prosperáló jövő irányába. A konferencia mottói nem csak a helyes logikai lépéseket jelentik, hanem azon progresszív célkitűzések megvalósulásának az elengedhetetlen előfeltételei, melyekkel el-Sisi az egyiptomi fiataloknak egy élhetőbb jövőt akar az országában teremteni. Hiszen a béke, a biztonságérzet és a rendszerszerűség elengedhetetlen feltételei a kreatív gondolatoknak és egy innovatív környezet kialakulásának, amelyek azon túl, hogy a fejlődés alapköveit jelentik, a szülőföldön való boldogulást segítik elő és a fiatalok radikalizálódásának kockázatát is csökkentik.

Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség 20 százalékkal kevesebb fiatalt érint, azonban míg Egyiptomban percenként 4 gyermek jön világra, nálunk ehhez még fél óra is kevés. Eltérő kihívásokkal nézünk szembe, azonban a célunk ugyanaz: egy biztonságos ország megőrzése és megteremtése, ahol és amelyben a jövő nemzedékei birtokba tudják venni és meg tudják őrizni azokat a javakat, amelyekért az őseik megharcoltak és amelyeket értük hoztak létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2017. november 12. 17:17
No rajta leányom! Girincre, aztán ha nincs ki megcsináljon hát szójjá'... Ennyit megtehet az ember a hazáért... (az én menyecském már nem lőhető eredményesen...)
Akitlosz
2017. november 12. 17:00
Magyarországon is minek, mire, hova szaporodnának az emberek? A csökkenő népességet sem tudja európai színvonalon eltartani az ország. A szaporodás itt is csak a nyomort szaporítaná, mint Egyiptomban, nem a jólétet.
Akitlosz
2017. november 12. 16:58
Nem a GDP-vel van a baj, hanem a szaporodással. A szaporodást kellene az életlehetőségekhez igazítani, mert azt esetleg meg lehet csinálni, míg a GDP csak attól nem fog szédületesen nőni, csak mert az emberek felelőtlenül szaporodnak. 2-3 napja volt itt egy cikk a szegénység leküzdéséről. Már réges régen le lenne küzdve a szegénység, ha nem szaporodnának az emberek. De így, hogy egyre több és több és még több az ember lehetetlen. Benne van ebben a cikkben, hogy miért. Nem lehet a GDP növekedést tetszőlegesen az őrült szaporodási tempóhoz igazítani. Az nem így működik.
Pinter68
2017. november 12. 00:40
Mivel 10-szer annyian vannak, még jó hogy sokkal gyakrabban születik egy gyerek, mint nálunk, baszki! Ez fel volt mentve matekból, az hétszentség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!