Érzelem és értelem

2017. november 22. 09:14

Sosem látott mértékben primitív politikájával Orbán Viktor aligha bővítheti másfél-két milliós rajongótáborát.

2017. november 22. 09:14
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A Fidesz harca kíméletlenebb minden korábbinál, mivel muszáj megakadályoznia, hogy tisztuljon a kép a túloldalon. Sosem látott mértékben primitív politikájával Orbán Viktor aligha bővítheti másfél-két milliós rajongótáborát. Így egyszerű a matekja: az a cél, hogy az őt-őket elutasítók közül minél kevesebben szavazzanak, és szavazataik ne adódjanak össze.

Ha a párt 2010 után nem szabja magára a jogszabályokat – vagyis marad a kétfordulós választás –, akkor az elkövetkezendőkben kétségbeesett kapálózást figyelhetnénk meg. De magára szabta. Van-e ennek ellenszere, és ha igen, hogy néz ki? Nyilvánvaló – óriási meglepetés lenne, ha másként történne –, hogy listán most még nem verhető a Fidesz. A hatalmát megtörni – vagy összesítésben mégis legyőzni őt – egyéni választókerületekben lehet. De miként, ha egy darab Orbán-katonával tucatnyi ellenzéki jelölt versenyez?

A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom meghirdette: helyi közvélemény-kutatásokon járnak utána, hol kinek az embere lenne a legerősebb ellenzéki oldalról. Csakhogy nemigen érdemes erre milliókat költeni. A kerületek jó részében eleve világosak az erőviszonyok. Továbbá nem elvárható, hogy az alapvető kérdésekben ellentétes nézeteket valló pártok mindenütt visszalépjenek az esélyesebbek javára. Hogy tenne ilyet például a Demokratikus Koalíció, amelynek vágya nem a Fidesz, hanem az MSZP legyőzése? Jó, vannak náluk okosabbak is – ám egyikük sem mondhat le a teljes országos jelenlétről, és arról sem, hogy kormányzóképesnek mutassa magát.

Ebben a helyzetben kell eljuttatni az üzenetet az Orbánnal és a Fidesszel elégedetlen emberekhez. Azt az üzenetet, amelynek tartalmát amúgy ők maguk is ismerik. Ennek egyik fele: igenis érdemes szavazni, mert egészen biztos, hogy nem dőlt még el semmi. A másik: listán az érzelem az alap (plusz az értékek), ám egyéniben az értelem. Időközi választások igazolják: az emberek önerőből is rájönnek, hogyan érdemes ikszelniük, ha nem szeretnék, hogy elvesszen a szavazatuk. Azaz: tudják, ki tudhat nyerni. Török Gábor politológus szavait parafrazeálva: a kollektív bölcsesség sokszor hajlamos utat törni magának. 2018 tavaszán miért ne tenne így?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. november 23. 06:58
Simicska biztos nem olvasta azt a Petőfi verset ami leírja Gazda jellemét: "Gondatlan rossz Gazda"
szancso
2017. november 23. 05:02
Kár, hogy nem veszitek észre, Gazda elkezdte azt a mantrát nyomni, amit Trump megválasztása óta nyomat az összes "nagy demokrata", mármint, hogy azok, akik nem értenek egyet a világ "modernizálásával", legyen emögött bár mi is, az csak is primitiv lehet. Primitivek a Republikánusok, az AfD-sek, az osztákok, akik Strachéra adták le a voksukat, a csehek, a lengyelek, és még folytathatnám. Most Gazda, a "jobboldali" Simicska lapjában megadta a kezdő hangot, nemsokára ezt olvashatjuk minden valamire való "demokratikus" - de persze elnyomott - újságban.
Héja
2017. november 22. 18:24
Ne görcsölj Albi. Értem én: azért fizetnek, hogy tartsd a lelket az MN apadó olvasóiban. De ha kérhetem, ne ilyen hülyén.
Onurisz
2017. november 22. 14:39
A megoldás egyszerű: azért nem tekinti senki lefutottnak a 18-as választást, mert megszűnni látszik a háromosztatú politikai tér. Vona Gábor hajlandó átvinni a szavazóit Gyurcsányék mellé, ott pedig vannak, akik hajlandók fogadni őket. Ezért irányulnak a Fidesz fegyverei ennyire Vona felé. Ha a Fidesz "gátlástalanul" kampányol, akkor vajon mit lehet mondani Vonára? De értem Gazda úr, az ön üléspontjából nézve ez nem annyira feltűnő. Azért nagyon ne reménykedjen! Igencsak kétséges, hogy a Jobbik hagyományos szavazói csak úgy átszavaznának a szemkilövető jelöltjeire, azért, hogy a cuki elnökük végre miniszter lehessen. Ha pedig abba gondol bele, hogy milyen kormányzás sülne ki a Gyurcsány-Molnár-Juhász-Szél-Vona koalícióból?! Brrr! Nem hiszem, hogy sokáig ünnepelne Gazda úr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!