Nem nézhetjük ködnek a magyar történelem cigány hőseit!

2017. október 09. 17:28

Mutassuk már meg a jelenlegi és következő generációknak, hogy igenis vannak közös cigány hőseink.

2017. október 09. 17:28
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Csak morfondírozni tudunk azon, vajon tényleg a bürokráciaakadályozza-e meg, hogy egy magyar cigány hős emlékművet kapjon, vagy pont az az akadály, hogy egy hajléktalan cigány embernek akarnak emléktáblát avatni.

Azt viszont tudjuk, hogy Puczi Béla élete, tettei és szenvedései, amit a román és a magyar állam egyként rótt a magyar közösség hősére, ennél többet érdemelnek.

Hát rakják ki azt a emléktáblát. Ismerjük már el a hősünket, mutassuk már meg a jelenlegi és következő generációknak, hogy igenis vannak közös cigány hőseink.

Szimbolikus, hogy épp amilyen hosszú és taposós munka árán, a mélyből kell feltörnie Puczi Béla emlékének és hőstettének, az azt ápollóknak ugyanúgy kell feltörnie, és tízsszer annyit dolgoznia az elismertségen, mint ahogy egy cigánynak is tízszer annyit kell ma dolgoznia, hogy elismerjék.

Pont ezért lenne fontos ez az emlékezet, és ennek az elismerése. Mert ez egyben a magyar cigányság elismerése is, amit nem szabad elfelejtenünk, kihagynunk, vagy kitörölnünk a történelmünkből. Mert Magyarország akkor lesz erős, ha a cigányság is erős tud benne lenni, ehhez pedig sok minden mellett szükség van a negatív előítéletek legalább ellensúlyozására is, a valósággal, a magyar történelemmel, saját múltunkkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2017. október 11. 06:19
Csak nem azt akarod mondani Jámbor, hogy eddig az összes cigány elesett a munkafrontján?
1000bocs
2017. október 10. 20:09
Akik a mag«ar hősök tetteinek felmlegfetését felesleges "magyarkodásnak" minősítik legyenek szívesek nem tolni most a cigány hősöket, lévén az "cigánykodás" lenne. A "kettős mérce" blog mikor nem fog kettős mércét alkalmazni? Ha egyszer előfordul ilyen a jövőben, a web hirtelen megakad és megáll egy pillanatra.
puszika
2017. október 10. 17:10
Ugye ezt a Jobbiknak írtad Jámbor?
balbako_
2017. október 10. 14:54
Hozzáteszem Bayer Zsolt többször megemlítette jobboldali médiában a marosvásárhelyi cigányok hőstettét, baloldalról most hallok róluk először.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!