Csillag a szomszédban

2017. október 16. 16:38

Macron és Kurz mégis egy tőről fakadnak, jóllehet eltérő módszerekkel törekednek a nyugati középosztály szociális komfortérzetének helyreállítására.

2017. október 16. 16:38
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Abban pedig még inkább különböznek, hogy Macron szigorúan zárt a francia nemzeti radikálisok felé, sőt valójában a tőlük való – számos franciát átható - félelemnek köszönheti szavazatait. Kurz viszont ügyesen kezeli – elcseni, olykor letompítja, azaz fogyaszthatóbbá teszi – az osztrák Szabadságpárt radikális tematikáit, nem engedi, hogy ezek kizárólag az ő hangszerelésükben legyenek hallhatóak.

Populizmus ez? Nevezzük nyugodtan annak. Kurz akkor is jól ismerte fel, hogy a szocdemek által régóta elhanyagolt társadalomkritikát Ausztriában (és nemcsak ott) a nemzeti radikalizmus szívta magába, s tetszik, nem tetszik, markáns társadalmi támogatottságot is szerzett ezzel. Mi a jobb, ha élére állunk ennek az igénynek, avagy ha megpróbálunk ellenszegülni neki?

Klasszikus dilemma, s Kurz meg is válaszolja magának a kérdést. Ő bizony az élére állna.

Amíg tehát Macron aligha fog Marie Le Pennel párban egyhamar a politikai parkettre lépni, addig Kurz és Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője akár már maholnap kormánykoalíciót alkothat.

Macron és Kurz mégis egy tőről fakadnak, jóllehet eltérő módszerekkel törekednek a nyugati középosztály szociális komfortérzetének helyreállítására.

Európa pedig árgus szemekkel figyelheti ifjú titánjait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2017. október 17. 10:00
Kurz szándéka egyszerű és tiszta: az osztrákok érdekét és jólétét szolgálja. Ez a Marcon meg, hát jól ismerjük ezt a típusú fazont, ez egy kis, globális kört szolgál. Köpenyegforgató, jellemtelen.
Kup Lung
2017. október 16. 18:16
Macron baloldaliból változott át hirtelen a hatalom megszerzése érdekében centristává . Kurz meg marad jobbközép ami volt . Nem mindegy.
pollip
2017. október 16. 17:25
Macron nem egy titán, bár annak képzeli magát.
zolizolizoltan
2017. október 16. 16:52
Ez bizony mellé ment, Bélám. A középrétegből jön szinte minden politikus, még az iskolázatlanok is, mint pl. Martin Schulz. Ez nem elegendő kritérium a hasonlóságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!