Nincs népszavazás, van olimpia

2017. október 04. 17:35

Tény, hogy az a két város kívánt még olimpiát rendezni, ahol nem kérdezték meg a lakókat, vajon akarják-e ezt.

2017. október 04. 17:35
Balázs Gábor
168 Óra

„A verseny már július végétől lefutott volt, amikor is a 2024-es játékokra pályázó két város, Párizs és Los Angeles egyezséget kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, hogy a szokástól eltérően egyszerre két olimpia rendezési jogát ítélik oda, s Párizs kapja a 2024-est, Los Angeles pedig a 2028-ast. Ahogy a NOB vezetői fogalmaztak, a háttérben az állt, hogy »nem akartak két ilyen kiváló jelentkező közül egyet elveszíteni«. De talán még inkább az, hogy erősen kérdésessé vált, lesz-e egyáltalán jelentkező a 2028-as játékokra.

 
Mindenestre tény, hogy az a két város kívánt még olimpiát rendezni, ahol nem kérdezték meg a lakókat, vajon akarják-e ezt. Bostonban és Hamburgban népszavazáson mondtak nemet, Rómában nyilvánvaló volt, hogy aki a je­­lenlegi polgármesternőre szavaz, az nem támogatja a rendezést. A budapesti történetet pedig mindenki ismeri.
 
A szervezők által hivatkozott felmérés szerint a párizsiak 83 százaléka támogatta a pályázatot. Egy kicsit árnyalja a képet, hogy a felmérés elkészítője egy olyan cég, amely maga is szerepet vállal a szervezőbizottságban. A sajtó jó része szerint viszont »az ellenzők nem tudták valóban eljuttatni a közvéleményhez érveiket«. Persze Anne Hidalgo polgármester »egyetlen párizsival sem találkozott, aki ellenezné az olimpiát«, a szervezőbizottság elnöke szerint pedig »minden francia olimpiát akar«. A francia elnök, Emmanuel Macron azt mondta a rendezés ellenzőiről a napokban: »vannak, akik mindig panaszkodnak, hát panaszkodjanak, én örülök«.
 
Pedig a panaszkodóknak is vannak érveik. Párizs 6,8 milliárd eurós költségvetéssel pályázott az olimpiai játékokra, de a szakértők szerint ez igen alulbecsültnek tűnik. Főleg annak fényében, hogy minden olimpia esetében a végső költségek a tervezettnek a többszörösére nőnek. Barcelonában a 3,5 milliárd 9,3 lett, Londonban a 4,8 végül 11, míg a 6 milliárdra tervezett 2020-as tokiói olimpia már most 13 milliárdnál jár.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. október 05. 12:06
Akkor ne legyen Párizsban sem olimpia? Vagy mivan?
plaatila
2017. október 05. 09:25
szánalmas...
kispufi
2017. október 05. 08:56
a bolsi/libsi logika alapján soha sehol nem lehetne olimpiát rendezni, mert előbb épüljön fel a kommunizmus, legyen rendben a egészség/oktátás/stb., legyen megtömve a lyukas zsák és csorduljon túl a feneketlen kút, jöjjön el a kánaán meg az én országom, na majd esetleg akkor, és persze leginkább fogyasszunk most és holnap és mindörökké, de főleg azonnal. ezt kéne felfogni, hogy a jajsemmitse- és csakazértse-mozgalmárok ködös, soha nem látható és el nem jövő utópikus halványlila idiótaságokon és/vagy a nagy büdös semmin kívül semmiféle közös, elérhető célt, közös teljesítményt és büszkeséget nem ajánlanak a közösségépítő és identitásformáló szándékok helyett.
pot_ember
2017. október 05. 08:44
Kár szépíteni megfúrtátok az olimpiát. Azt hittétek ezzel megbuktatjátok Orbánt. Most próbáljátok igazolni ennek helyességét. Nem tanultok, mindent megfúrtok. Lassan már azt hiszem máshoz nem is értetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!