Macron mindazonáltal – Forró ősz elé néz Franciaország?

2017. szeptember 18. 14:53

A francia baloldal szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy Macron nem a válság megoldása, hanem maga is a válság része.

2017. szeptember 18. 14:53
Balázs Gábor
168 Óra

„A francia baloldal szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy Macron nem a válság megoldása, hanem maga is a válság része. Kevesen szólnak róla, de Franciaországban is megvalósult a »centrális erőtér«. Az elnök a parlamenti abszolút többségére támaszkodva óriási hatalommal bír. A parlament szerepe amúgy is formális, az ellenzék igen gyenge, és ráadásul ideológiailag a lehető legmegosztottabb. A szociális konfliktusok megoldásának aligha lehet a leghatékonyabb terepe ez a rendszer, miközben a politikai ellentétek nem csökkennek. Egy baloldali politikus úgy fogalmazott, hogy »a franciák azt hitték, megválasztják Macront, de megkapták Juppét«. Alain Juppé Franciaországban a neoliberális reformok első nagy hullámának és a vele szembeni nagy 1995-ös sztrájkhullámnak a szimbóluma. Akkor az egész országot megbénító mozgalom végül meghátrálásra késztette a kormányt. Őszintén szólva azért erre ma jóval kisebb az esély.

A forró ősznek azért összeálltak az elemei. Egy éles szemű politikai megfigyelő írta a napokban a következőt: »A politika hozzáigazodni látszik a különböző társadalmi csoportok eltérő érdekeihez. Más országokban ezek többnyire összekeverednek egymással, Franciaországban a politikai és a társadalmi törésvonalak egyre inkább megfelelnek egymásnak. Ez igen konfliktusos állapotot hozhat létre, amely nem áll messze a hetvenes évekbéli helyzettől. Távolról sem lehetetlen, hogy olyan konfliktusoknak leszünk tanúi az országban, amelyeket nem láttunk majd egy fél évszázada.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. szeptember 18. 19:04
szarember-cipraszrenzijunckermerkelhollande.......SOK!
Tidal_wave
2017. szeptember 18. 17:11
Megvalósult a centrális erőtér? Bizony, bizony, sőt Macron az egyébként befolyása alatt lévő nemzetgyűlést is meg tudja kerülni, mégpedig elnöki rendeletekkel. Érdekes, Németország (meg mások sem) nem figyelmezteti Macront a fékek és ellensúlyok rendszerére, nem írnak aggódó hangulatú cikkeket az elnöki túlhatalomról, nem fontos a parlamenti kisebbség, meg nincsenek olyan szövegek, hogy a kisebbség többsége, meghogy a franciák alig negyede választotta meg Macront, és ez meg milyen választási rendszer.
edvind johnsson2.0
2017. szeptember 18. 16:03
Ott is forró lesz az ősz, nemcsak nálunk? Ott azért mert semmi sincs rendben, nálunk meg azért mert sok minden rendben van.
Csigorin
2017. szeptember 18. 15:46
Egyre inkabb ugy tunik?? Teljesen egyertelmu volt azota, hogy Hollande volt minisztere "uj" partot grundolva maga ala egyaltalan elindult a valasztason. Megettek a bajnai-meset a franciak, szerencsere mi okosabbak voltunk ennel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!