A „szívtelenség” védelmében: ezért van igaza Trumpnak

2017. szeptember 07. 12:31

A DACA, az USA-ba illegálisan érkezett bevándorló gyerekek maradásának garanciája burkolt meghívólevél volt, kapituláció volt az érzelmi zsarolás, az érzelmi manipuláció előtt. Eltörlésének ellenzése maga a szentimentális moralizálás.

2017. szeptember 07. 12:31
Szilvay Gergely
Mandiner

Szégyenletesnek nevezi Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus demokrata párti képviselőcsoport vezetője, hogy Donald Trump vissza akarja vonatni a DACA-t.

Mi az a DACA? A Barack Obama által hozott elnöki rendelet, amelynek címe Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA). Az a célja, hogy megakadályozza a kisgyermekként az Egyesült Államokba hozott és már ott felnőtt fiatalok kitoloncolását. A DACA mintegy 800 ezer fiatalnak jelent védelmet. Őket az amerikai köznyelvben álmodozóknak (Dreamers) nevezik. Elsöprő többségük spanyol ajkú. 

Elnökválasztási kampányában Donald Trump azt ígérte, hogy valamennyiüket kitoloncoltatja, ám azóta sokat finomított álláspontján. A kongresszusnak hat hónapja van új törvény alkotására: az eddigi nyolcázezer gyermeket és fiatalt várhatóan nem toloncolják ki, nem lépnek visszamenő hatállyal.

A DACA-ra 31 éves korig lehet pályázni, ötszáz dollár (mintegy 120 ezer forint) az eljárási díj, a pályázónak 16 éves kora előtt kellett az USA területére lépnie, kell, hogy legyen középiskolai végzettsége (vagy középiskolásnak kell lennie), és természetesen nem lehet priusza. A DACA a kitoloncolás veszélye alól mentesíti a pályázó illegális bevándorlót két évre, valamint lehetőséget teremt a munkavállalási engedély kiváltására. A dolog meghosszabbítható: 2016 júniusáig több mint 606 ezer hosszabbítási kérelemből 526 ezret el is fogadtak.

A rendelkezés 50-75 ezer illegális bevándorlót juttatott munkához

A törvény visszavonása mégis durva reakciókat váltott ki: Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője szégyenletesnek és a politikai gyávaság megnyilvánulásának nevezte a döntést; Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője pedig leszögezte: a demokraták annak megakadályozásán fognak dolgozni, hogy Trump „szörnyen rossz döntése valósággá váljék”. Schumer újságíróknak azt mondta: „az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy milyen szívtelen dolog megszüntetni a DACA-t”. A republikánus John McCain szenátor szerint a döntés „a bevándorlási politika rossz megközelítése”.

A DACA-pártiak tipikus hivatkozási pontja az ellenzők szívtelensége. Ez a felelőtlen szentimentalizmus az, amit moralizálásnak szoktunk nevezni, szemben a valódi morállal. 

„Nem fogadhatunk be mindenkit, aki ide szeretne jönni, ez ilyen egyszerű”mondta jogosan Jeff Sessions amerikai főügyész ezzel kapcsolatban, s milyen igaza van. 

Emellett, mint a National Review írja, az ilyen törvények meghozatala a Kongresszus feladata lenne, nem az elnöké, márpedig a DACA Barack Obama magántörvénye, amit a belügy hajtatott végre a bevándorlással foglalkozó szervekkel. Egy hasonló Obama-féle próbálkozást, a DAPA-t a bíróságok kaszáltak el. A DACA-t azután vezette be Obama, hogy a Kongresszus többször elutasította a DREAM Act törvénytervezetét.

Most Trump megadja a lehetőséget a Kongresszusnak, hogy a DACA helyett megfelelő törvényt hozzanak. A DACA tulajdonképpen az országban illegálisan, törvényellenesen tartózkodóknak nyújtott kiskaput, ami mégiscsak jogi abszurdum.

De van egy másik indok is, ami miatt jogos a DACA visszavonása: a visszaélés, az érzelmi manipuláció lehetősége. Amikor az illegális bevándorlás kapcsán a baloldal a sajnálatra apellál, arra nem gondol, hogy az érkezők is arra apellálnak. Hogy úgyis megsajnálják őket, ha bejutnak, akkor meg már mindegy. A DACA olyan, mint amikor a Földközi-tenger embercsempészei és a náluk odaútra befizetők tisztában vannak azzal, hogy úgyis kimentik őket az európai partoknál. Ha ugyanis nem tudnák, hogy kimentik őket, nem fizetnének be az embercsempészeknél.

 

Olvassa el ezt is: Chicago Trump ellen: a menedékvárosok hazugsága

 

A DACA gyakorlatilag biankó csekket jelentett az illegálisan érkező családok számára, fedezet nélküli garanciát arra, hogy nem teszik ki őket, főleg ha a többi illegálisbevándorló-védő intézkedést is hozzáadjuk (menedékvárosok, például). A gyermekek maradásának garanciája pedig burkolt meghívólevél az illegális landoláson gondolkodók számára: „úgysem lehet baj, a gyerekem amerikai lesz”.

Persze nem lesz amerikai, de így gondolják. Ez a dolog ilyen egyszerű. A DACA-t azért kell eltörölni, hogy kiessen a rendszerből egy burkolt meghívólevél. Ha ugyanis az illegális bevándorlók előre garanciákat kapnak, akkor akármilyen jogtalan dolog illegálisan bevándorolni, akármennyire is ellenjavallják, mégis csak úgy érzik, igazából nem mernek foglalkozni velük. 

A DACA kapituláció volt az érzelmi zsarolás, az érzelmi manipuláció előtt; eltörlésének ellenzése pedig szentimentális moralizálás, úgyszintén kapitulálás az érzelmi zsarolás előtt. 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2017. szeptember 08. 06:55
„Nem fogadhatunk be mindenkit, aki ide szeretne jönni, ez ilyen egyszerű” – mondta jogosan Jeff Sessions amerikai főügyész ezzel kapcsolatban, s milyen igaza van. --------------------- Az európai vezetőinek ez az egyszerű megállapítás is meghaladja a képességeit. Az elmeháborodottság bizonyítéka az, amikor kijelentik, hogy a befogadásnak nincs felső korlátja, majd elkezdik a propagandát az országok szerinti szétosztásról. Nem tudom agyilag hogy képesek eljutni eddig? Ha a liberalizmus létezett volna más történelmi időben, a tatárjárás ma arról lenne híres, hogy zabostarisznyával várták az érkező lovashordákat.
Bell & Sebastian
2017. szeptember 07. 23:58
Arról mindenki megfeledkezik, hogy minden egyes mexikóival egy kicsike Mexiko is bejut Amerikába. Nem biztos, hogy az ott élők legnagyobb örömére.
Akitlosz
2017. szeptember 07. 21:45
"A DACA, az USA-ba illegálisan érkezett bevándorló gyerekek maradásának garanciája burkolt meghívólevél volt, kapituláció volt az érzelmi zsarolás, az érzelmi manipuláció előtt." Ugyan nem. Az egy illegális bevándorlást segítő és ösztönző törvény. Ezek az Obama, Merkel, Juncker félék ugyan nem gyáva kapitulátorok, hanem haladnak a céljaik felé. Ez a törvény is egy eszköz volt. Minél keveredettebb népességet akarnak, s ez is arra eszköz.
Akitlosz
2017. szeptember 07. 21:39
"Elnökválasztási kampányában Donald Trump azt ígérte, hogy valamennyiüket kitoloncoltatja, ám azóta sokat finomított álláspontján." Azaz becsapta a szavazóit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!