Asszisztálnék a politikai kultúra rombolásához?

2017. augusztus 23. 21:24

Kaptam néhány levelet, hogy a Fidesz újabb negatív kampánya kapcsán már megint mentegetem a politikusokat.

2017. augusztus 23. 21:24
Török Gábor
Facebook

„Kaptam néhány levelet, és itt az oldalon érkezett pár hozzászólás is, amelyek arról szóltak, hogy a Fidesz újabb negatív kampánya kapcsán már megint mentegetem a politikusokat, nem nézek szembe a felelősségükkel, és asszisztálok a politikai kultúra végzetes, visszafordíthatatlan rombolásához. Két szempontra hívnám fel a figyelmet.

1. Akik az embereket féltik a csúnya politikai manipulációtól, azok nézik le igazán, tekintik kiskorúnak, ostobának őket. De ennél is többről van szó: akik ezt gondolják, azok - bár éppen annak nevében érvelnek - nem hisznek a demokráciában. Az embereket akarják megóvni saját maguktól, saját »butaságuktól«, mert azt szeretnék, ha mindenki ugyanúgy gondolkodna - az egyetlen »helyes« módon -, ahogy ők. Aki hisz a demokráciában, az tiszteli az embereket. S nem fél attól, ha politikai szereplők hazudnak az embereknek, ha manipulálni próbálják őket, vagy ha egyszerűen csak kapcsolatot keresnek velük, hozzájuk. Az emberek persze sokfélék, vannak közöttük könnyen manipulálhatók és buták is szép számmal. De nagyon sokan vannak olyanok is, akik figyelnek, gondolkodnak és használják az eszüket. Ha nem hiszünk abban, hogy az utóbbiakból van több, akkor ne akarjunk demokráciát: egy »jó« diktátor megvédheti az embereket saját maguktól, de a demokráciát nem a politikusok, hanem csak a politikai közösség teheti erőssé (pontosan ezért nehéz műfaj a demokrácia...). Például úgy, hogy a politikai versenyben elkerülhetetlen, szükséges politikai reklámot, a propagandát és manipulációt is helyén kezeli, és tapasztalatai szerint értékeli.

2. Akik a magyar kampányokat példátlannak, elviselhetetlennek, tűrhetetlennek és végzetesen károsnak gondolják, azoknak ajánlom figyelmükbe ezt a kis filmecskét. Azóta sokkal erősebbek, durvábbak és profibbak is készültek már, de talán ez a leghíresebb, hiszen ebben a műfajban először váltott ki megdöbbenést. Miközben a Fidesz a mostani kampányában azzal vádolja a Jobbik elnökét, hogy csúnyán beszélt és gondolkozott a nyugdíjasokról, és ebből készít politikai hirdetéseket, ebben a filmben az egyik amerikai elnökjelölt - és későbbi elnök - részben kimondva, részben sugalmazva azzal támadja a riválisát, hogy annak győzelme atomháborút hozna, és abban a nukleráris apokalpszisben az ilyen édes kislányok mind meghalnának. A film 1964-ben készült, az USA-ban ma is demokrácia van, és a kislányok még élnek: a filmben szereplő legutóbb éppen Hillary Clinton mellett kampányolt, óvva Amerikát egy újabb felelőtlen politikustól...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. augusztus 24. 13:30
Riszáns-nemérdekel
acedia
2017. augusztus 24. 12:26
Szerintem ezt a cikket érdemes volt megírni és elolvasni sem volt haszontalan. Vannak benne gondolatok, amik jobbá tehetik /nék a kapcsolatainkat. Politikában, magánéletben egyaránt. A jobb kapcsolatok pedig több örömet jelentenek , jobb életminőséget.
Berecskereki
2017. augusztus 24. 08:31
Török Gábor maszatol. Török Gábor politológusként tisztában van azzal - ez több írásában is tetten érhető - a szavazók többsége, szerintem mintegy 70 %-a, szímpátia alapján szavaz. Ennek során nem kutatja, hogy az elhangzottakat milyen tényadatok támasztják alá, hanem elfogadja. Emlékezzünk vissza Gyurcsány-Orbán vitájára, a média reagálására, majd ehhez kapcsolódóan az összödi beszédre és a kettő között történtekre. Még ma is az a legenda, hogy Gyurcsány lemosta Orbánt, holott amennyiben az előbb hivatkozottak során történteket figyelembe vesszük, akkor megállapíthatjuk; Gyurcsány Ferenc saját magát mosta le. Öszödön elismerte, hogy hazudtak és nem kormányoztak. Ez pedig azt bizonyítja, hogy Orbán Viktornak volt igaza. A választók többsége azonban elhitte amit Gyurcsány mondott és ebbe a média aktív szerepet vállalt. Akkor ki nézett le kit? Ez pedig megtörténhet demokráciában és diktatúrában is. A szímpátia szavazás érv mellett Török Gáborral készült riportban elhangzottak is igazolják. "- Több elemzés is azt mondja, hogy soha nem látott mélységekbe süllyedt a hazai közélet színvonala. Ön hogy látja, kihathat ez akár a jövő évi választási részvételre? - Egyrészt a tapasztalat az, hogy a kiélezett, durva kampány nem csökkenti, hanem növeli a választási részvételt. Eddig 2002-ben volt a legmagasabb, amikor egy kifejezetten éles és méltányosnak nehezen nevezhető időszak előzte meg a voksolást. Ha a választók azt látják majd - szemben 2010-zel és 2014-gyel -, hogy van tétje a választásnak, akkor a negatív kampány inkább ösztönzőleg fog majd hatni az aktivitásukra. Másrészt azt is látnunk kell, hogy a pártok nem hülyék. Nagyon is tudják, hogy a választók mire vágynak, mivel mozgósíthatók. Ha azt látnák, hogy a durvaságra, a karaktergyilkosságokra nem fogékonyak a választók, nem csinálnák. Hibázni persze ebben is lehet, de szerintem tudatosan lövik be azt a szintet, ami már elég figyelemfelkeltő, de még nem elborzasztó, elriasztó. Megértem azokat, akik a színvonal miatt fanyalognak, de szerintem el kell fogadnunk, hogy a kampány nem úri sport, hanem az emberek meggyőzését szolgáló eszköz a hatalmat megtartani vagy megszerezni akaró politikusok kezében. Változtak a formái, de a logikája mindig is ugyanaz maradt. " https://alfahir.hu/2017/06/27/torok_gabor_interju_kampany_alhirek_fiatalok A második pontban írtak is az egyre durvuló kampány elfogadása mellett érvel. Azt sugallja, ha Amerikában durva a kampány, akkor Magyarországon is lehet durva a kampány. Másként; ha Amerikában a kútba ugranak, akkor mi is ugorjunk a kútba. Ez lenne a demokrácia? Kedves Gábor ez az írása maszatolás a javából.
Bokros Birka
2017. augusztus 24. 08:04
Gábor láttad Te már a Jobbik kampányát és megmondó embereinek tevékenységét, mint politikai kultúra magas szintjét? A fától az az erdőt Gábor az erdőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!