A kendőzetlen igazság

2017. augusztus 08. 08:06

Felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e egyáltalán azon ellentmondás feloldása, amely a nők jogait erősen korlátozó iszlám, mint védendő vallási meggyőződés és a modern jogállami értékek között feszül.

2017. augusztus 08. 08:06
Kakuk Lili
Ars Boni

„»Az erényes nő engedelmes és alárendelt.« – áll a Korán 4,34. versében. Abban a könyvben, amelyet a muszlim fiatalok az iskolában versről versre megtanulnak, és jól tudjuk, hogy számukra a Korán nem pusztán egy vallástörténeti dokumentum. Olyan alapvető rendelkezéseket tartalmaz, amely a hívő életének gyakorlatilag minden részletére kiterjed, s amelynek számos rendelkezése vet fel alapjogi kérdéseket.

Az európai társadalom jelentős része számára a muszlim nők alárendeltségének megkerülhetetlen, külsőségekben is megmutatkozó szimbóluma a fátyolviselés. Nem kell Észak-Afrikába, vagy a Közel-Keletre utaznunk ahhoz, hogy tanulmányozhassuk a különféle muszlim női viseletek (burka, nikáb, csador,hidzsáb) sokszínűségét – elég végigsétálni Marseille, Nizza, vagy éppen Párizs valamely külvárosi negyedében. És hogyan viszonyulnak a franciák a muszlim viselethez? Egy 2013- as kutatás adatai szerint a lakosság 86 %- a ellenzi a fátyol viselését közterületen.

(...)

Felmerül azonban a kérdés, hogy lehetséges-e egyáltalán azon ellentmondás feloldása, amely a nők jogait erősen korlátozó iszlám, mint védendő vallási meggyőződés és a modern jogállami értékek között feszül? Vajon nem éppen a sokszínűség, a jogállami értékek ellen hat-e az, ha ezen értékek nevében korlátozzuk az állampolgárok alapjogait? S egyáltalán, fenntartható-e az a jogrendszer, amelyben a jogalkotó újabb és újabb alapjogkorlátozásra kényszerül a jogállamiság megőrzése érdekében?

Ezekre a kérdésekre a jövőben kénytelen lesz minél hamarabb választ találni a jogalkotó. A cikkben vázoltak alapján ugyanis úgy tűnik, hogy az egyre radikalizálódó iszlám és a növekvő terrorveszély következtében a demokratikus értékek védelme Franciaországban csak az alapjogok egyre erőteljesebb korlátozása útján valósulhat meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. augusztus 09. 10:56
1. "Felmerül azonban a kérdés, hogy lehetséges-e egyáltalán azon ellentmondás feloldása, amely a nők jogait erősen korlátozó iszlám, mint védendő vallási meggyőződés és a modern jogállami értékek között feszül?" Természetesen lehetséges. Ugyanis szó nincs arról, hogy egy olyan vallás, mely egy előírásával az adott közösségben alapjognak tekintett jogot korlátoz, fenntarthatná azt a szabályt! Amennyire tudom, a kereszténység, és a zsidó vallás is hasonlókat írt-ír elő. De mára már domesztikálódtak... 2. "Vajon nem éppen a sokszínűség, a jogállami értékek ellen hat-e az, ha ezen értékek nevében korlátozzuk az állampolgárok alapjogait?" Nem. Ugyanis az egyenlő elbánás elve is alapjog. És ilyenkor dönteni kell. A többség érdeke ezért kikényszeríti, hogy az iszlám bizonyos előírásait a hívők csak magánügyként követhetik. Vagy még úgy se. Pl. a többnejűség, a gyermekmunka.
balbako_
2017. augusztus 08. 18:40
Most összecsapnak a migránsok támogatását és a családok szétzúzását pénzelők, aki egyébként nagyjából ugyanazok. Ezért olyan ideges Soros, ha a maffiózóinak be kell vallani a kötődésüket a pénzelőjükhöz.
Eljön érted, és elvisz a zsákjában
2017. augusztus 08. 09:00
Ha EGY fehér férfi megveri az asszonyt, akkor megy a libsi és feminácia sivalkodás ezerrel, de ha a muszlim falka esetén ez a TERMÉSZETES, akkor ünneplik a sokszínűséget, és náciznak mindenkit, akinek ez nem tetszik.
Karbantartó9
2017. augusztus 08. 08:33
"S egyáltalán, fenntartható-e az a jogrendszer, amelyben a jogalkotó újabb és újabb alapjogkorlátozásra kényszerül a jogállamiság megőrzése érdekében?" NEM! Éppen ezért nem kell változtatgatni! Aki idejön az beilleszkedik. Ha nem, akkor huss p.csába vissza ahonnan jöttél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!